L

etters 

Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2010 2009 2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

Dr Šerbo Rastoder

POSTIGNUT DOGOVOR SAVJETA MANJINSKIH NARODA I MINISTARSTVA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA CRNE GORE

 

         Na skupu organizovanom 19. i 20. marta 2010 godine u hotelu "Splendid" uz posredovanje PER-a, američke organizacije za etničke odnose i  uz predsjedavanje gosp. Livije Plaks, predsjednice PER-a, gosp. Ferhata Dinoše, ministra za ljudska i manjinska prava u vladi Crne Gore, te prof. dr Šerba Rastodera,  predstavnika predsjednika manjinskih savjeta u Crnoj Gori, vođena je iscrpna, konstruktivna i sveobuhvatna rasprava o položaju manjina u Crnoj Gori , zakonskom okviru i  državnoj politici u ovoj oblasti.

    Skup je organizovan na poziv predsjednika manjinskih savjeta  PER- u, koji je bio motivisan neprihvatanjem izmjena Zakona o manjinskim pravima od strane ovih organizacija, koje je pred Skupštinu Crne Gore inicirao aktuelni ministar.Na skupu su pored predstavnika PER-a (predsjednica Livija Plaks), predstavnika vlade Crne Gore (Ferhat Dinoša, Ministar za ljudska i manjinska prava Republike Crne Gore , Sabahudin Delić, pomoćnik Ministra za ljudska i manjinska prava Republike Crne Gore) učestvovali i predsjednici i predstavnici  savjeta manjinskih naroda u Crnoj Gori: Miroslav Franović, Predsjednik, Hrvatski nacionalni savjet Crne Gore, Sani Jaha , predstavnik   Romskog  nacionalnog savjeta Crne Gore,Tahir Tahiri, Predsjednik, Albanski nacionalni savjet Crne Gore , Momčilo Vuksanović, Predsjednik, Srpski nacionalni Savjet Crne Gore, Sabrija Vulić, Predsjednik, Muslimanski nacionalni Savjet Crne Gore, Šerbo Rastoder, Predsjednik, Bošnjački nacionalni savjet Crne Gore. Značajan doprinos uspjehu i kvalitetu skupa dali su i:  Kemal Purišić, poslanik, Skupština Republike Crne Gore, Ljerka Dragićević, poslanik, Skupština Republike Crne Gore , Amir Holaj, poslanik, Skupština Republike Crne Gore te Leon Malazogu, regionalni predstavnik, PER.

Dvodnevna iscrpna, polemična i na momente žučna rasprava na kraju je rezultirala konstruktivnim kompromisom definisanim u pet principa od kojih su najvažniji oni koji se tiču neophodnosti redovne komunikacije između resornog ministarstva i predstavnika manjinskih savjeta, te preuzete obaveze resornog ministra da u duhu potrebe konstruktivne saradnje organizuje sastanke sa predsjednicima savjeta bar jedanput mjesečno, odnosno po potrebi i češće.

S obzirom da  predlog resornog ministra izmjena  Zakona o manjinskim pravima  nije dobio potrebnu većinu u Skupštini, dogovoreno je da će novi tekst zakona koji pred skupštinu dolazi u proceduri od tri mjeseca biti koncipiran u dogovoru sa predstavnicima manjinskih savjeta koji će aktivno participirati u definisanju teksta novog zakona. Aktuelni ministar se obavezao da će u zakonu ugraditi onu odredbu o finansiranju koju manjinski savjeti usaglase i predlože kao zajednički prijedlog.Dogovoreno je i niz drugih zajedničkih aktivnosti unutar usaglašenih pet principa što je u redovima manjinskih savjeta shvaćeno  kao najava novog i  konstruktivnog odnosa, resornog ministarstva  prema savjetima manjina.S druge strane, predsjednici savjeta manjina su resornom ministru obećali bezrezervnu podršku u naporima realizacije projekata koji idu ka tome da unaprijede ukupni položaj manjina, da se ojačaju kapaciteti manjinskih savjeta i osnaži se materijalna osnova njihovog rada.Predsjednici manjinskih savjeta su iskazali posebnu zahvalnost američkoj organizaciji PER za uspješno posredovanje u premošćavanju nejasnoća, nedoumica i nesnalaženja u koncipiranju efikasne, plodotvorne i za državu neophodne i prihvatljive saradnje resornog ministarstva i manjinskih savjeta.

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  March 2010