Letters 

Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2010 2009 2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

 Blažo Sredanović

Stanbeni problem Filermose

  Kao glavni razlog za premjestanje Filermose, posalanik DPS-a, Aleksandar Bogdanovic, navodi potpuni izostanak hodocasnih posjeta ovoj relikviji u Plavoj kapeli i da je treba  premjestiti u pecinu iznad Cetinjskog manastira, jer je taj prostor mistican i pogodan za hodocasce.
  Najveca vrijednost ove rijetke relikvije je u njoj samoj, a ne u mjestu dje je izlozena. Ma koliko da je vrijedna ona ipak nije nase izvorno duhovno nasljedje i neprihvatljivo je postavljati iznad i u neposrednoj blizini nase najvece svetinje. Filermosu je samo sudbina dogadjaja donijela na nase prostore, za cem mi nemamo nikakvih posebnih zasluga. U tom pogledu  bas se ona mnogo ne razlikuje od sudbine Taksina Sinavatre. Ako pak nesto specificno karakterise boravak Filermose kod nas i u nase krajeve, za razliku od ostalih  krajeva u svijetu dje je vjekovima boravila, onda je to da je ovdje pokradena. A  to se u svijetu zna i ne moze nam sluziti na cast.
  U svijetu postoje brojna mjesta sa pecinama, kao Lurd u Francuskoj, dje su se po tvrdjenju vjernika spontano desile supranaturalne pojave, pa su ta mjesta postala steciste hodocasnika, jer se tamo, navodno, pojavljuje Gospa i prenosi im poruke od boga. Ali te pecine nijesu prvo pregledali geolozi i strucnjaci da odrede da li je pogodna za pojavu “mirakula”. Postavljanjem Filermose u “novu Vitlejemsku pecinu” kako su je neki krstili lici na trik ili prevaru. Jer ovdje jedan politicar unaprijed najavljuje stvaranje misticnog ambijenta koji ce imati taj cudotvorni efekat, a koji Filermosa nema  u Plavoj kapeli, sto ce  neodoljivo privuci vjernike. A sve to planski u “okviru ekonomskog  preporoda grada i novih radnih mjesta” Tako ce, cim se Filermosa prepakuj e u novu ambalazu,  prihodi bujicama da poteku, kao kad se odrijesi Ladnica! Zao mi je Cetinja, dje su prihodi po stanovniku nizi nego u Andrijevicu, ali mi je jos zalije da mnogi nasijedaju na prazne price. Jer to im obecava  onaj isti politicar koji je prije nekoliko godina izracunao da ce  prihodi od zicare Kotor-Lovcen-Cetinje biti visi od cetiri miliona godisnje, a predsjednik Vujanovic jos od 2006. godine, navodno tvrdi da za zicaru imamo finansijsku podrsku banaka, jer su to veoma isplativi projekti.  Bogdanovic vec dugo tvrdi da ce Cetinje postati grad na moru  jedinom zicarom  u svijetu koja spaja dva grada. A kad se Cetinjani upute tom zicarom na more, zavrsice u golet iznad Grblja oko sest kilometara daleko od mora! Mozda je najbolje da kao reklamu pecini garantujemo buducim hodocasnicima i  potpuno fizicko i dusevno isceljenje, ako na koljenima predju od presjednikove rezidencije do na Tablju. Sveznajuci, pretenciozni mladi poli ticari  opasniji su  od starih, jer duze zive!   Filarmosa je bila zastitnica Mediterana i boravila je vecinom blizu mora (Rodos, Malta), pa zasto je sada nebi smjestli u neku malu kapelicu u ambijentu starog grada Kotora. Ubijedjen sam da bi se bas tako najbolje unovcila ova relikvija, stim da se na vrh Orijena, kao najbolja reklama, postavi krst visok pedeset metara sa njenom siluetom koja svijetli nocu, slicno Karkovadu iznad Ria de Zeneira. Svaki brod sa pucine koji plovi Jadranom, bi je vidio, pa i oni koji dovode hodocasnike u Medjugorje. A to bi se moglo realizovati brze i sa manje investicija. Ko ne vjeruje u finasijski efekat neka uporedi broj  turista koji godisnje posjete Kotor sa  posjetom Cetinju. Filermosa je vlasnistvo drzave pa bi Vlada  u zajednici sa ove dvije opstine  napravila sporazum, da najveci dio prihoda ide za unapredjenje prijestonice, kao kulturnog i istorijskog centra Crne Gore.
 

Blažo Sredanović

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  March 2010