Letters 

Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2010 2009 2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

 Blažo Sredanović

Crkva i Država


Ko krivotvori u ime boga, u njega ne vjeruje
CRKVA I DRŽAVA
Piše: Blažo Sredanović

Ovih dana izloženi smo preko medija izopačenoj retorici i nevjerovatnim izmišljotinama kojima nas do zasićenosti bombarduje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Sve što pišu i izjavljuju su neutemeljene i proizvoljne tvrdnje iza kojih stoji jedino pohlepa i želja da ozvaniče ono što su oteli i nezakonito prisvojili.
Vrhunska hipokrizija ove asimilatorsko-imperijalne ustanove, uvijena je u oblandu i pretenziju uzvišene hrišćanske misije. A sve je počelo prije dvadeset godina dolaskom Amfilohija u Crnu Goru kao eksponenta velikosrpske politike. Uzurpirao je tron Svetog Petra Cetinjskog u pratnji i pod zaštitom naoružanih notornih kriminalaca. Odmah se prihvatio zatiranja svega što je crnogorsko. Njegošev mauzolej je proglasio za mnogobožački hram, koji po njemu liči na šamar i kojega treba ukloniti i na njegovo mjesto postaviti Aleksandrovu kapelu, jer je za SPC Lovćen “krov srpske države”. Zaposjeo je sve sakralne objekte i jednog po jednog samovoljno preuređivao i prevodio u vlasništvo SPC-a u Crnoj Gori, uprkos mnoštvu neoborivih dokaza - da je do 1918. godine crnogorska država imala potpunu kontrolu nad crkvenom imovinom. Jer kod patrijarha u Carigradu i Moskvi su crkveni kanoni, ali ne i katastar Crne Gore, pa se po njihovoj direktivi ne može knjižiti ono što je oteto i što po nijednoj ljudskoj normi i zakonu ne pripada SPC-u.
U svemu je SPC nalazila podršku odgovornih ljudi, dok je istovremeno obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva stavljena pod svojevrsni embargo i spriječena da djeluje u skladu sa opštenacionalnim interesima crnogorskog naroda. SPC se poziva na prigodno ime “nezavisna srpsko-pravoslavna crkva u Crnoj Gori” koje joj je nadjenuto 1918. kad je srpska okupaciona vojska palila kuće i ubijala nedužni narod po Crnoj Gori, a tamnice Jusovača i Bogdanov kraj bile pune crnogorskih rodoljuba. Sve što se tada dešavalo i odlučivalo bilo je u sjenci srpskih bajoneta, pa su je slobodno mogli nazvati i šumadijsko-pravoslavna crkva u Crnoj Gori, jer nije bilo nikoga da im se suprotstavi.
Rečeno je da ptica ne može lećeti sa jednim krilom, pa ni naša obnovljena i međunarodno priznata država neće napraviti veliki napredak bez naše crnogorske Crkve koja je bila i ostala temelj naše duhovnosti. Može Crna Gora ući u EU i u NATO, može postići značajan napredak u demokratskim procesima, ali dok je god jednoj stranoj crkvi dozvoljeno da gospodari našim kulturnim i istorijskim spomenicima i bogomoljama, koje je vjekovima gradio crnogorski narod, crnogorsko nacionalno i duhovno biće ostaće raspolućeno, a crnogorska kultura, istorija i tradicija tavoriće u sjenci velikosrpskih mantijaša.
Biće još serijski pravljenih limenih crkava po našim brdima, jer je za Amfilohija i njegove pitomce Crna Gora poligon za uvježbavanje “jastrebova” SPC. Za njih je propovijedanje ideologije i mita važnije od istine, a umjesto jevanđelja šire mržnju i ponižavaju crnogorsku naciju. Crnogorci su za Amfilohija “Srbi u usijanju”. Jasno je da on nije došao da gasi vatru, već da podtstrekava raskol i podjele. On i njegovi klerici su piromani u ulozi vatrogasca.
Zbog ovakvog stanja naš identitet, obrazovanje i jezik i opšta konsolidacija našeg nacionalnog bića već je uveliko retardirana. A nad multietičnošću i vjerskoj toleranciji i suživotu, po čemu je Crna Gora bila zapažena i cijenjena među narodima visiće Damoklov mač srpskih klerikalaca.
Sada su naglo postali savremeni Evropljani i pozivaju se na evropske standarde, a nedavno su tvrdili da Evropa ne počiva na hrišćanskim vrijednostima.
Istovremeno, pred Međunarodnim sudom u Hagu njihov miljenik i heroj Radovan Karadžić odgovara za zlodjela koja je počinio, a kojima je SPC zdušno kumovala.
Zar mogu odgovorni ljudi u Crnoj Gori da zatvore oči pred neumoljivim činjenicama. Zar mogu zbog političkih poena neistinitim argumentima da zastupaju neosnovane i nezakonite aspiracije SPC u Crnoj Gori?!

Blažo Sredanović

 

Montenet: Izvinjavamo se gospodinu Sredanovicu sto je clanak publikovan sa izvjesnim zakasnjem iz tehnickih razloga.

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  March 2010