Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2009 2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

Fw. Gordan Stojovic

Blazo Djukic - Zivotna prica

Postovana gospodo,

 

 

Ovim putem zelim da vas obavijestim o slucaju naseg  sunarodnika Blaza Djukica iz Herceg Novog koji je trenutno u imigracionom kampu u drzavi Missouri i najvjerovatnije ceka deportaciju u sledecih 10 dana u nadi da mozete pomoci da se ovaj slucaj sretno zavrsi. 

Evo kratke istorije dogadjaja u vezi Blaza Djukica:

Blazo se 2000 te godine kao pomorac na jednom od putnickih brodova koji krstare obalama Amerike,u nadi da ce naci bolji i srecniji zivot u SAD,iskrcao tacnije samovoljno napustio brod u New York-u ostavivsi sva dokumenta(pasos i pomorsku knjizicu) i krenuvsi kod svojih poznanika-crnogoraca koji tamo rade.

Oni su mu pomogli pruzivsi mu utociste i privremeni posao u New York-u. Nakon par godina ponovo u nadi da ce pronaci bolji posao „bolji zivot" sa jednim od drugova odlazi u Atlantu radeci sa raznim preduzimacima na raznim poslovima gradeci svoj status,uceci jezik i pokusavajuci da legalizuje svoj boravak u SAD-u.

Vi ce te razumijeti sta znaci boraviti u Americi kao "ilegalac" boreci se za svoja prava i strahujuci da ce se vas san razbiti ako vas imigracione vlasti pronadju.

Cijela ova prica zapravo pocinje a nazalost i zavrsava u Kansas City-ju gdje Blazo odlazi nakon Atlante.

Napokon nalazi svoju srecu,upoznaje jednog amerikanca-preduzimaca(house constructions),posao napreduje,pronalazi i rentira apartman i upoznaje svoju sadasnju suprugu drzavljanku SAD-a sa nasim korijenima ,pocinju da zive zajedno.

Nedugo zatim na svijet dolazi njihov sin Danilo Djukic.Zajednicki ustedjenim novcem i potpomognuti kreditom u Kansas City-ju kupuju skromnu kucu i sve pocinje da lici na normalan zivot.

Krajem prosle godine Kristie,zaposlena u American Airlines-u je prinudjena da prihvati ponudu svoje kompanije koja podstaknuta krizom mora da zatvori office u Kansas-u.

Jedini prihvatljivi posao za nju nalazi se u Dallas-u sto znaci ponovno preseljenje i novi zivot u novom gradu.Kriza u SAD se naslucuje,kucu je tesko prodati a otplata kredita pritiska.

Odlucuju se da zadrze kucu i rentiraju je nastavljajuci tako da otplacuju kredit u zelji i nadi da ce se ipak jednog dana opet tu vratiti,Blazo jer je zavolio taj kraj a Kristie jer je tu odrasla a i njeni roditelji zive u blizini.    

Zbog svog statusa Blazu je gotovo nemoguce naci posao u Dallas-u i odlucuju se za varijantu da Kristie radi a da se Blazo privremeno brine o Danilu dok se ne priviknu na novu sredinu.

Dani prolaze Kristie se uhodava na novom radnom mijestu a Blazo se brine o Danilu.

Ova prica se zavrsava njihovim odlaskom u posjetu Kristie-inim roditeljima u Kansas City za bozicne praznike.

Na povratku u Dallas na auto putu dok je Blazo upravljao njihovim autom zaustavlja ih drumska patrola trazeci dokumenta koja Blazo naravno ne posjeduje i kao sto rekoh prica se zavrsava tako sto Blaza prosljedjuju u imigracioni kamp u drzavi Missouri.Prema rijecima Kristie sa kojom smo u svakodnevnom kontaktu,Blazo je dobro, shvaca ozbiljnost situacije i iscekuje deportaciju za nekih 10tak dana.Advokat kojeg je Kristie angazovala kaze da je proces pokrenut i dugotrajan,otezavajuca okolnost je sto je dokumentom/izjavom koju je Blazo morao potpisati dolaskom u kamp njemu zabranjen ulazak u SAD u sledecih 10 godina.

Mozete samo pretpostaviti kroz kakav ce Blazo proci pakao na pomisao da svoje dijete i zenu mozda nece vidjeti 10 godina.

Vjerujem da je ovo jedinstven slucaj od obnavljanja Crnogorske samostalnosi pa bih zelio da skrenem paznju svim ljudima dobre volje,roditeljima,prijateljima,crnogorcima da pomognu bilo savjetima bilo svojim poznanstvima sa uticajnim ljudima da pomognu da Blazo,Kristie i Danilo opet budu zajedno.

 

 

 

 

Unaprijed zahvalni

 

Porodica Djukic iz Herceg Novog

 

 

Tel. +382 31 323094

Mob.+382 69 049464

e-mail:lukaimia@t-com.me

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Nov 2008