Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2009 2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

Blazo Sredanovic

Obama i Srbi


Dodjela Nobelove nagrade americkom predsjedniku Baraku Obami odjeknula je u svijetu na razlicite nacine-i pozitivno i negativno. Razlozi su isto tako razliciti, ali Srbi imaju jedan svoj specifican razlog,koji im tesko pada, mada ga ne bas logicno i jasno tumace, a to je bombardovanje NATO-a iz 1999. godine u kojem su odlucujucu ulogu odigrali Amerikanci. Pitaju se kako to da se dodjeljuje nagrada za mir predsjedniku jedne super sile, koja je bomardovala jednu malu i siromasnu balkansku drzavu. Naravno, ne pada im na pamet da navedu da se to desavalo bas u toku kad je ta “mala i siromasna balkanska drzava" vodila krvavi osvajacki rat protiv jos manjih drzava u susjedstvu, da bi Srbija postala velika drzava, najveca na Balkanu.


No, evo kako na to bombardovanje NATO-a  gleda jedan trezveni srpski publicista, Teofil Pancic, u eseju: "Duboki korijeni antiamerikanizma”
NATO intervencija jeste dala solidno pogonsko gorivo antiamerikanizmu. Sareno je to drustvance a objedinjuje ih to sto Ameriku identifikuju sa liberalizmom, licnim slobodama, koje kobno razara patrijarhat, ili vjerske dogme, ili etnicku cistotu i sl. Sasvim sam siguran da je izvor ovdasnjeg antiamerikanizma u nekoj vrsti razocarenja zarad neispunjenih zelja. Naime, Srbija Slobodana Milosevica u vrijeme raspada SFRJ pocinje da dozivljava sebe kao neku vrstu balkanske ili juznoslavenske "Amerike": Ako je, dakle, USA "globalni policajac" e vala Srbija ce da bude regionalni. Dakle Amerika na svjetskom nivou, zahvaljujuci svojoj vojnoj i ekonomskoj snazi, prilicno samovoljno diktira pravila igre- narocito poslije propasti SSSR-a onda ce to Srbija cinjeti na zapadnom Balkanu. Dakle Slobo, ali i veci dio tadasnje Srbije s njim, zamislja kontrolu raspada zemlje ovako: Mi Srbi smo najbrojniji i  najjaci imamo oruzje federalne vojske i drzavotvorni smo narod, (dok su ostali nekakva bezlicna neistorijska masa kojoj su samo nasa dobrota i naivnost omogucili kakvo-takvo formiranje identiteta) i zato ce biti po nasem. Mi cemo samovoljno odrediti koliki je nas dio, a ostalima je pametnije da se sloze s tim. U protivnom zna se ...! EU je na to reagovao jalovim preklinjanjima. Tek kad su Ameri preuzeli kormilo na silu je odogovoreno nesrazmjerno vecom  silom. Tako je milosevicevsko-seseljevski "nacionalni projekat " (ali i ne samo njihov), zavrsio u ruinama. Prosto Ameri su ga silom ugasili. Ali, zar i sami Projekat nije brutalno sprovodjen? Jeste, ali drugo je to kad "MI" sprovodimo silu: mi na to imamo pravo! Ali, ko nam je to pravo dao? Pa mi, ko drugi! E, tako je i Amerika sebi dala pravo da u nase samozdano pravo intervenise. Sta nam to govori? Da se iza  moralisanja nad tom vrstom sile ne krije moralni prezir boljega, nego jalova zavist slabijeg!

Blazo Sredanovic
 


 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Nov 2008