Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2009 2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

Blazo Sredanovic

Re: Ocigledno ugrozenje Cetinja


Da bi citaoci imali jasniju sliku o stanju spomenika Lovcenska vila na Cetinju i okolnosti u vezi njegove navodne opravke obratili smo se Republickom zavodu za zastitu kulturnih spomenika Crne Gore, kao i predstavnicima Opstine Cetinje:
Cinjenica je da je spomenik stradao za vrijeme zemljotresa 1979. godine. Poslije toga mermer na postolju je promijnjen, ali je postavljen “kristalino” koji je pogodan za enterijere, ali ne i za cetinjsku zimu, dje temperatura padne i do minus deset stepeni. Kako je mermer upio  raznu prljavstinu i smog, neko se nasao da ga opere sonom kiselinom i da ga jos vise nagrdi. Bivsi direktor Republickog zavoda Slobodan Mitrovic smatra da treba skinuti taj propali mermer i obloziti postolje Brackim kamenom  da bude isti kao i kad je spomenik napravljen 1939. godine. Isto tako reljefi su oksidirali i treba ih cistiti, dok je figura zene-vile u dosta dobrom stanju.
Predstavnici Opstne nam kazu da je bilo raznih udruzenja i pojedinaca, koji su obecavali ucesce u popravci, ali samo na rijecima, jer niko nije bio spreman da se konkretno obaveze koliko je spreman da uplati. Pojavili bi se u stampi sa hvalisanjem i kritikama,a onda bi nestali bez traga i glasa. Tako je jedan iseljenik iz Engleske  predlozio da se formira fond za pomoc Cetinju, a kad su ga pitali koliko je on spreman da uplatiti u taj fonf kazao je da za sada nema para, ali da je za Cetinja i dobra ideja korisna!
Posljednji u nizu ovih hvalisavaca je evo i Djoko Vuckovic. Iz njegovog pisanja na ovom sajtu stice se utisak da njemu jedino nedostaje sto nema cijenu kostanja obnove spomenika?! Inace bi odmah zagrabio u duboki dzep i poslao desetine hiljada dolara i spomenik bi zablistao kao da je od zlata.
 A pola Cetinja zna kako je ovaj prevarant prije tri godine iznosio javno neistine i falio se da je glasao na referendum za suverenu Crnu Goru, a nije zaveden ni u jedan biracki spisak!  Evo te njegove  famozne izjave, kao neoborivog dokaza,o izmisljotinama koje je objavio na ovom sajtu juna mjeseca, 2007. godine pod naslovom:
Cetinje, Cetinjani i.t.d.  Doslovno citiram recenicu u kojoj ga ja navodno kritikujem zbog neznanja crnogorskog jezika, a ne zbog iznosenja neistine:

...“Mene kritikuje  kako neznam gramatiku nasega jezika, jer sam u jednom clanku koji je nedavno izisao preko Monteneta umjesto “oni” upotrebio  rijec “mi”- i dalje u istom tekstu stoji- “ A sto se tice mojega neznanja nasega jezika, ja sam, moj Blazo, ponosan sto sam i ovoliko uspio da zadrzim znajuci da sam dosa u Ameriku od 13 godina”.

Medjutim, ovaj dicni Crnogorac se pravi kao da je zaboravio da je taj clanak objavio ne na crnogorskom, kojeg, eto, slabo poznaje, vec na tecnom engleskom jeziku,kojeg citavog radnog vijeka predaje djacima u skoli, pa ga izuzetno dobro poznaje, jer mu je to profesija.
Evo tog teksta koji je Djoko Vuckovic objavio na ovom sajtu novembra, 2006 pod naslovom:
Montenegrin Emigrants and Their Role in the New Government

Ponovo doslovno citiram dio autorovog teksta:

...”Montenegro also asked for assistance from her sons and daughters who left for far and distant lands for search of a better life, and we, almost 16,000 of us from all over the world , answered her summons and rushed back to our Montenegro, of our own expense, in some cases for just 24 hours, just long enough to be able to say loudly and clearly through the power of a ballot, "We want freedom - we want our own country".

Ostavljam citaocu da sam zakljuci moze li neko pisati izmisljotine na odlicnom engleskom jeziku, pa se onda pravdati da je uzrok tom fabrikovanju cinjenica to sto je on siromah, zaboravio gramatiku i jezik crnogorski !!! Bruka i sramota.
Zato niko u Cetinje nije ni obratio paznju sto ovaj hvalisavac i sarlatan trabunja.

Blazo Sredanovic

 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Nov 2008