Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Dragan R. Vujovic

Re: Otvoreno pismo crnogorskim suverenistima

Postovani dr. Pavlovicu,


Moje pismo jeste pismo podrske gospodinu Vujanovicu. Medjutim ta podrska je, slozicete se, zanemarljiva. Dolazi od covjeka koji nema nikakvog uticaja na javno mnijenje, a osim toga pismo je objavljeno upravo pred same izbore. Siguran sam da gospodin Vujanovic nije imao nikakve koristi od toga. To danas, nakon izbora, i nije bitno. Ono sto je bitno, a sto ste i vi primijetili jeste da ja jesam zelio da 'isprovociram' dijalog. Ne dijalog izmedju nas dvojice, koliko dijalog izmedju nas i jos ponekog suvereniste ali sta da se radi!? Suverenisti se, na zalost, ne oglasavaju.

 

Slozio bih se sa dobrim djelom vaseg zadnjeg pisma. Kako se ne sloziti sa konstatacijom da su neki vodeci suverenisti intrumentalizovani od strane vlasti? Kako se ne sloziti sa cinjenicom da ima oportunizma u redovima suverenista? Kako se ne sloziti sa cinjenicom da je neke suvereniste zahvatila malodusnost? Kako se ne sloziti sa cinjenicom da izgradnja demokratske drzave nije okoncana?

I sve bi ovo mogle biti normalne pojave ako su u nekim normalnim granicama. Ko to moze da ocijeni ne znam. Ne davanje podrske PzP ne znaci da je to uzelo maha. Ne znaci ni da nije.

Privatizacija, tajkuni, oligarsi i slicne pojave jesu nus pojave drustva u tranziciji. Ne cini mi se da je Crna Gora u gorem polozaju po tom pitanju od bilo koje drzave u regionu. Dakle radi se o pojavi koja je evidentna u okruzenju. To naravno ne znaci da se trebamo pomiriti sa tim pojavama, ali cini mi se da nisu toliko uzele maha da bismo bezrezervno dali podrsku cijeloj opoziciji, a time i onom dijelu koji niti priznaje niti postuje Crnu Goru.

 

Sada da kazem nesto i o onom dijelu vaseg pisma sa kojim se ne bih mogao sloziti. Vi kazete da Crnoj Gori ne prijeti nestajanje kao samostalne drzave. Nisam bas siguran. Ne mislim da je to bas samo bacanje prasine u oci. Ako je to tako, zasto se taj dobar dio opozicije, cini mi se vecinski dio opozicije, jasno ne opredijeli po tom pitanju I razbije sumnje?

Kazete da gospodin Medojevic nikada nije podrzavao Milosevica. Nesto se ne sjecam ni da je bio izrazito protiv njega (iako ne znam kakve to ima veze sa sadasnjim stanjem u Crnoj Gori i zasto bi to trebao biti neki tako jaki ili odlucujuci argument - za ili protiv Milosevica odavno ne utice na izbornu volju gradjana, zato je, po meni, to postalo bespredmetno pitanje kojim se ne bismo vise trebali baviti - Milosevic je istorija).

To da je gospodin Medojevic veliki suverenista, ja licno ne primjecujem. Prije bih rekao da mu to pitanje ne stoji visoko na njegovoj listi prioriteta. Kada treba suverenista je, ali kada treba, moze da u jeku referendumske kampanje, u drustvu onih koji su protiv crnogorske samostalnosti, ide po svijetu.

Ne znam ni zasto bi ocjena Slavka Perovica - uz sve duzno postovanje prema njemu - bila presudna, pa cak ici toliko daleko da kazemo da ako on nije izrazio sumnju u Medojevicem suverenisticki duh onda je Medojevic suverenista. A sta ako se covjek uopste nije 'izrazavao' glede Medojevica?

Gospodine Pavlovicu, gospodin Medojevic ima problem i on taj problem mora rijesiti i jasno i glasno se izjasniti po pitanju crnogorske drzavnosti. To medjutim povlaci za sobom i obaveze koje proisticu iz toga. To bi znacilo i ne ulazenje u koalicije sa onima koji su protiv crnogorke drzave. To takodje znaci odustajanje od mijenjanja vlasti po svaku cijenu - ja sam za takav stav da li ste i vi i PzP i gospodin Medojevic?.

 

Gospodine Pavlovicu, Crna Gora nije u tolikoj nuzdi da mora mijenjati vlast po svaku cijenu. Mijenjati vlast po svaku cijenu nije bas preporucljivo. Nije li dobar primjer mijenjanja vlasti po svaku cijenu bio u Srbiji, kada je po svaku cijenu srusen Milosevic. Nisu gradjani Srbije vidjeli mnogo dobrog samim tim sto je Milosevic srusen. U Srbiji je tada napravljena ne samo neprincipijelna koalicija nego su u tu anti-milosevic koaliciju usli i oni s ko'ca i konopca, kako bi se u narodu reklo. DOS u Srbiji je bio - cudo nevidjeno. Na kraju se doslo do toga da je premijer ubijen, da su u njegovom ubistvu ucestvovali i oni koji su bili u vlasti, da se Srbija ni danas nije od toga oporavila.

 

Mislite li zaista gospodine Pavlovicu da je crnogorska vlast toliko losa da je treba mijenjati po svaku cijenu, pa i po cijenu sklapanja neprincipijelnih koalicija sa onima koji su protiv crnogorske drzave?

Ako zaista tako mislite, vjerujte mi da grijesite i da to nikada ne bi moglo donijeti dobro i boljitak Crnoj Gori.

 

Mnogo pozdrava,

 

Dragan R. Vujovic

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006