Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Vesko Karadzic

Crna Gora na XI Evropskom festivalu u Vankuveru

31. maja 2008.g. odrzan je jedanaesti Evropski festival koji se tradicionalno odrzava svakog maja na zapadnoj obali Kanade u Vankuveru. Ove godine festival je zabiljezio rekordnih 7000 posjetilaca. Na Festivalu je ucestvovalo 30 organizacija predstavljajuci 30 evropskih zemalja. Crnu Goru je predstavljalo Crnogorsko drustvo Britanske Kolumbije. Zahvaljujuci nesebicnom trudu nekolicine vankuverskih Crnogoraca, clanova ovog drustva, Crna Gora je prvi put ucestvovala na ovom festivalu.

Festival je poceo sa polucasovnom ceremonijom i kanadskom himnom. Na ceremoniji otvaranja svaka zemlja bila zastupljena sa dva predstavnika u narodnim nosnjama i sa drzavnom zastavom zemlje koju predstavljaju.
Na ovom ceremonijalu Crnu Goru su predstavili clanovi odbora Crnogorskog drustva Luiza Zlatovic i Vesko Karadzic.

Svakom evropskom predstavniku bio je ustupljen kulturni stand, stand hrane i stand suvenira. Na Crnogorskom kulturnom standu bila su izlozena najpoznatija turisticka mjesta, kulturno nasljedje, more, planine, kanjoni, Crnogorska pica i ostali atributi Crnogorskih ljepota. Odziv posjetilaca Crnogorskog standa je premasio sva ocekivanja. Takvo ogromno interesovanje za Crnu Goru, njene prirodne ljepote i njenu istoriju i kulturu nijesu mogli predvidjeti ni najveci optimisti. Knjige o Crnoj Gori, geografske mape, prospekti, brosure, CD i DVD diskovi, dva laptopa sa video prezentacijama i razni suveniri bili su odican izvor informacija za radoznale Kanadjane medju kojima je bio dobar broj onih koji su culi za Montenegro a nijesu znali gdje se nalazi. Mnogi su bili impresionirani Crnogorskim znamenitostima, politickom stabilnoscu kao i uspjesima u ekonomiji koje je Crna Gora ostvarila u zadnjih nekoliko godina.

Na ovom dogadjaju su prisustvovali i visoki gosti ukljucujuci gradonacelnika vankuverske opstine Burnaby kao i ambasadori i konzuli pojedinih Evropskih zemalja.

Kliknite na ovaj link sa koga mozete download-ovati slike sa Festivala:<br>
http://picasaweb.google.ca/VeskoKaradzic/EuropeanFestivalBurnabyCanada2008
 


________________________________________________________________________________

UVRIJEDJENA MLADA

Na Euro Festivalu odrzanog u subotu 31. maja 2008 u Vankuveru pored Crne Gore su se predstavile jos tri zemlje koje su bile republike bivse Jugoslavije: Hrvatska, BiH i Srbija.

Hrvatska se izmedju ostaloga predstavila divnim narodnim nosnjama iz raznih krajeva te zemlje, i zanimljivim turistickim brosurama. Bosna i Hercegovina je pokazala narodnu nosnju, tradicionalno posudje i fotografije kulturnih spomenika iz te oblasti.Srbija se predstavila velikim posterom koji je zauzimao citavu sirinu standa. Poster je imao natpis "Serbian Ortodox Monasteries in the Balkans". Medju 12 prikazanih manastira bili su: Manastir Moraca,Cetinjski manastir i Manastir Ostrog.Neki posjetioci su s' pravom bili zbunjeni vidjevsi slike tih istih znamenitosti i u turistickim knjigama o Crnoj Gori koje su znatizeljno prelistavali na Crnogorskon standu i na cetralnom posteru koji je dominiraonad standom Srbije. Interesantno je da Srpski stand, organizovan od strane Srpskog Kongresa Ujedinjenja (Serbian Unity Congress), nije imao nijedne druge postere ili slike osim slike "Srpskih" manastira na Balkanu.

Dok se sve stabilne i normalne zemlje trude kako da se bolje prikazu svijetu, kako da poboljsaju svoju ekonomiju i kako da privuku jake investitore nasi susjedi Srbi t.j. ona polovina sto glasa neonaciste evo vec 13 godina po prestanku rata u Bosni i 9 godina od Kosovskog rata jos uvijek nemaju namjeru niti zelju da pocnu da rade na svom progresu kao sav normalan svijet nego idu jos uvijek unazad i osjecaju se jos uvijek kao uvrijedjena mlada koju je njen dragi napustio. Svaka zrela i pametna mlada bi se poslije izvjesnog vremena pribrala pa bi pomislila da nije vrijedno trositi emocije i energiju da se povrati nesto sto je otislo u nepovrat pa bi se okrenula sebi i svojoj buducnosti i tako bi svoje rane izlijecila. Kod nasih susjeda to nije slucaj. Jos uvijek jedna polovina stanovnistva u maticnoj drzavi, ukljucujuci i pola ako ne i vecinu njihove dijaspore, masta o povratku tudjih teritorija. Mastaju da ce jednog dana postati velesila po ugledu na Dusanovo carstvo, a nijesu svjesni da samo tako gube vrijeme i da jos vise zaostaju ne samo za razvijenim drzavama nego i za bivsim komunistickim zemljama .


Vesko Karadzic, predsjednik
Ilija Milacic, potpredsjednik
Luiza Zlatovic, portparol
Vojin Lekovic, menadzer za tehnicka pitanja

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006