Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

Dr Srdja Pavlovic

Otvoreno pismo crnogorskim suverenistima

 Dragi moji prijatelji.

Vladajuca elita radi sve da marginalizuje znacaj predstojecih predsjednickih izbora. Ona radi sve da potkupi ili prepadne one koji mogu i pomisliti da daju podrsku opozicionim kandidatima. Zelim da vjerujem da ste i vi svjesni ove cinjenice. Takodje, zelim da vjerujem da je vasa zelja za uspostavljanjem demokratskog ustrojstva u Crnoj Gori tolika da necete odcutati najnoviji politicki valcer vladajuce koalicije.

Uvjeren sam da nema potreba da vas podsjecam na obecanje koje ste nebrojeno mnogo puta ponovili u pred-referendumskom periodu: prvo drzava, pa onda demokratija! Takodje vjerujem da nema potrebe da vas podsjetim na cinjenicu da Crna Gora tek sada ulazi u proces izgradnje demokratije.

Kao sto vam je poznato, znacajan dio birackog tijela koje je u proslosti glasalo suverenisticku opciju, je u nedoumici sta da cini. Oni koji su nakon 1997 godine prisvojili projekat crnogorske nezavisnosti su potrosili politicki kredit kod glasaca. Ipak, vlast jos uvijek gradjane plasi pricama o ugrozenosti mlade drzave, i opasnostima koje svakodnevno prijete da u paramparcad raznesu tekovine sudbonosnog maja 2006 godine. Zelim da vjerujem da ste i vi prozreli ovu jeftinu politicku manipulaciju, i da ste spremni javno se suprotstaviti namjeri vladajuce koalicije da bagatelise rezultate majskog glasanja.

Vjerujem da ste bolno svjesni da ono sto vladajuca struktura podmece kao kontinuitet uspijesne politike, jeste, u stvari, kontinuitet rijetkih minimlanih plata, upropastenog zdravstva, nepostojece infrastrukture, urbanistickog haosa, korupcije, politickih podjela, regionalnih nejednakosti, visoke nezaposljenosti, devastacije zivotne sredine, i rasprodaje prirodnih resursa. Ubijedjen sam da vas partiotizam i vasa savjest nece dopustiti da i ova prevara o kontinuitetu uspijesne politike prodje bez rijeci otpora.

Predstojece aprilsko odmjeravanje snaga na crnogorskoj politickoj sceni ce biti najnacajniji dogadjaj od vremena sudbonosne 1989 godine. Prekretnica na kojoj se sada nalazi Crna Gora nije manje znacajna: aprilski izbori mogu biti nase rusenje “Zida”, i nas raskid sa politikom podjela, zahvaljujuci kojoj je elita do sada opstajala na vlasti. Nadam se da ste svjesni znacaja vase uloge u procesu demokratizacije Crne Gore, i da ste spremni da ispunite svoja obecanja iz maja 2006.

Naravno, nije sve u Crnoj Gori bas crno bez bijela. Tokom posljednje decenije su se desili i neki pomaci naprijed: obnovljena je nezavisnost, pa Crnoj Gori vise ne prijeti opasnost od nestajanja, odnosno, utapanja u neki siri politicki i kulturni  entitet. Crna Gora je, uprkos karakteru sopstvene vlasti, pripustena u predsoblje Evrope, i valja se nadati da ce nova politicka elita sirom otvoriti vrata ka punopravnom clanstvu u EZ. Na pitanjima ljudskih prava, medijskih zakona, ekonomske ravnopravnosti, i izgradnji mehanizama gradjanskog drustva, se iskristalisao brojcano nejak ali profesionalno sposoban i aktivan nevladin sektor.

Zelim da vjerujem da vam nije drago to sto je post-referendumska Crna Gora jos uvijek podijeljena. Siguran sam da vas ne veseli cinjenica da je Crna Gora osiromasena i prodata u bescjenje.  Uvjeren sam da se ne radujete saznanju da u Crnoj Gori vlada endemska korupcija. Ubijedjen sam da vam nije po volji to sto je vlast i dalje autoritarna, i sto nam se smijesi i peta vlada Mila Djukanovica.

Pitam se zasto cutite? Pitam se da li je vasa ljubav prema Crnoj Gori i demokratiji bila orocena na kratki rok, sa unaprijed utvrdjenim kamatama, odnosno nagradama?

Dragi moji prijatelji.

Pozivam vas da aktivno ucestvujete u onome sto ste na sav glas obecavali: obracun sa mangupima u sopstvenim redovima, odnosno, izgradnja demokratije u Crnoj Gori. Zelim da vjerujem da ste svjesni cinjenice da se ovaj proces u Crnoj Gori mora sasvim izjednaciti sa procesom promjene vlasti. Nastupajuci predsjednicki izbori su prvi korak u tom pravcu i vi, dragi moji prijatelji suverenisti, imate veoma odgovornu ulogu u ovom procesu.

 

Dr. Srdja Pavlovic

Dr.Srdja Pavlovic. Assistant Adjunct Professor
Department of History and Classics
2 - 28 Henry Marshall Tory Building
University of Alberta, T6G 2H4 Canada
Office: Arts. 412 C. Tel: (780) 492-7456; 492-3270 (messages)
E-mail: srdjapavlovic@yahoo.com
and/or: editors@spacesofidentity.net , and canslav@yahoo.ca

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006