Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Nenad Stevovic

Otvoreno pismo

PREDSJEDNIK CRNE GORE, g-din Filip Vujanović

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE CRNE GORE, g-din Ranko Krivokapić

PREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE, g-din Željko Šturanović

MINISTAR INOSTRANIH POSLOVA CRNE GORE, g-din Milan Roćen

 

 

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Siguran sam da ste već obaviješteni da su Ministarstvo vjera i Vlada Republike Srbije uveli mjere otvorene diskriminacije protiv predstavnika crnogorske nacionalne zajednice i Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji.

Mjerodavni organ Vlade Republike Srbije odbio je registraciju Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji i time za naš narod ukinuo ustavom zagarantovano pravo slobode vjeroispovesti i pravo na ravnopravnost. Ovaj gest Vlade Srbije smatramo prvim korakom države u procesu ukidanja crnogorskog identiteta i postojanja crnogorskog naroda u Srbiji.

Želim da Vas obavijestim da do 22 januara 2008 godine nijesmo dobili nikakav odgovor na naše pismo koje smo uputili Predsjedniku Srbije i Predsjedniku Vlade R. Srbije u kojem smo ih jasno upozorili na kršenje naših vjerskih prava koja su zagrantovana međunarodnim dokumentima i ustavom Srbije. U tom pismu smo jasno tražili hitnu intervenciju radi poništenja ovog diskriminatornog akta Ministarstva vjera.

Ovim putem želim da Vas obavijestim i da smo podnijeli tužbu Vrhovnom sudu Srbije protiv Ministarstva vjera Srbije radi pokretanja upravnog spora za poništaj rješenja broj:               080 – 00 – 45/2007 - 01 od 22.11.2007.godine kojim je odbijen zahtjev za upis „Eparhije Crnogorske pravoslavne crkve za Republiku Srbiju“ u Registar crkava i vjerskih zajednica u Srbiji.

Nakon što je država Srbija uzela nas kao metu, ovim putem Vas, u ime vjernika CPC i predstavnika crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji, pozivam da se zauzmete za zaštitu naših prava koja su ugrožena odlukama legitimnih organa države Srbije.

Mi očekujemo da će predstavnici naše matične države u bilateralnim kontaktima na najvišem nivou što hitnije zahtijevati da organi države Srbije prekinu sa kršenjem prava crnogorskog naroda u Srbiji i da će poštovati integritet i dostojanstvo svojih građana, ali i duhovnih ustanova sa sjedištem u Crnoj Gori kao što je Crnogorska pravoslavna crkva.

Sigurni smo da hitna reakcija Crne Gore na poziv njenih iseljenika u Srbiji neće izostati, imajući u vidu da su najviši organi Crne Gore odmah dali garancije o zaštiti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori na poziv Predsjednika Srbije Borisa Tadića u aprilu 2007 godine.

Takođe, ako ovaj bilateralni zahtjev Crne Gore ne urodi plodom, što je nažalost moguće, Crnogorci u Srbiji su sigurni da će država Crna Gora što hitnije pokrenuti ovo pitanje u komitetu ministara Savjeta Evrope, kod Komesara SE za ljudska prava g. Thomas Hammarberga, kod odgovarajućih organa Ujedinjenih Nacija, Komesara za ljudska prava UN Louise Arbour, kao i ispred ostalih regionalnih i međunarodnih organizacija koje su nadležne za pitanja ovako grube diskriminacije nacionalnih i vjerskih manjina po osnovu etničkog porijekla i vjerskog identiteta.

Sa poštovanjem,

Nenad Stevović

Predsjednik UCS „Krstaš“ i 

Povjerenik CPC za Srbiju


                                                           

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006