Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Vujičić Manojla Slobodan

Osnovano Udruženje Crnogoraca Kosova

POSTOVANI ZEMLJACI !!!!!!

Poštovani, čast mi je da Vas obavijestim  da je  Udruženje Crnogoraca Kosova prvi put  u istoriji njihovog postojanja na tim prostorima osnovano 25 marta 2008 godine u Ministarstvu Javnih Službi u Prištini, a samo sjedište i centrala udruženja je takodje Priština. Udruženje je osnovano sa jasnim ciljevima te će se boriti I postojati : radi očuvanja identiteta crnogorskog naroda na tim prostorima,kao I radi uvažavanja naše specifičnosti u istorijskom,vjerskom,kulturnom I svakom drugom aspektu.Dalji ciljevi udruženja su očuvanje I zaštita položaja,zastupanje interesa svih gradjana crnogorske nacionalnosti koji žive ili su živjeli na Kosovu,a sada imaju status raseljenih ili izbjeglih lica.Takodje će mo se boriti za njegovanje I očuvanje tradicije crnogoraca,kao I za punu ravnopravnost crnogorske etničke zajednice sa ostalim zajednicama koje žive na Kosovu.Udruzenje će se zalagati za povratak kosovskih Crnogoraca koji su raseljeni ili su izbjegli sa Kosova te za povratak bespravno oduzete imovine.

 Clanovi udruzenja mogu postati sva lica bez obzira na rasu,pol,nacionalnost,etnicku pripadnost,vjerska ubjedjenja,godine i fizicki kapacitet.Clanstvo moze biti redovno,pomagajuce i pocasno.

 Radi ostvarivanja nasih ciljeva udruzenje ce preduzimati sledece aktivnosti:prikupljanje i obradu strucne literature vezane za zivot crnogoraca na Kosovu,izdavanje knjiga i drugih publikacija iz djelokruga svojih aktivnosti,osnivanje folklornih,muzickih,sportskih,knjizevnih,istorijskihili klubova.

 Dalje grane aktivnosti na koje  udruzenje ima pravo su: humanitarna pomoc,kultura,ekonomska rekonstrukcija i razvijenost,unapredjenje ljudskih prava,unapredjene demokratske prakse i civilnog drustva,obrazovanje i unapredjenje polne ravnopravnosti.

Sve ovo bi bila lijepa vijest da se nije desio" propust " po meni namjeran i to od Ustavne komisije Kosova. Naime iz Ustava Kosova , koji će stupiti na snagu 15.06.2008 godine, su kao da nas nikada nije ni bilo izbrisani kosovski Crnogorci.  Odredbom (spomenutog Ustava Kosova) člana 64 stav2. tacka 2. i člana 148-pominju zajednice koje su brojno manje od crnogorske, ali su za te zajednice zagarantovanai poslanička mjesta dok se  na Kosovu  postojanje Crnogoraca negira iako je činjenica da su Crnogorci na Kosovu već punih 7 vjekova  i da su stalno bili treći entitet,a u nekim periodima čak I drugi. Po poslednjem popisu koji je obavljen 1985godine procentualno je Crnogoraca bilo 1,5 posto stoje u ukupnom stanovništvu činilo oko 30 000 onih koji su se deklarisali kao Crnogorci.

Neorganizovanost kosovskih Crnogoraca imala je za posledicu njihovu  asimilaciju, a nakon toga brisanje iz Ustava Kosova i  ako smo i  dan danas treći entitet  na tim  prostorima uz naravno raseljena i izbjegla lica. Kosovski Crnogorci su autohtoni narod na Kosovu, i u svim Ustavima  do navedenog, bili su  konstitutivni narod, bilo da se radilo o Republičkom, Saveznom ili Pokrainskom Ustavu.

Sada je pred Udruženjem veliki problem jer pored strateških ciljeva koje je udruženje postavilo sebi, nametnuo nam se jos jedan problem da moramo da se borimo i da dokazujemo da postojimo.Crnogorski narod neće dozvoliti da živi na prostorima Kosova bez imena ili da bude asimiliran u neke druge zajednice što se  već godinama čini na Kosovu.

Da bi smo ostvarili svoje ciljeve neophodna  nam je podrška Države Crne Gore , koja bi trebala da se brine za svoj narod, a posebno za svoj narod koji živi na Kosovu iz razloga što tvrdim da crnogorcima niđe nije teže no trenutno na Kosovu.

Medjutim,pored Drzave Crne Gore,potrebna nam je svaka vrsta saradnje I pomoci I od Vas koji zivite u okruzenju,kao I daleko od ovih nasih,balkanskih I evropskih granica,pa Vas sve koji imate Udruzenja Crnogoraca sirom svijeta,kao I prijatelje Crne Gore I crnogorskog naroda MOLIM I SALJEM VAPAJ,da nam pomognete da se izborimo za nasa prava na Kosovu I da na tim prostorima ostanemo I opstanemo,kao I da vratimo one koji bi zeljeli da se vrate na svoja vjekovna ognjista.

Nas ceka velika I teska borba koju ce mo bez Vase pomoci tesko dobiti I ako zaostane Vasa pomoc za par godina ce svi kosovski Crnogorci nestati I bice asimilirani u druge etnicke zajednice na prostorima Kosova.

Nad kosovskim Crnogorcima se sada vrsi takav pritisak sa svih strana da je nepojmljivo da se ista slicno tome moze desavati u civilizovanom drustvu,pa valjda zbog toga sto je takvo I vrsi genocid,ali savremeni genocida(valjda misle da tako manje boli) nad kosovskim Crnogorcima.

Srdacno Vas

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova

Vujičić Manojla Slobodan

TEL: +377/44-845-200- Kosovo

         +381-64-055-09-07- Srbija- Srbske enklave

         +382-68-680-142- Crna Gora

email: Crnogorcikosova@hotmail.com

ZA OČUVANJE IDENTITETA I POŠTOVANJE KORIJENA CRNOGORSKOG

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006