Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Vojislav Rasovic

Cestitka


Svim clanovima Matice crnogorske saljemo iskrene pozdrave povodom odrzavanja Skupstine , a 22.Maj ,dan Matice da se slavi kao historijski dan osnivanja organizacije koju podrzavamo od svega srca . Zahvaljujuci vrsnim clanovima Matice koji su podnijeli ogroman teret i torturu cak i od vrha drzavne vlasti, mi danas imamo intelektualnu snagu koja moze dati drustvene , a i drzavne tokove nase crnogorske buducnosti . Ima mnogo segmenata u crnogorskom drustvu dje Matica nije uspjela da se ukljuci , a obzirom da je radila pod krajnje nepovoljnim uslovima , ne mozemo se kriticki postavljati , ali se od danas moze postaviti strategija i napraviti plan rada dje ce Matica mnogo pomoci prosjecnom crnogorskom gradjaninu da izadje iz stogodisnjeg mraka i vidno prisutnog primitivizma . Tamo se prica mnogo o demokratiji , a apsolutna vecina crnogorskog drustva ne zna sta je demokratija : Perikle je tvorac demokratije i u njegovo doba ja ne znam da je i jedan Atinjanin mrzio svoju domovinu da bi joj radio o unistenju. U Crnoj Gori ima najmanje 30 procenata mrzomanijaka i primitivaca koji svakog dana rade protiv svoje domovine Crne Gore. Kanadsko drustvo je kotirano kao visokodemokratsko ,ali u takvoj demokratiji ne postoji ni teoretska mogucnost da u parlament moze uci ijedan poslanik koji bi radio na unistenju kanadske drzavnosti .

Treba stvoriti jake institucije i usvojiti pravedne zakone . Osloboditi drustvo od mrzomana na najbrzi i najefikasniji moguci nacin , pa ce demokratija sama po sebe doci . Matica mora odmah da stampa kao za prvu upotrebu Crnogorski Rijecnik ,Crnogorski pravopis i gramatiku i podijeliti ih svima medijima i institucijama pa da jednom pocnu da pisu i govore Crnogorski . Matica je sada stampala puno knjiga i u svakoj ima izmijesana ekavica,jekavica sa ijekavicom.

Mi smo dali Matici da nam uredi i stampa Monografiju Crnogorskog Kulturnog Udruzenja u Torontu-Canada ,dali uredno ispisane crnogorske ijekavske rijeci na pet stranica po cetiri ili pet kolona i zamolili da se sa njima posluze i stampaju prvu knjigu na cistom crnogorskom ijekavskom jeziku.Knjiga je stampana sa preko dvjesta grjesaka , sto nas je jako razocaralo.Te rijeci mozete naci na www.montenegro-canada.com koje smo slali Pobjedi,Vijestima, i mnogim institucijama ali bez ikakvog efekta, oni i dalje grijese. Ako vi gospodo iz Matice pokrenete pitanje pravopisa ,pocnete djelovati na ministarstva prosvjete i kulture ,ako kritikujete dosadasnje skolske programe i reprezentujete izmjene i dopune i to radite svakodnevno ,itekako ce biti efekta. Ne znamo da li mozete precutati odluku Vlade da ne slavi 21.Maj . Mi smatramo da je to dan Vjekovnog kolonijalnog oslobodjenja Crnogorskog naroda i da ga treba ubrojiti u najvece Crnogorske praznike pod imenom
"Dan Slobode ".

Cestitamo svima vama 21.Maj Dan Slobodecrnogorskog naroda !
Mi znamo da vi sve ovo znate i mozete uraditi i bez nas pa da vam ne oduzimamo dragocjeno vrijeme ,sve vas srdacno pozdravljamo ,a Skupstini zelimo uspjesan rad .

Vasi prijatelji i postovaoci
Branko Aleksic
Vojislav Rasovic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006