Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

Crnogorska partija Srbije

 

Saopstenje

 

Crnogorska partija pozdravlja odgovoran odnos Crne Gore prema pitanju regionalne stabilnosti i prema interesima crnogorske države i smatramo da je zajednička odluka Vlade Crne Gore i Vlade Makedonije u interesu Evropske budućnosti Crne Gore, a samim tim i u interesu cijelog crnogorskog naroda, ma gdje on bio. Sve bivše Republike SFRJ (osim BiH - koja ima internu političku blokadu) su priznale novu realnost na terenu i to je činjenica zbog koje bi zvanični Beograd trebao da se zamisli.

Crnogorski narod u Srbiji smatra da je odluka Vlade Crne Gore da prizna novu realnost na Balkanu bila jedina moguća odluka, nakon što su propali svi napori međunarodne zajednice da pregovori Beograda i Prištine rezultiraju rješenjem za status Kosova.

Istovremeno, Crnogorska partija pozdravlja glas Crne Gore za inicijativu Srbije da se pravni aspekt pitanja nezavisnosti Kosova uputi Međunarodnom sudu pravde na analizu.

Danas samo dvije susjedne zemlje Srbiji – BiH i Rumunija - nijesu priznale nezavisnost Kosova i neprimjereno je da se samo prema Crnoj Gori trenira neka posebna paternalistička strogoća, na isti dan kada je Vlada Srbije hitno odlučila da vrati sve povučene ambasadore u zemlje koje su već priznale nezavisnost Kosova. Očigledno je da je strategija Vlade Srbije u borbi protiv nezavisnosti Kosova doživjela potpuni krah.

Kao predstavnici Crnogorskog naroda u Srbiji izražavamo žaljenje što je Srbija donijela nepotrebnu odluku da se Ambasador Crne Gore proglasi "persona non grata" u Srbiji. Crnogorska partija poziva Premijera Mirka Cvetkovića da što prije preinači odluku da se uskrati gostoprimstvo najvišem diplomatskom predstavniku Crne Gore. Umjesto da se izazivaju dalje krize u regionu, zvanični Beograd treba već jednom da preuzme odgovornost i da počne da smiruje situaciju.

Crnogorska partija pozdravlja i primjerenu i diplomatsku reakciju Ambasadora Anke Vojvodić tokom ove krize odnosa sa Srbijom. Konačno, pozivamo vlade Crne Gore i Srbije da u interesu građana obije zemlje, ne prekidaju komunikaciju i nastave da sarađuju po pitanjima od važnosti za stanovnike i Srbije i Crne Gore.

Beograd, 10.10.2008.                                                            Nenad Stevović

                                                                                               Predsjednik CP

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006