Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

 

DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

  

Saopštenje

 

Srbska otačastvena CDU - kukavičije jaje

 

 

Crnogorska partija u Srbiji upozorava Crnogorce i Crnogorke u Srbiji i javnost Crne Gore da su zvanični Beograd i Mitropolija Crnogorsko-Primorska Srpske pravoslavne crkve položili kukavičije jaje u formi jedne “Srbske otačastvene“ partije koja se nedavno preregistrovala u Srbiji pod lažnim imenom Crnogorska Demokratska Unija – ili CDU.

Još jedanput se iz neke Beogradske kuhinje podmeće Crnogorskom narodu u Srbiji, a i u Crnoj Gori, ovog puta, unutar staklenog trojanskog konja zvanog Srbska otačastvena CDU, čuči ni manje ni više nego g. Pavle Lalatović, osvjedočeni srpski nacionalista, koji je kao predsjednik jedne etnički srpske partije (Srpski rojalistički pokret) javno podržavao klerofašistički Otačastveni pokret Obraz, u formi peticije (http://www.dejanlucic.net/Lat/OBRAZ___ubiistvo___4.html )

 potpisane 9 maja 2002. godine.

Ovu peticiju je - kao predsjednik partije sa etnički srpskim predzankom – potpisao zajedno sa osvjedočenim srpskim nacionalistima, kao što su Arkanovac Borislav Pelević, radikal Aleksandar Vučić, Stevan P. Kotaraš (četnički barjaktar),  Miroslav Toholj (sekretar Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću) Protojerej dr Žarko Gavrilović (predsjednik Srpske svetosavske stranke), Luka Karadžić (brat dr Radovana Karadžića) Prof. dr Kosta Čavoški, Akademik Veselin Đuretić i još 100 uglednih potpisnika sličnih njima koji bi najradije vidjeli propast crnogorskog naroda i države. Peticija je priložena na kraju ovog saopštenja.

Namjera je jasna: osvjedočeni srpski nacionalisti, koji su osim toga i podržavaoci najcrnje politike etničkog čišćenja i ekstremnog srpskog nacionalizma, koji uzgred nijesu ni etnički Crnogorci, ne govore zvanični jezik Crne Gore, ne priznaju Crnu Goru, žele da pokušaju da zbune javnost i pokušaju da marginalizuju etničke Crnogorce kao prave predstavnike Crnogorskog naroda u Srbiji. Ovo se danas radi sa ciljem da zvanični Beograd i zvanična Podgorica prihvate srpske nacionaliste kao predstavnike Crnogorskog naroda u periodu kada se očekuje formiranje nacionalnog savjeta Crnogoraca i formalizovanje naših prava u Srbiji.

G. Lalatović, kao etnički Srbin se dosjetio da kidnapuje cio jedan narod u Srbiji - i to Crnogorski - i još da se stavi njemu na čelo. Neće moći. Crnogorci su raskrstili sa takvima kao što je on još u prošlom vijeku. Možda je mislio da će se Crnogorci zagrijati za poznatog borca za manjinska prava i najpoznatijeg pripadnika srpskih rojalista „Vojvodu“ Sinišu Vučinića, udarnu pesnicu Slobodana Miloševića, ili na kolege serbske nacionaliste iz Obraza.

Takođe prije 6 godina, 21 septembra 2002 godine, g. Pavle Lalatović predsjednik Srpskog Rojalističkog pokreta je stao u zaštitu Nj.K.V. Aleksandra Drugog Karađorđevića osuđujući one koje „blate sve ono što je sveto i vredno Srpskom narodu“ (priloženo), navodi sajt srpske kraljevske porodice. Ne bi bilo loše da se g. Lalatović sa toliko žara dohvatio da brani sve što je sveto Crnogorskom narodu.

Zato, pozivamo Crnogrsku javnost i javnost Srbije da više ne imenuje takozvanu Srbsku otačastvenu CDU kao „drugu partiju crnogorske nacionalne manjine“. Jer Crnogorsku nacionalnu manjinu ne mogu predstavljati ljudi koji kažu da „nemaju ništa protiv“ onih koji pripadaju CPC i govore zvanični jezik u Crnoj Gori.

Nemate ništa protiv! G. Lalatović, etnički Srbin, vjernik Srpske Pravoslavne Crkve, koji govori srpski jezik, osvjedočeni podržavaoc najekstremnijih srpskih nacionalista, je izgleda mislio da nema ništa protiv nas – misleći nema sredstvo kojim može da nas se riješi.

Konačno, Srbska otačastvena CDU gospodina Lalatovića - da li slučajno li ne - je registrovana na istoj adresi gdje je registrovana i Narodna kancelarija Predsjednika Srbije, Masarikova 5. Imajući u vidu da je bivši srpski rojalista, koji je na čelu Srbske otačastvene CDU, nedavno postao jedan novopečeni „lažni Crnogorac“, vidimo da će se vjerovatno brzo kameleonski pretvoriti i u republikanca. Poručujemo g. Lalatoviću i njemu sličnim, koji nijesu Crnogorci a pokušavaju da glume da jesu, javnost Vas je prozrijela i nećete dugo moći ni da budete lažni Crnogorac. Budite što jeste, ne stidite se.

Svima je jasno da je CDU otačastvena rojalistička guja u njedrima Crnogorskog naroda.

 

 

 

Beograd, 28.09.2008.

                                                                                   Nenad Stevović

                                                                        Predsjednik Crnogorske partije

  

                  Prilozi  o SRBSKOJ OTAČASTVENOJ CDU

 

Saopštenje za javnost
9.
V
2002.
Budući da ni posle gotovo pola godine nadležni ne iznose istinite podatke o mučeničkoj pogibiji našeg blaženopočivšeg Predsednika Nebojše M. Krstića, Otačastveni pokret Obraz, podržan od strane preko stotinu ličnosti iz javnog života, pripadnika svih srbskih staleža, koji su potpisali Peticiju za objavljivanje istine o pogibiji Nebojše M. Krstića, ponovo zahteva da se iznesu verodostojni podaci o ovom tragičnom događaju. Ukoliko ni posle ovog našeg istupanja ne budemo udostojeni odgovora, bićemo prinuđeni da u saradnji sa našim advokatima preduzmemo odgovarajuće pravne korake.
U prilogu dostavljamo tekst Peticije za objavljivanje istine o pogibiji Nebojše M. Krstića, kao i spisak potpisnika.
Otačastveni pokret Obraz
Informativna
služba
info@srbskiobraz.org
www.srbskiobraz.org

PETICIJA
ZA
OBJAVLjIVANjE ISTINE
O
POGIBIJI NEBOJŠE M. KRSTIĆA 
"
Spoznaćete Istinu,
i
Istina će vas osloboditi"
Jevan
đelje po Jovanu 8:32 
O Vavedenju Presvete Bogorodice 2001. godine, u navodnoj "saobraćajnoj nezgodi", mučenički je postradao Nebojša M. Krstić, Predsednik Otačastvenog pokreta Obraz, istaknuti pravoslavni publicista, filosof i geopolitički analitičar, član Udruženja književnika Srbije i dobitnik Svetosavske nagrade Njegove Svetosti Patrijarha Srbskog Gospodina Pavla za 1991. godinu. I pored toga što je prošlo više od pet meseci od pogibije ovog istinitog Srbina sa Obrazom i političara sa Krstom, kao i njegovih saputnika, Milana Živkovića i Spomenke Đurić – nadležni organi i dalje ćute.
Tim povodom, Otačastveni pokret Obraz je 21. januara 2002. uputio srbskoj javnosti deset pitanja pod naslovom Zašto ubijaju rodoljubive Srbe:

 1. Zašto se prikriva istina o pravom uzroku smrti Nebojše M. Krstića?
 2. Zašto se prikriva istina o pravom uzroku navodne "saobraćajne nezgode"?
 3. Zašto nije izvršeno detaljno veštačenje vozila?
 4. Zašto istražni sudija nije izašao na mesto pogibije, iako je bio upoznat sa činjenicom ko je Nebojša M. Krstić na srbskoj političkoj sceni?
 5. Zašto se ćuti o poreklu onoga što je, prema policijskom zapisniku, "trag crvene boje, nalik na ljudsku krv", a koji je nađen na licu mesta?
 6. Zašto je policijski zapisnik postao dostupan tek nakon smrti jedinog svedoka, Spomenke Đurić, koja je podlegla povredama 6. januara 2002, odnosno 33 dana nakon navodne nesreće?
 7. Zašto još uvek nisu dostupni rezultati obdukcije Nebojše M. Krstića?
 8. Zašto je vest o pogibiji Nebojše M. Krstića stigla do porodice posrednim putem, i to tek 11 časova nakon navodnog udesa?
 9. Zašto lične stvari Nebojše M. Krstića nisu vraćene porodici preko ovlašćenog lica i sa pratećom dokumentacijom?
 10. Zašto je čitav slučaj planski marginalizovan i pored njegove velike nacionalno-političke važnosti i značaja?

Do dana današnjeg, međutim, niko od nadležnih nije našao za shodno da na ova pitanja pruži odgovor.
Zbog svega navedenog, mi, dole potpisani prijatelji i poštovaoci blaženopočivšeg Nebojše M. Krstića, tražimo da nadležni organi iznesu istinu o pogibiji Predsednika Otačastvenog pokreta Obraz i njegovih saputnika.
Potpisnici:

 1. Protojerej dr Žarko Gavrilović, predsednik Srpske svetosavske stranke
 2. Protojerej Božo Bakajlić
 3. Protojerej Golub Mitrović
 4. Protojerej Dragan T. Anđelić
 5. Protonamesnik Dragiša Nikodijević
 6. Sinđel Serafim, nastojatelj manastira Svetog Save u Libertvilu, SAD
 7. Jerej Velibor Džomić
 8. Jerej Petar Velimirov
 9. Đakon Boban Milovanović
 10. Dr Ratibor M. Đurđević, osnivač IP "Ihtus – Hrišćanska knjiga"
 11. Luka Karadžić, brat dr Radovana Karadžića
 12. Prof. dr Kosta Čavoški, predsednik Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću
 13. Miroslav Toholj, sekretar Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću
 14. Akademik Veselin Đuretić, književnik
 15. Nikola Kavaja, komandos
 16. Prof. Borislav Pelević, narodni poslanik, predsednik Stranke srpskog jedinstva
 17. Aleksandar Vučić, narodni poslanik, generalni sekretar Srpske radikalne stranke
 18. Momčilo Trajković, narodni poslanik, predsednik Srpskog pokreta otpora
 19. Srđan Furtula, funkcioner Demokratske stranke Srbije
 20. Nikola Šobat, član Glavnog odbora Nove Srbije
 21. Pavle Stanojević, predsednik Izvršnog odbora Srpskog narodnog pokreta "Svetozar Miletić"
 22. Đorđe M. Srbulović, jedan od osnivača Srpskog narodnog pokreta "Svetozar Miletić"
 23. Dr Jovan I. Deretić, predsednik Stranke srbskog prosperiteta
 24. Zoran Novaković, predsednik Izvršnog odbora Stranke srbskog prosperiteta
 25. Stevan P. Kotaraš, četnički barjaktar, predsednik Dinarskog četničkog pokreta "Vojvoda Momčilo Đujić"
 26. Dr Branislav Ž. Vešović, predsednik Srpskog monarhističkog pokreta – Berane, urednik lista "Srbobran"
 27. Srećko V. Đorđević, potpredsednik Srpskog monarhističkog pokreta – Berane
 28. Prof. dr Dragoljub Zbiljić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja za zaštitu ćirilice srpskoga jezika "Ćirilica" – Novi Sad
 29. Milovan Drecun, predsednik stranke Preporod Srbije
 30. Miroslav Cvetković, predsednik Ekonomske stranke i član Saveta Monarhističkog pokreta Srbije
 31. Slobodan Pataković, osnivač Evropskog bloka
 32. Nenad Čoporda, predsednik Srpske stranke za Srbiju
 33. Slobodan Stančić, potpredsednik Srpske stranke
 34. Pavle Lalatović, predsednik Srpskog rojalističkog pokreta
 35. Radovan Dimitrijević, predsednik Narodnih radikala – Čačak
 36. Dragan Milić, osnivač Narodnih radikala – Čačak, koordinator Izvornog ravnogorskog pokreta
 37. Slaviša Mladenović, predsednik Narodne radikalne stranke Srbije
 38. +Slobodan Jović, predsednik Ujedinjene radikalne stranke Srbije
 39. Slobodan Lj. Jončić, potpredsednik Liberalno-demokratske stranke
 40. Branko Korenić, član Predsedništva Radikalne stranke Srbije
 41. Hadži-Radimir Milić, sekretar Pravoslavnog otadžbinskog pokreta
 42. Borislav Zukić, predsednik Izvornog ravnogorskog pokreta
 43. Dr Mihajlo Mihajlović, osnivač Lige za zaštitu privatne svojine i ljudska prava
 44. Blažo Popović, član Saveta Pokreta za zaštitu ljudskih prava
 45. Mr Miroslav K. Kostić, predsednik Svesrpskog saveza i Kraljevskog književnog kluba "Karađorđević"
 46. Milovan Radisavljević, predsednik Srpskog rodoljubivog saveza "Ilija Garašanin"
 47. Dr Vladimir D. Ljubičić, predsednik udruženja građana Kolo srpske sloge
 48. Berislav Stanojlović – Major, predsednik Ravnogorskog pokreta DM
 49. Đorđe Nedeljković, v.d. sekretar Ravnogorskog pokreta DM
 50. Dragoljub Marjanović, sekretar Udruženja studenata "Sveti Justin Filosof"
 51. Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma
 52. Petar Đurović, advokat
 53. Predrag R. Dragić Kijuk, potpredsednik Udruženja književnika Srbije
 54. Predrag Bogdanović Ci, sekretar Udruženja književnika Srbije 
 55. Prof. dr Mirko Zurovac, književnik
 56. Momir Lazić, književnik, urednik lista "Zbilja"
 57. Antonije Đurić, književnik
 58. Miodrag Janković, književnik
 59. Radoslav Bratić, književnik
 60. Prof. dr Miroljub Joković, književnik
 61. Labud Dragić, književnik
 62. Ranko V. Đinović, književnik
 63. Milorad R. Blečić, književnik
 64. Moma Dimić, književnik
 65. Srđan Opačić, književnik
 66. Branislav Veljković, književnik
 67. Prof. Vladimir Maksimović, glavni urednik Književnog društva "Slobodna knjiga"
 68. Dobrislav Đurović, direktor IP "Dobrica knjiga"
 69. Krsto Milovanović, izdavač
 70. +Aleksandar Senić, publicista
 71. Mileta J. Solujić, član uredništva lista "Srpska borba" – Čikago
 72. Miloslav Samardžić, urednik lista "Pogledi"
 73. Ognjen Pušac, zamenik glavnog urednika lista "Novo videlo"
 74. Boško Obradović, član uredništva lista "Dveri srpske"
 75. Boško R. Marinkov, član uredništva lista "Srbsko preobraženje"
 76. Aleksandar Ćorluka, osnivač Informacionog centra Komentar i urednik internet časopisa "Glas desnice" (www.komentar.net)
 77. Srpski internet parlament (www.komentar.net/sip)
 78. Olivera Miletović, novinar
 79. Marko Janković, novinar
 80. Svetlana Petrušić, novinar
 81. Miloš Marković, novinar 
 82. Slobodan Maričić, novinar
 83. Prof. dr Veljko Đ. Đurić, istoričar
 84. Prof. Nikola Kulić, istoričar
 85. Milan Timotijević, istoričar
 86. Lepa Pavlović, istoričar
 87. Goran Davidović, istoričar
 88. Zoran Marinković, istoričar
 89. Radivoje Popović, istoričar
 90. Prof. Novak Govedarica, filosof
 91. Prof. Predrag Đokić
 92. Mr Oliver Tomić, istoričar umetnosti
 93. Dragoslav Bokan, reditelj
 94. Nebojša Pajkić, reditelj
 95. Dragan S. Tanasijević, umetnički fotograf
 96. Milinko B. Stefanović, umetnički fotograf
 97. Danilo Lazović, dramski umetnik
 98. Ivana Žigon, dramski umetnik, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva
 99. Ivana Đurović, umetnički konzervator
 100. Dragan Mlađenović, osnivač ansambla "Renesans"
 101. Miodrag Obradović, kompozitor
 102. Ivica Stojanović, kompozitor
 103. Saša Laketić, narodni guslar, prvak Srbije 2001/2002.
 104. Milosav Gudović, guslar
 105. Igor Perović, košarkaš
 106. Đorđe Gajović 
 107. Ljubica Gajović
 108. Đulinka Solujić
 109. Luka Prosenica
 110. Miki Prosenica
 111. Slobodan Milićević
 112. Mira Milićević
 113. Dragomir Soljuić
 114. Emina Solujić
 115. Daroslav Gužvić, ekonomista

 

 

 

GLAS JAVNOSTI, 21. 09. 2002.

 

Osuda

 

Beograd – Pavle Lalatović predsednik Srpskog Rojalističkog pokreta najoštrije osuđuje postupak dnevnog lista ''Nacional'' koji svojim današnjim tekstom i naslovom ''Prestolonaslednik Aleksandar podržao Labusa za 105.000 evra'', smatra običnim izmišljotinama onih koji žele na sraman način da kompromituju Nj.K.V. Aleksandra Drugog Karađorđevića. To je lažni i bestidan tekst, blati sve ono što je sveto i vredno Srpskom narodu.

 

(http://www.royalfamily.org/press/press-det/press-413_yu.htm.)

 

 

CRNOGORSKA DEMOKRATSKA UNIJA

Registarski list: 468
Datum upisa: 20.08.2008.
Sedište: Beograd, Masarikova 5
Lice ovlašćeno da zastupa i predstavlja: Pavle Lalatović

 

(http://www.drzavnauprava.sr.gov.yu/pages/registar.php?det=751)

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006