Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2008 2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

 

DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

  

Stav Crnogorske partije:

Pravo na dvojno državljanstvo riješiti liberalnije, ali vezati za strožije ograničenje izbornih prava dvojnih državljana, posebno nakon mogućeg povratka u Crnu Goru

 

 

Potpuno je besmisleno da Crnogorci u Srbiji budu jedini oštećeni gradjani nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore. Nema nikakvog opravdanja da se Crnogorci u Srbiji oštete u procesu dugo očekivanog povratka nezavisnosti naše matice.

 

Crnogoraca je i ovako malo, i nije pametno da se država Crna Gora lako odriče i ono malo njenih ljudi koji su rasejani širom svijeta.

 

Naravno, Crna Gora mora da se brani od mogućeg izbornog inžinjeringa, tako što bi uvela strožije mjere za glasanje dvojnih državljana.

 

Konkretno, Crnogorska partija kao politički predstavnik Crnogoraca u Srbiji se zalaže za liberalniji pristup Crnogorske države pitanju dvojnog drzavljanstva ali samo ako je strogo vezan za izuzetno restriktivan stav po pitanju izbornog prava u Crnoj Gori za nosioce

dvojnog drzavljanstva i dokazano strogo poštovanje Crnogorskih zakona takvih dvojnih drzavljana uz potpisivanje izjave u kojoj se eksplicitno prihvataju norme Crnogorskog zakonodavstva.

 

Naglašavamo da, umjesto da sporazum o dvojnom državljanstvu pokuša da riješi pitanje onih državljana Crne Gore koji su već prekršili zakone Crne Gore i uzeli ili podnijeli zahtjev za državljanstvo Srbije u protekle dvije godine, ovaj sporazum bi trebao da riješi pitanje dvojnog državljanstva SAMO za one koji su od samog početka poštovali

Crnogorske zakone i nijesu činili ništa suprotno Crnogorskom zakonu o državljanstvu.

 

Problem državljanstva jeste unutrašnje pitanje svake države, ali svaka država treba da se bori za lojalne državljane - a Crna Gora ima priličan broj takvih Crnogoraca i u Srbiji.

 

Naš prijedlog jeste da se pitanje dvojnog državljanstva liberalno riješi za sve one koji nijesu prekršili zakone Crne Gore do današnjeg dana. To jest za Crnogorske državljane u Srbiji koji nijesu do sada tražili srpsko državljanstvo poštujući zakon Crne Gore, kao i za Crnogorce (nosioce samo srpskog državljanstva) koji su emigranti ili potomci crnogorskih emigranata (prvo koljeno) u Srbiji i žele da ostvare i Crnogorsko državljanstvo pod uslovom da potpišu izjave lojalnosti Crnoj Gori i prihvate strogo poštovanje Ustava i zakona Crne Gore.

 

Dvojni državljani Crne Gore i Srbije bi morali potpisati izjavu o poštovanju Crnogorskih zakona i Ustava, dostaviti potvrdu da nijesu još uvijek tražili državljanstvo Srbije (prije ovog sporazuma) i prihvatiti da nemaju pravo glasanja u Crnoj Gori dokle god su gradjani (rezidenti) Srbije, kao i tokom prvih 5 godina nakon eventualnog preseljenja nazad u Crnu Goru.

 

Paradoksalno, sada izgleda da će Crnogorska država da se zalaže da se sporazum odnosi samo na one koji su kršili zakon Crne Gore tako što će se predložiti da se nagrade dvojnim državljanstvom svi oni koji su uzeli srpsko državljanstvo nakon raspada države, kršeći zakone i Ustav Crne Gore. Tu je očigledan primjer, g. Bogoljub Šijaković, crnogorski državljanin, ministar vjera u Srbiji, koji je pokazao koliko poštuje

svoju matičnu državu Crnu Goru. Da li takav sporazum treba da nagradi njega, dok svi oni koji su poštovali zakon trebaju da budu kažnjeni zbog svoje lojalnosti Crnoj Gori?

 

Bilo kakva moguća nagrada za one koji su prekršili zakon o državljnstvu Crne Gore bi bila nonsens i samar svim Crnogorskim patriotima u Srbiji koji su strpljivo čekali (na svoju štetu) da do dogovora dođe, da bi mogli da regulišu svoj status u skladu sa

zakonom i sporazumom dvije države.

  

Novi Sad, 14.09.2008.                                                         Nenad Stevović

                                                                                   Predsjednik Crnogorske partije

 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006