Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Veljko Vujacic

Re: Pogresno racunanje vremena, niti srpska, niti pravoslavna

Postovana redakcijo

Evo vam ponovo saljem treci dopis koji se vjerovatno negdje zagubio. To je moj odgovor gospodi Apostolodakisu i Vujicicu o njihovom pisanju u vezi Crne Gore, i njene drzave, vjere(crkve) i drugo u vezi sa tim. Molim vas da ga objavite. 

Gospodin Vujicic je po onoj "sto dikla navikla" pa i kako bi drugacije kada kaze da je "nepopravljivi Srbin". E neka mu je sa srecom! I bez ovoga samohvalisanja vidi se da je "presrbin" i nebesnjak. To je njegovo i za njega. Ja sam napisao o obakvima mitovima i zabludama svijeh "bijelijeh" a i mnogijeh crvenijeh i sarenijeh njegovijeh i mojijeh zemljaka. To je bio odgovor na njegovo predhodno pisanje i odgovor na njegovo pisanje povodom dopisa gospodina Veljka Ilica. Doduse, ja nijesam ni pominjao mit "o najvecem Srpskom junaku"tj. o junaku koji se nikada nije radjao, a kamoli izvrsio ono sto mu narodna masta pripisuje. Kad bi im se oduzelo mastanje, izmisljanje legenda i basna sto bi ostalo od sve njihove "slave i velicine" ? 

Gospodin Vujicic se poziva na sjednicu Crnogorske narodne skupstine, i njene govore i izjave. Zaboravlja nepopravljivi Srbin da je to bio skup Acinih-Regentovih-Apisovijeh i Pasicevijeh agenata. Od njih se to i ocekivalo. I nije se moglo ocekivati nista drugo "ne laje kuca da selo brani nego da sebe hrani". Naravno da ce se gospodin Vujicic pozvati na "srpstvo" Njegosevo i Kralja Nikole, ali nece "ni za zivu glavu" od kuda i zasto to srbovanje u njih. Neka mi oprosti gospodin Vujicic, jedno od ovoga dvoga mora biti:ili gospodin Vujicic stvarno nezna ili nece da zna istinu o ovome. 

Ja sam pisao o posjeti grofa Salisa Vladici Mitrofanu Banu i o Protu Iliji Kapi i Arhimandritu Nikodinu Janjusevicu. Da vide nasi domaci Srbi kako je teklo to oslobodjenje i ujedinjenje ne samo sa drzavom nego i sa crkvom. Sad me pitate da vam navedem i trecega svestenika koji je bio protiv ovakvoga prisajedinjenja i nacina na koji je to izvedeno. Evo vam ga , to je bio pop Pavic Kekovic iz Zagaraca. On je komitovao protiv Austrougarske i poslije protiv Srbije. Poginuo je u borbi protiv partizana, u pocetku narodnoga ustanka protiv domacijeh, brackijeh krvoloka, Marta 1942 godine. 

Ovaj clanak nije preopsiran a nije ni nepodoban, nadam se da cete ga objaviti. Unaprijed a i unazad za objavljene dopise zahvalan Vam i pozdravlja Vas

Veljko Vujacic

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006