Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
 Nenad Stevović

Inkognito Ambasada

Udruženje Crnogoraca Srbije Krstaš se upravo sprema da obilježi još jednu godinu bez ikakve inicijative za kontakt od strane zvanićne Crne Gore. Dok neki slave godinu dana od uspješnog referenduma, Crnogorci u Srbiji ne mogu a da ne primijete da su suvišni. čini mi se da bi nekima u Crnoj Gori najviše odgovaralo da se svi Crnogorci u Srbiji deklarišu kao Srbi i da se svi državljani Crne Gore odreknu državljanstva da bi uzeli srpsko. Manje posla za administraciju u Podgorici? Htjeli smo državu, ali ne i posao koji ide uz to.

Paradoksalna je situacija, da su sa jedne strane Crnogorci u svijetu upućeni da konzularnu zaštitu traže u diplomatsko-konzularnoj mreži Srbije, a sa druge strane tamo gdje Crna Gora ima diplomatsko predstavništvo - nemaju ni kontakt sa Ambasadom ni zaštitu diplomatsko konzularne mreže Crne Gore.

Izgleda da su Crnogorci u Srbiji duplo nezaštićeni. Niti imaju pristup diplomatsko-konzularnoj mreži Srbije kojoj treba da se obrate (po sporazumu), niti se Ambasada Crne Gore interesuje za probleme Crnogoraca. Možda je rješenje da se Crnogorci iz Srbije obrate agenciji Ujedinjenih Nacija za izbjeglice – vjerujem da bi tamo naišli na više ineresovanja i razumijevanja.

Ako pogledate na web sajt Ministarstva inostranih poslova Republike Crne Gore primijetićete da u spisku diplomatsko konzularnih predstavništava Crne Gore u svijetu jedna ambasada se ističe po tome što nedostaje. Inkognito ambasada.

Iako Crna Gora ima Ambasadora u Beogradu - Ambasade nema. Ona postoji, ali kontakt informacija za običnog gradjanina nema. Ne samo da nema Ambasade na spisku, već nema ni telefona, faksa, e-mail adrese kako da crnogorski državljanin u Srbiji kontaktira svoju Ambasadu. Ambasador je tu u Beogradu povremeno, pišu novine, Ambasada je otvorena, saopštava štampa - ali je sakrivena od javnosti. Možda je posao Ambasade samo da komunicira sa političarima u Srbiji, a hiljade Crnogoraca su teret? Možda smetaju? Možda bi trbalo da se izvine zato što postoje?

Ako pogledate na web sajt Ministarstva spoljnih poslova Srbije, jedina Ambasada na spisku koja nedostaje je Ambasada Crne Gore u Beogradu. Naći ćete kontakte za DNR Koreju, za Zambiju, ako želite da telefonirate ambasadi Sijera Leone ili Sejšela - nema problema. Ali jedina nevidljiva Ambasada je Ambasada Crne Gore.

Da li je to slučajno? Da li je slučajno da jedna Ambasada nema kontakt informacije, da ne želi da servisira konzularne usluge svojih državljana i da ne kontaktira istaknute predstavnike emigracije i udruženja? Da li je to normalno ili je to šokantno?

Ne postoje Crnogorci u Srbiji samo ako želi da doće u posjetu neki istaknuti političar iz Crne Gore. Crnogorci nijesu ikebana za slikanje. Izgleda da im je odredjena uloga da čekaju da doće prvi zvaničnik u posjetu - i onda će početi da postoje. Crnogorski državljani i Crnogorci imaju svoje lične potrebe - i ne žele da pristanu na ovu igru, da se odreknu svojih prava, svoje matice i svoje države Crne Gore, da bi olakšali posao nekima u administraciji u Crnoj Gori.
 

Nenad Stevović
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006