Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Milan Sestovic
Problem dvojnog drzavljanstva
 
Jedna od tema kojoj nije poklonjena dovoljna paznja je dvojno drzavljanstvo, a ovo pitanje to svakako zasluzuje. Prilicno su jasni razlozi zasto zvanicna Crna Gora bijezi od toga da se dozvoli dvojno drzavljanstvo bez nekih ogranicenja. Ako se to dozvoli, prijeti opasnost da prakticno pola gradjana Crne Gore ima dvojno drzavljanstvo, a to ni za jednu drzavu nije zdravo, ako misli da opstane kao drzava. Jednako je jasno zasto pojedini krugovi u Srbiji zele, a u tome su uspjeli (kao da je to za njih neki problem?) da upravo Srbima iz Crne Gore daju srpsko drzavljanstvo. To su krugovi, koje simbolizira V. Kostunica, koji jednostavno ne zele da prihvate cinjenicu da je Crna Gora nezavisna drzava. Pokusali su da to sprijece, a kako u tome nijesu uspjeli, traze neove nacine kako bi, ako nista drugo, pravili pritisak na Crnu Goru kao drzavu.
 

Utisak je da se crnogorske vlasti nijesu najbolje snasle u ovoj igri. Umjesto insistiranja na apsolutnoj zabrani dvojnog drzavljanstva, trebalo je imati sluha za zahtjeve onih gradjana koji zaista imaju potrebu za dvojnim drzavljanstvom, posebno onim koji vec godinama zive u inostranstvu i vec imaju dvojno drzavljanstvo. Odnosno, trebalo je formulisati kriterijume po kojima se dvojno drzavljanstvo moze dozvoliti, umjesto sto se islo na apsolutnu zabranu dvojnog drzavljanstva. Ovako, Crna Gora je stavljena pred svrsen cin srpskim zakonom,. Od Srbije se nije ni moglo ocekivati da ce imati prijateljski odnos prema nezavisnoj Crnoj Gori. A da ce pokusati da “muti vodu” u Crnoj Gori, pa na to smo navikli. Braca? Daleko mi kuca od takve brace. Naravno, ne mislim tu na sve Srbe, vec samo na one koji se raduju svakom problemu u Crnoj Gori, a crnogorskoj drzavi zele da nestane, odnosno vrati se pod okrilje “matice”. Takvih, nazalost, nema da fali. 

 

Jedna od dilema koju, pretpotstavljam, sada, nakon srpskog drzavljanstva, ima zvanicna Crna Gora jeste: “kako se postaviti?” Jedan od mogucih odgovora jeste preispitivanje teksta Zakona o drzavljanstva koji bi dozvolio, pod odredjenim uslovima, izuzetke od pravila o zabrani dvojnog drzavljanstva. To bi stavilo Crnu Goru u povoljniji polozaj da na odgovarajuci nacin reaguje u slucajevima kada neko insistira na srpskom drzavljanstvu (ili bilo kom drugom), a za to ne postoje opravdani razlozi. Cemu ce srpsko drzavljanstvo Andriji Mandicu, ako nije rodjen u Srbiji, nije zaposlen u Srbiji, nije nicim vezan za Srbiju do svojim etnickim porijeklom? Ako zaista dobije srpsko drzavljanstvo, a to znaci da potpise izjavu da Srbiju smatra svojom drzavom, onda bi bilo, s njegove strane, nemoralno i neposteno da ostane clan crnogorskog parlamenta, jer je to parlament drzave koju ne priznaje za svoju. Uostalom, u normalnim drzavama nije dozvoljeno da neko obavlja javnu funkciju ako je drzavljanin druge drzave. Naravno, sama pripadnost nekoj naciji nije problem. Nadam se da ce Crna Gora imati mudrosti da nadje pravo rjesenje za ovaj problem. 

 

A to, da ce se Crna Gora vratiti pod okrilje “matice”, ako neko zaista gaji takve nade, mogu samo da citiram nekadasnjegsrpskog “vozda”: “Malo morgen!” Ako neko ne moze da podnese da zivi u drzavi koju ne smatra kao svoju, vec po svaku cijenu zeli da zivi u drzavi koju smatra maticom, koliko mi je poznato Crna Gora nikog ne drzi silom da mora biti u Crnoj Gori . Bar je u tom dijelu demokratska – vrata su otvorena svakom gradjaninu Crne Gore da potrazi srecu tamo dje misli da ce mu biti bolje. 

 

Milan Sestovic


 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006