Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
S. Radunovic
Re: Crnogorska Brda
Gospodine Dabanovicu,
 
G. Jaramaz je u mnogo cemu u pravu, a sto se tice vaseg zakljucka da su Brdjani usli u Crnu Goru otvorenih ociju isto tako je tacno da je i Crna Gora otvorenih ociju usla u zajednicu sa Srbijom. I sam kralj Nikola je bio za takvu zajdnicu sve dok nije zakljucio da njemu i njegovim nasljednicima nece pripasti zajednicki kraljevski presto.
 
Sho se tice 4 nahije cak ni one nijesu uvijek bezrezervno podrzavale kucu Petrovica. Ovdje bih ukratko pomenuo slucaj Ljesanske Nahije koja je u zajednici sa ostale 3 nahije osnovala Crnu Goru. Ljesnjani su uvijek davali kljucni doprinos odbrani Crne Gore sto potvrdjuju i bojevi na Carevom Lazu, Krusima, Farmacima i drugdje koji su upisani zaltnim slovima u istoriji Crne Gore.
 
Politicka suprostavljanja plemena Ljesanske Nahije  kuci Petrovica su dokumentirana u broju istorijskih zapisa. Ovi sukobi sa despotskom valdavinom Petrovica prvo dolaze do izrazaja u vrijeme valadavine Petra II a kulminiraju u vrijeme knaza a kasnije kralja Nikole. Ljesnjani koji su imali u narodu mnogo prihvatljiviji nacin lokalne uprave sve su cesce dolazili u sukob sa samovoljom Cetinja. Tako je poznat i slucaj da jedan od najvidjenijih Ljesnjana je cak odbio da prime Vojvodstvo od kralja Nikole. Poznat je i slucaj Ljesanskog stanovnistva koje je masovno izaslo da otprati i oda posljednju vojnu i civilnu pocast posmrtnim ostatcima Marka Miljanova uprkos striktnoj naredbi kralja Nikole da to ne smiju uciniti.
 
Znacajan broj Ljesanskih djaka (a kasnije poznatih intelektualaca) u Cetinju bio je ukljucen u organizaciji za ogranicavanje kraljevske samovolje da bi ih on isti prognao iz Crne Gore kao i sve one u koje bi posumnjao da su za uvodjenje bar i parcijalne demokratije u upravljanju Crnom Gorom. Kada je doslo do podjela na zelenase i bjelase Ljesnjani su masovno bili bjelasi i jedinstveno su podrzali ujedinjenje sa Srbijom. Kakva je bila situacija u ostalim nahijama i plemenima to ostavljam drugima da komentarisu. 
Dakle g. Dabanovicu ni sadasnja a ni odranije, pa cak ni Stara Crna Gora, nije bila jedinstvena na unutrasnjemu planu (mada su se svi zajednicki odupirali spoljasnjem neprijatelju) a posebno NIJE bila jedinstvena u bezrezervnom prihvatanju ili podrsci despotskoj vladavini kuce Petrovica. 
 

S. Radunovic


[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006