Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Mihailo Mandic
Uspjesan nastavak neuspjesne diplomatske karijere 

Jos se nije slegla prasina povodom katastrofalnog ucinka g.Bozidara  Obradovica u svojstvu generalnog konzula nekadasnje privremene drzavne zajednice Srbije i Crne Gore, a iz Crne Gore nam dolaze nevjerovatne vijesti o njegovom daljnjem unapredjenju!

Da li je moguce da se nakon brojnih sidnejskih skandala Obradovicu sirom otvaraju becka vrata gdje bi trebalo, kako smu obavijesteni, da obavlja ulogu Ministra savjetnika!?

Covjek ni kriv ni duzan, a ponajmanje zasluzan.

Sta ga je to moglo preporuciti za nastavak diplomatske karijere nakon Sidneja? Mozda cinjenica da je:
- naivno uletio u klopku velikosrpskih nacionalista i umjesto da se postavi sa mudroscu i neutralno dok ne sagleda sveukupne odnose medju nasim iseljenicima u samom pocetku odbacio nase iseljenike, a
priklonio se onima koji su se zestoko borili protiv crnogorske nezavisnosti, a to i dan danas cine
- da je ignorisao Crnogorsku zajednicu i sve nase pokusaje da prevazidjemo njegovo nesnalazenje u ovoj turbulentnoj iseljenickoj sredini
- svojim cinjenjem unio i razdor medju clanove nase zajednice 
- da se nije potrudio za svo vrijeme boravka u Australiji da uspostavi dobre odnose sa Crnogorskom etnickom zajednicom, ignorisuci svaki nas pokusaj da uspostavimo makar i zvanican oblik saradnje
- da mu se u Australiji sva saradnja svodila na prisne odnose sa velikosrpskom elitom, popovima SPC i sacicom tzv crnogorskih trokapica cime su mu bila sirom otvorena vrata anticrnogorskih frankfukarskih

Vesti preko kojih je Obradovic dijelio javne samare i meni licno, a i zajednici

I pored svih nesporazuma, o g. Obradovicu sam imao sliku dobrog, mirnog i povucenog, starog kova, sluzbenika uz to i postenog i naivnog. Nazalost, jedna po jedna od ovih osobina pocele su lagano da se tope. U Sidneju je ispao naivan (?), jer su mu nabacili sajkacu i navukli opanke pa je tako svo vrijeme bio u njihovoj stalnoj postavi. Moze biti i da su mu ovi rekviziti dio licnog obiljezja vjesto prosvercovanih do konzulske funkcije, jer postaviti ovakvu osobu na tako vazno mjesto uoci Referenduma o samostalnosti Crne Gore bilo je ravno sabotazi! I ovo postenje je doveo pod znakom pitanja pokusavajuci da se opere od svoje australske sramote montirajuci po crnogorskim institucijama neistine, da ne kazem lazno prikazujuci razloge nase nesaradnje. 

Da vidimo kako se to g.Obradovic branio, a kako cujemo i odbranio, obzirom da mu je vlada aminovala becki odmor u diplomatskoj zaledjini.
Obradovic je, kako kazu nasi pouzdani izvori, pricao kako je po dolasku u Sidnej napravio samo jedan mali koktel za uski krug ljudi na kojeg je pozvao ispred Crnogorske zajednice samo moju malenkost i da sam ja bio revoltiran sto nije pozvana cijela zajednica! Gospodin me 'ubjedjivao' da je to nemoguce u tako mali prostor smjestiti sve goste, ali ja sam, kao tvrda osoba prekinuo svu dalju komunikaciju. On skroman i fin, a Mandic osoran i tvrdoglav tezak i osvetoljubiv!

Istina je sasvim drugacija:

G.Obradovic je krenuo na izletnicko diplomatsko putovanje sa svim potrebnim priborom kako se ide na godisnje odmore, ali nije ponio niti jedan telefon ili adresu na kojoj bi mogao potraziti nekoga iz Crnogorske zajednice. Da ne kazemo kako bi bilo najnormalnije za ocekivati da je gospodin Obradovic obradio sve informacije postavljene na nas web sajt i tako upozna bar jednu od iseljenickih zajednica sa prostora tadasnje zajednice Srbije i Crne Gore, ali za tako nesto je potrebno elementarno poznavanje Interneta. 
Obradovic je sa arogancijom odbio i sve nase pokusaje da ga prije dolaska upoznamo sa stanjem u iseljenickoj zajednici u Australiji! Gospodin Obradovic je sletio na sidnejski aerodrom gdje su mu crveni tepih prostrli svi oni koji su do juce sipali drvlje i kamenje po Crnoj Gori i po predsjedniku vlade CG koji ga je na to mjesto uputio! Vodali su ga dva mjeseca kljukajuci ga svojim informacijama dok jednog dana nije slucajno (preko nasih poznanika) dosao i do broja mog mobilnog telefona. Tako mi je nakon vise od dva mjeseca zazvonio telefon kada mi je zatrazio adresu na koju ce mi moze poslati pozivnicu povodom festivala srpskog filma u Australiji. Malo mi se 'pravdao' kako medju njima ima i jedan nas film (cini mi se neka Perovicka?) i da cemo imati prilike da se dobro ispricamo. Bilo mi je drago i obecao sam da cemo se potruditi da ostvarimo dobru saradnju. Nakon sto sam dobio zvanicnu pozivnicu ja sam, kao sto to obicno cinim, na stranicama naseg web sajta dao kraci osvrt i naveo:  ''obzirom da su poslednji put neki od 'nasih' demonstrativno napustili prijem u znak protesta sto su bili prisutni i ''oni koji se zalazu za nezavisnost Crne Gore'' bice interesantno vidjeti, ukoliko se zaista i pojave, njihovo poklonjenje pred predstavnikom vlasti koja se zvanicno zalaze za medjunarodnu samostalnost Crne Gore''! 
To je bilo dovoljno da mu ti isti poltroncici zakukaju i zaprijete da mu niko na prijem nece doci od popova i njihovih potcinjenih ukoliko medju zvanicama vide i moju malenkost. Poturili su mu anticrnogorske Vesti i Obradovic je odrzao javnu lekciju te mi istom prilikom isto tako javno uskratio vec uruceni poziv demagoskim zakljuckom kako sam se svojim pisanjem (kojega ON nije ni vidio ni procitao!) ja sam licno iskljucio iz spiska dobrodoslih!

Naravno da mi nije padalo napamet da se pojavim medju tom gomilom, ali sam trazio od konzula da ubuduce imamo isti tretman kao i ostala srpska zajednica. Gospodin Obradovic nas je ignorisao i nastavio da obavjestava samo i jedino srpsku zajednicu putem anticrnogorskih velikosrpskih medija. 

Dakle, prica kako je sav problem bio u meni, jer sam insistirao da bude pozvana cijela zajednica je najobicnija laz.

Moze da se Obradovic odrzava na nivou zahvaljujuci rodbinskim, kumovskim ili prijateljskim vezama. To u Crnoj Gori nije nikakva novost i mnogi se i danas nalaze na polozajima koje ne zasluzuju steteci tako i ugledu Crne Gore, ali je neposteno kada se ka tom cilju koristi neistinama urusavajuci kredibilitet drugoga. Ili je mislio da je Australija sada daleko pa se za ova podmetanja i izgovore nece cuti!? U godini prelomnih dogadjanja u Crnoj Gori i crnogorskoj dijaspori po pitanju opredjeljenja gradjana o njenoj drzavnosti, djelovanje g.Obradovica u svojstvu gheneralnog konzula u Australiji je bilo van svakih tokova kojega su predstavnici vlasti tada javno zagovarale. Sa nase strane smo upucivali brojna negodovanja tadasnjem MIP-u pa smo na kraju cak trazili i njegov opoziv, ali na sve nase pokusaje MIP se nije ni jednom oglasio.

Pitamo se kako je moguce da Obradovic moze nekoga da savjetuje, kada nije bio u stanju sam sebi da udijeli savjet!? Ili je savjetnicko mjesto dobar izbor da se nekome osigura egzistencija bez ikakve odgovornosti. Zivimo u nadi da ce u Crnoj Gori stasati jedna nova generacija koja  ce se znati sluziti Internetom, koristiti faksom, telefonima i e-mail adresama i obavljati profesionalno svoj posao na cast i ponos Crne Gore. 
Za ovu je vazno da iza Bokija ili Mica stane Fica!

Uostalom, ako misli drugacije, neka me gospodin Obradovic javno demantuje.

 

Mihailo Mandic

Sydney, 30. oktobar 2007.
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006