0
Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Zoran Raicevic

 

Ragovanje povodom prijedloga da se jezik nazove crnogorsko- srpski

CRNOGORSKO KULTURNO DRUŠTVO - TORONTO KANADA

THE MONTENEGRIN CULTURAL SOCIETY – TORONTO CANADA

 

              Address: 710-77 Howard St.                                                                                              Phone: + 1 416 624 2567          
              Toronto, ON                                                                                                         e-mail: montenegro-canada@rogers.com
               M4X 1J9, Canada
                                                                                                 web site: www.montenegro-canada.com

 

 

 

         Predsjedniku Republike Crne Gore, gospodinu Filipu Vujanovicu

 

         Ragovanje povodom prijedloga da se jezik nazove crnogorsko- srpski

 

 

Poštovani gospodine Vujanovicu,

 

duboko uvažavajuci Vašu funkciju, Vaše zvanje i znanje, moram Vam skrenuti pažnju da Vas prijedlog da se jezik, kojim se govori u Crnoj Gori, nazove crnogorsko - srpski nije progresivan i nije utemeljen u lingvistici. Taj prijedlog je samo nastavak formiranja onih svih nesrecnih politickih i jezickih kovanica koje su pratile jugoslovenske prostore od 1918. godine na ovamo. Da su te kovanice bile dobre i pametne one bi opstale do dan danas i ne bi nestajale u opštem haosu i krvi ( jugoslovenski, srpsko-hrvatski, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenca, Kraljevina Jugoslavija, SFRJ, SRJ, Zajednica Srbija i Crna Gora…)

 

Da je, na primjer, Crna Gora i dalje u savezu sa Srbijom kao što je bilo od 1992. godine do 2006. godine, vaše zalaganje da se jezik tako nazove bi imao smisla  i to bi Vam dalo politicke poene kod tadašnjeg crnogroskog bloka, ali u isto vrijeme, poštovani Predsjednice Vujanovicu, Vi bi zbog tog prijedloga u ono vrijeme Zajednice sa Srbijom bili politicki likvidirani, kao što su tada bili likvidirani neki crnogorski kadrovi koji su se zalagali za prefiks – crnogorski.

 

Medjutim, danas Crna Gora je formalno nezavisna i ne postoji razlog da se traži kompromis, jer ako bi se tražio kompromis baziran, na primjer, na popisu iz 2003. godine, onda bi Vi morali da anulirate i nezavisnost kao fakat. Ako je neciji cilj bio da Crna Gora bude nezavisna, onda Vi nijeste smjeli da izgubite tu utakmicu i nijeste je izgubili, naravno. Ako neko ima iskreni cilj da jezik bude crnogorski on ce to i biti i ne postoji ta bitka koja se ne bi mogla dobiti, ako postoji volja za to.

 

Ukoliko bi Vaš prijedlog bio prihvacen, onda ja više ne bih mogao da pisem Vama pismo na ovom jeziku, jer bih morao da pravim kombinaciju jezika sa kojim ja govorim i naravno srpskog koji je - prije svega  - ekavski ( to je inace jednaod glavnih odlika srpskog jezika). Bilo bi onda najbolje, poštovani Predsjednice, da Vam pisem na engleskom ili francuskom, posto zivim u Kanadi, jer ja ne zelim biti dio eksperimenta politickog ili jezickog koji je bio svojstven jugoslovenskim prostorima. Sa engleskim ili francuskim necu imati problem nikad, jer su to zvanicni medjunarodni jezici koji svoj status dobili – prvo medju svojim narodom, pa onda bili prihvaceni i od drugih.

 

 

         S postovanjem,

 

         Zoran V. Raicevic

 

         Predsjednik

 

        

 

 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Mar 2007