Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Igor Jaramaz
Re: Gradjanski mir kroz nacionalno pomirenje

Jos jedan kratak dodatak dame i gospodo:

8. Konstelacije snaga unutar Crkve su se bukvalno preko noci promenile, ko bi gori sad je doli. Ne racunajte na onoga na koga jeste jer nece biti kako je on zeleo a jos manje kako vi zelite. 

9. Vise ne postoji podela niti granica izmedju Srba i Albanaca ciji se interesi na tlu RCG samo slazu paralelno i nikako ne ukrstaju. Prvo je Vaselj Sinistaj u Skupstini pozdravio predlog ustava Srpske liste i otklonio mogucnost da se vlast hapsenjima nahuska Albance na Srbe bas kao sto ne moze vise ni Srbe na Albance. Mi znamo zasto su pohapseni oni mucenici iz Malesije i to nema nikakve veze sa Al Kaidom (prvo jer su uhapseni rimokatolici) vec sa cinjenicom da je AA oduzela glasove DPS (i jedno poslanicko mesto). Pre neki dan je i Mehmed Bardi pozdravio Srbijinu inicijativu da ponudi Srbima drzavljanstvo.

10. Neks i Montenegroberza su u prethodnim danima izgubili izmedju desetine i sedmine vrednosti. S obzirom da nece biti novog upliva kapitala, da su i nekretnine dozivele plafon i da to trziste ocekuje smirenje, s obzirom da je Srbija pocela da hapsi crnogorske "biznismene" od kojih je Anton Stanaj tek pocetak, s obzirom na sve veci broj italianskih optuznica i sve vise cene njihovog povlacenja ili zamrzavanja, ne bih racunao na visoke dividende za pesadince.

11. S druge strane ne ocekujte nista od SNS koja uocava sveopstu diskriminaciju i nedostatak Srba iz drzavnih institucija. SNS bi samo mogla da izazove masovna otpustanja u MUP na primer kako bi se prepolovilo onih 40% Crnogoraca i digao procenat Srba iznad 30%. Iovako je preglomazan taj drzavni aparat za konzervativnu i desnicarsku stranku poput SNS.

12. Nista vise nece biti kao pre nakon referenduma. Srbi vise nece biti Crnogorci niti Crnogorci Srbi. To ce svi morati da prihvate, bas kao i cinjenicu da srpski nije isto sto i crnogorski i da se ni na cijoj muci ne moze graditi drzava, posebno ne na sistemu koji sistematski odbija da prizna najosnovnija ljudska i gradjanska prava jednoj trecini svog stanovnistva kako bi gradila etnocentricno drustvo u kome se jedino oseca komotno narod od 40% (sto se u Africi nazivalo aparthejdom).

Pozdravljam vas sve jos jednom, posebno one koji mene znaju (mada ja njih ne) i zahvaljujem na vasoj paznji

Igor Jaramaz

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006