Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Igor Jaramaz
Gradjanski mir kroz nacionalno pomirenje


Cenjena gospodo,
 
  ne bih da prekidam vasu zanimljivu diskusiju koju sam onako ovlas preleteo ali bih da vas podsetim na par cinjenica i iskrslih dogadjaja koje morate uzeti u obzir prilikom svake buduce zamisli bilo kakve RCG:
 
  1. Nekoliko desetina hiljada Srba, drzavljana RCG, ce uzeti drzavljanstvo Srbije. Interesovanje pokazuju i oni Srbi koji nisu potpisali peticiju SNS pa i neki koji se bas i nisu izjasnili Srbima na popisu.
 
  2. Ti Srbi ce biti deo nove realnosti u RCG, mogu da prodaju svoju kucu ili imanje ili da se jednostavno isele u Srbiju ali se nece odjaviti iz RCG, zadrzace u njoj pravo glasa i organizovano (pomocu srpskih politickih cinilaca) dolaziti na vaznije izbore (republicke).
 
  3. Izmena Srbijinog zakona o drzavljanstvu, novi smer Beograda prema Podgorici (koji je rezultat intenzivnog lobiranja odredjenih srpskih avangardnih krugova), uvezbavanje Srbijine meke moci (uticaja) kao i otkrice samih Srba da jedan Jelenko Micevic moze da se suprotstavi celom sistemu bez jednog metka, bataljona ili kilozula oznacavaju novu fazu odnosa izmedju Srba i RCG.
 
  4. Srpska lista ili tacnije SNS i Andrija Mandic, koje vi nazivate ekstremistima, vecinski predstavljaju srpski narod u RCG (naredni izbori ce samo potvrditi konacnu fazu marginalizacije SNP, NS). Ekstremisticki SNS ne zahteva nista vise za Srbe nego li ekstreman HGI za Hrvate, DS-AA-DUA za Albance, SDP za Crnogorce.5. Srba je bilo 32% na prethodnom popisu, dosadanje indikacije (o zivorodjenim), kao i uzorci anketa CEDEM o etnickom sastavu, pa i visoko interesovanje za drzavljanstvo Srbije, ukazuju na to da Srbi nece spasti na 20% (kako su predvidjali/nadali se Medojevic, Krivokapic, Kujovic i Darmanovic) vec ce na narednom popisu biti blizi 40 nego 30%.
 
  6. Srbi imaju sva prava na obrazovanje i upotrebu (posebno u komunikaciji sa RCG) srpskog jezika, sa 30 slova, pisanog cirilicom, prema knjizevnom standardu srpskih lingvista. Sve i da nema 32% Srba, sve i da se nije 60% izjasnilo za srpski jezik, opet bi Srbi, poput 5% Albanaca, imali pravo na srpske skole, srpske mediume (TV, radio, dnevne novine) finansirane iz budzeta bas kao i na finansijsku pomoc srpskim kulturnim institucijama i poduhvatima.
 

7. Srbi dozivljavaju Srbiju kao svoju maticu, za nju navijaju i nju bezuslovno vole. Svoj odnos prema Crnoj Gori grade u zavisnosti od mere do koje ih ona tolerise. Trenutno prema njoj osecaju uglavnom antipaticna osecanja sto nije neobjasnjivo.
 
 

Srdacno
 
 

Igor Jaramaz 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006