Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Daniel Cerovic
 
Niksic Guitar Festival 2007 (July,17th-25th)

Poštovani,

 

želimo da Vas obavijestimo da Anagastum Society Guitar i u 2007. godini nastavlja sa organizovanjem koncerata klasične gitare u okviru koncertne sezone Majstori gitare 2006/07.

 Pobjednik prvog Niksic Guitar Festivala 2006. ruski gitarista Vladimir Gorbač će održati seriju koncerata po Crnoj Gori koji će biti svojevrsno podsjećanje na prvi festival klasične gitare koji je proteklog ljeta održan u Nikšiću ali i najava ovogodišnjeg festivala.

 U okviru svoje turneje po Crnoj Gori Vladimir Gorbač će 15. februara održati koncert na nikšićkoj Sceni 213, sa početkom u 19:30, 19. februara u Crnogorskom Narodnom pozorištu u Podgorici, u 20 časova, u Tivtu nastupa 20. februara u galeriji Buća u 20 sati, a 21. februara u kotorskoj crkvi Svetog duha.

***

I da Vas podsjetimo - Drugi međunarodni ‘Niksic guitar festival & competition’ 2007,  će se održati od 16.07. do 25.07.2007. godine u Nikšiću. Festival će se pridružiti značajnim festivalima u svijetu u obiljezavanju jubileja: 250 godina smrti čuvenog kompozitora Domenika Skarlatija.

 Festival klasične gitare koji je trajao od 11. do 17. Jula, po prvi put, održan je u Nikšiću čime je Crna Gora dobila još jedan značajan kulturni događaj. Festival je bio internacionalnog karaktera i pozivu organizatora za učešće su se odazvala neka od najpoznatijih imena klasične gitare u svijetu. Svi oni koji se odlučili da posjete Nikšić u ovom periodu imali su  priliku da slušaju svjetski poznate izvođače kao što su Ramón Carnota Mendéz (Španija ), Tilman Hoppstock (Njemačka),  Carlo Marchione (Italija-Holandija),  Zoran Krajišnik (Bosna i Hercegovina), Zoran Anić (Srbija) Goran Krivokapić (Crna Gora),

 Zamislili smo da ovaj festival ima takmičenje u tri kategorije, potom serijal koncerata i treći dio festivala sačinjavali su seminari na kojima su poznati gitaristi podučavali mlade crnogorske talente ali i polaznike iz SAD-a,  Južne Koreje  ,Španije, Rusije, Francuske , Njemačke, BiH, Hrvatske , Srbije...

 Pobjednik takmičenja u  III kategoriji bez godišnjih ograničenja (takmičenje za profesionalce) je Vladimir Gorbač (Rusija).Sem što je dobio vrijednu novčanu nagradu Gorbač je pobjedom postao i zvanični promoter festivala kod nas i u inostranstvu u koncertnoj 2006/07..

 Ima više motiva za organizaciju ovakvog dogadjaja u Nikšiću. Interesovanje za klasičnu gitaru u Crnoj Gori i Nikšiću je dosta veliko i uzimajući u obzir uspjehe naših gitarista a zatim i potrebu da se u Crnoj Gori po prvi put organizuje festival na najvišem medjunarodnom nivou upravo radi mogućnosti više da se naši talenti dokažu, da nešto nauče od vodećih svjetskih gitarista, i sretnu se sa svojim kolegama i vršnjacima iz cijelog svijeta-dalo nam je za pravo da razmišljamo o organizaciji ovakve manifestacije.

 Na drugom festivalu,kao što je na početku ovog obraćanja navedeno, najuvaženiji umjetnici sa medjunarodne muzičke scene biće ponovo gosti grada pod Trebjesom izmedju ostalih nastupiće: Tilman Hopštok (Njemačka), Karlo Markjone (Italija), Roberto Aussel (Argentina)Oskar Guzman(Španija),Vladimir Gorbač (Rusija), Goran Krivokapić(Crna Gora) i drugi... Centralna,regionalna proslava jubileja  250 godina od smrti Domenika Skarlatija biće obilježena u Nikšiću u okviru našeg festivala i gosti gala koncerta koji će tim povodom biti održan 23.Jula na dan smrti pomenutog kompozitora biće: Egon Mihajlović(čembalo),Roman Simović(violina), Karlo Markjone (gitara),Goran Krivokapić i drugi.

 Sa radošću Vas pozivamo da nam se pridružite u svojevrsnoj proslavi muzike kao jednog od najvećih vrijednosti i zaostavština čovječanstva,sa najvećim svjetskim muzičarima kao protagonistima, sa mladim studentima muzike iz cijelog svijeta u želji da osvoje nova znanja i iskustva,u našem Nikšiću dostojnom domaćinu, u Crnoj Gori koja će u budućnosti biti prepoznata kao zemlja prirodnih ljepota i zemlja izuzetnih,mladih umjetnika.

 S poštovanjem

             Danijel Cerović-selektor i umjetnički direktor festivala  067-572-393

danijelcerovic@gmail.com

Goran Perišić-organizacioni direktor festivala                 069-227-808

goranperisic@cg.yu

 

 Vladimir Gorbač (Rusija)

 

  pobjednik takmičenja na I medjunarodnom Nikšić guitar festivalu 2006

  Vladimir Gorbač je rođen 1981. u Novosibirsku - Rusija.

  Časove gitare počeo je sa 11 godina kod profesora Juri Kuzina u državnoj muzičkoj školi u Novosibirsku.

  Nakon što je završio muzičku školu i dobio fakultetsku diplom, dolazi u klasu prof. Roberta Aussela na Visokoj 
školi  za muziku u Kelnu.

  Na svojim studijama Vladimir Gorbach pohađa časove kod profesora: Manuela Barueka, Karla markjonea,
Pepe  Romera, Tilman Hopštoka, Dejvida Rasela, Anjela Dezideria i dobija brojne internacionalne nagrade. :

prvo mjesto na "Hubert Kaeppel" takmičenju gitare u  Koblencu - Njemačka
prvo mjesto i nagradu publike na takmičenju gitare "Ciudad de Coria" u Španiji
prvo mjesto i nagradu publike na takmičenju gitare u Nikšiću - Crna Gora

Član je Anagastum Guitar Society-a (udruženje gitarista koje okuplja umjetnike iz Crne Gore i nekoliko inostranih zemalja).Predavač je na međunarodnoj školi gitare u Nikšiću u sezoni 2006/2007.

U tekućoj koncertnoj sezoni , očekuju ga značajni nastupi na festivalima u Evropi i Americi , kao i nastup na II medjunarodnom ‘Nikšić guitar festival’-u , koji će se održati od 17-28.Jula, 2007.

 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Feb 2007