Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Djoko J. Vuckovic
 
Andja Bjeletic, najstarija Crnogorka u SAD, preminula u 105oj godini 
 
Kada je Andja Lalic rodjena, 25 Oktombra 1901 godine, u selu Trepce kod Niksica, Crnom Gorom je vladao Knjaz Nikola Petrovic, a u dalekoj Americi gdje se Andja kasnije naselila, Theodor Roosevelt, heroj iz Spansko-Americkog rata u Kubi neocekivano je postao Predsjednik nakon asesinacije Predsjednika McKinley-a. Rodjena je kao jedno od jedanajestero djece u siromasnoj kuci, kao sto su vecina crnogorskih porodica u to vrije bile, od oca Djura i majke Petruse. Kao mnogo nasih crnogoraca, Djuro Stevanov je od nuzde otisao na pecalbu u Ameriku odma poslije Andjinog rodjenja, da bi sa zaradom u tudjini, daleko od svoje porodice, rodbine, i drage otadzbine izdrzao svoju veliku porodicu. Ali i tome je uskoro dosao kraj. Balkanski i Prvi Svetski Ratovi nijesu zaobisli njegovu voljenu i ako siromasnu domovinu, tako da je Djuro sa svojim drugovima, crnogorcima, pohitao sa povratkom da bi ucestvovao u odbrani svojega doma od stranoga neprijatelja. U tome momentu za njega je patriotizam i ljubav sperema svoje drzave bila vaznija nego zarada i opstanak svoje licne porodice. Djuro sa svojim najstarijim sinom, poginuo je u tom ratu 1916g. Porodica Lalic ostala je bez kucnog staresine i u mnogo tezoj situaciji nego ikada. Ali Andja i njena braca i sestre, imale su majku koja je znala iz iskustva sto znaci borba za opstanak svoje porodice, sto znaci pretrpljeti muke i velike nevolje, i sto znaci podizati djecu bez muza. Od svoje majke, Andja je puno naucila sto joj je mnogo valjalo kasnije u zivotu.
 
Kad je Andja imala 20 godina, otisla je u pojetu starijoj udatoj sesstri. Kod nje se upoznala sa Djordjom Bjeleticem, covjekom koji se tek vratio iz Amerike i kojemu se mlada, zgodna Andja odma dopala. I ako njih dvoje nijesu, po crnogorskom obicaju, ni jedne rijeci medjusobom progovorili, taj je "Amerikanac" preko porodice Andjine sestre ostavio ponudu da bi se rado ozenio sa njom ako bi ga ona htjela. Andja, iznenadjena i zastidjena, odgovorila im je da ona sama nesmije takvu odluku donijeti vec da ce razgovarati sa majkom i bracom po povratku kuci i da ce im uskoro dati odgovor. Nedjelju dana kasnije, Andja se vratila kod sestre i saopstila im da pristaje na udaju. Sledeci put kad je vidjela svojega buduceg supruga, Djordja, bilo je na dan vjencanja, 9og Aprila, 1922.
 
Djordjev i Andjin medeni mjesec trajao je svega jednu noc. Sjutradan po vjencanju, Djordje je otisao u Srbiju gdje je kao preduzimac imao neku ponudu i gdje je ostao sest mjeseci, dokle je mlada nevjesta Andja ostala da zivi sa njegovim roditeljima.Jednom je priznala da su joj ti dani koje je provela sa Djordjevim roditeljima, koje skoro nije poznavala, bili najtezi dani zivota. Po Djordjevom povratku, njih dvoje su se odselili u Bilecu gdje su kupili kucu i gdje je Djordje imao prilicno unosan posao.
 
1923 godine Bog je podario Djordja i Andju sa sinom, Bozidarom, a samo godinu dana kasnije i drugim sinom, Dusanom. 1926 godine, politicka nestabilnost i ekonomske neprilike natjerale su Djordja da prekine sa preduzimackim poslovima i da se vrati u Ameriku. Po dolasku u Butte, Montana, gdje je vec postojala velika kolona crnogoraca, zaposlio se u rudniku bakra. Zbog Velike Depresije i malo posla, trebalo mu je sve do 1930 godine da sakupi dovoljno novca da bi mogao kupiti kartu za suprugu i sinove da bi mu se pridruzili. I tako je dvadesetosmogodisnja Andja, bez znanja i jedne rijeci ikojeg stranog jezika, zena koja je krijuci od roditelja uz bratovu pomoc naucila da cita i pise, krenula na dalekom putu preko pola svijeta su dva sina od 5 i 6 godina. Mozemo zamislit kkakave je poteskoce imala putujuci preko skoro citave Evrope, od Francuske preko okeana do New York-a, i preko tri cetvrtine Sjevero Americkog kontinenta od New Yoprka do Butta, zina kojoj se citavo putovalje prije toga sastojalo od Niksica do Bileca. Kad su stigli u New Yorku, prica Andja, htjeli su da ih vrate natrag jer joj je mladji sin, Dusan, bio nesto bolestan. Andja im je prko tumaca odgovorila da ih mogu vratit natrag u Jugoslaviju, ali da ce taj put biti o njihovom trosku posto ona nema para za taj put. Kad su to culi, pustili su ih da produze put prema divjemu zapadu.
 
Kad je stigla u Butte 1930g, tamo nije nasla onu "zemlju nade" vec rudarski gradic u divljem zapadu gdje se zivljelo vrlo malo bolje nego u Crnoj Gori. Ali, ona je govorila, da je najglavnija cinjenica bila to sto je porodica ponovo skupa. Nasi su ljudi u to vrijeme pretezno radili u rudokopima od zore do mraka, stotinama metara ispod zemlje, a zivljeli su na board, ili "burt" kako su to nasi naseljenici citali, to jest na spavanje i hranu, u kucama vlastnistva isto nasih porodica. Vrlo cesto po dvojica su spavali u isti krevet: jedan ustane i ode na posao, a drugi koji stigne sa posla uvuce se u isti krevet da prespava dokle se onaj drugi vrati. Dolari su se sa velikom mukom zaradjivali u to vrijeme.
 
U Buttu, Djordju i Andji rodilo se jos dvoje djece, Jelena, 1931g., i Jovan, 1933g. Godinu dana kasnije rudokop u kojemu je Djordje radio prestao je da radi, tako da je bio prinudjen da ide u Aljasku da bi tamo nasao posao. Andja je ponovo ostala sama, ovoga puta su cetvoro djece, ali ona nije bila zaboravila ono sto je od svoje majke naucila, a to je da se covjek nikada ne smije predati nego da se  neprestalno mora na svaki nacin boriti protiv svakih poteskoca i goleme nevolje. Andje je pocela da radi i od te male zarade stedjela je stoje je najvise mogla, tako da je 1936g imala dovoljno ustedjevine da bi kod banke podigla kredit i kupila kucu za $900. Neprilike i poteskoce nijesu tu prestale. !944g., Djordje se povrijedio na poslu i od tada nikada vije nije mogao raditi u rudokopima. Od nadoknade koju su dobili zbog povrede, kupili su jos jednu kucu i od banke podigli kredit od $1,100. na nekoliko godina, ali posto nije voljela da banci placa kamatu, Andja sa svojim trudom uspije da ga isplati za sest mjeseca. 1961 godine, Andjin suprug od skoro 40 godina, preminuo je i sahranjen u Buttu, a scerka, Jelena, udata za Radovanom Adzicem, preselila se u Cupertino, California. Odmah po Djordjevoj smrti, i Andja se preselila u Californiji sa sinom Jovanom, diplomiranim inzinjerom, da bi bili blizu svoje scerke i njene porodice.
 
Andja je bila plemenita zena sa ogromnim osjecajima a specijalno prema rodbini u starome kraju koje nikada nije zaboravila. Za vrijeme ekonomskih poteskoca u domovini, od zavrsetka rata pa do 1954g., poslala je preko 200 paketa rodbini u Crnoj Gori. Tu veliku pomoc koju im je prizila  nikada nijesu zaboravili nego su je dozivotno blagosiljali. U Buttu i kasnije u Kaaliforniji, uvijek je bila aktivna clanica svoje crkve i zenskih organizacija. Ona je bila mudra i ostroumna zena koja se nije plasila da svakome kaze tacno ono sto o njima misli, a narod je zbog toga postovao. Sjecam se 2000g. kada je nas Princ, Nikola Petrovic, bio u posjeti skupu crnogoraca u San Francisco, a tu vece na veceri kod porodice Miladina i Bebe Malisic u Cuprtinu. Rekao sam mu da u komsiluku zivi jedna  stogodisnja crnogorka i da bi za nju mnogo znacilo ako bi je posjetio na jedno kratko vrijeme. Nikola je to vrlo rado prihvatio, i mi smo pjeske otisli do kuce u kojoj je Andja zivljela. Usli smo u kucu i nasli staricu, nasu dragu babu Andju, gdje sjedi u svoju naslonjacu. Kad smo usli ja sam joj sa vrata viknuo, "Kuma Andjo, evo sam ti doveo praunuka Kralja Nikole da te posjeti. Cuo je za tebe i zelio je da te vidi." A ona istoga casa odgovara, "A jesili tako ti Boga? E, imao si koga dovest, a Bogami treba i on znati da je ima i kod koda doci." Nikola me sa osmijehom na licu pogledao, prisao je starici i poljubio je. Sjeoje pored nje i drzajuci joj ruku sa njom razgovarao skoro pola sata, to jest, ona mu je pricala o svome zivotu i kako je kao mlada djevojka nekoliko puta imala priliku da vidi njegova pradjeda, Kralja i gospodara.
 
Baba Andja je bila veoma ponosna kad je cula da je unuk njene sestre, g. Zeljko Sturanovic, postao novi Premijer Crne Gore.
 
Baba Andja je bila poznata svakome u svim nasim kolonijama, ne samo u Kaliforniji vec sirom citavog zapada. Ona je bila majka, baba, i prababa oko koje su se okupljali clanovi obije porodice, Bjeletici i Adzici, a njena unucad koje je vecinom ona podigla dokle su roditelji radili i zaradjivali, neograniceno su je voljeli i postovali. Ona im je bila glavni vaspitac i ucitelj nasega jezika i tradicija. Od nje su naucili sto znaci medjusobna ljubav u porodici. Porodice Bjeletic i Adzic zive u svojim kucama ali to je samo zbog toga sto ih je, hvala Bogu, puno i nemoguce sve smjestiti u jednom domu, ali po svemu drugome oni zive kao jedna porodica. Ta ljubav izedju babe i njenih unucadi je legendarna u ovome kraju. Ko moze zaboraviti njene vesele oci , njene tople zagrljaje svojim unucadima, i njene umiljene rijeci, "Blago babi,...blago babi.." kad ih je god vidjela.
 
Baba Andja je preminula u San Jose-u 14 Novembra 2006 g, u prisustvu sina Jovana i njegove supruge, Nancy, scerke Jelene i muza Radovana, svestenika Slobodana Jovica, kao i drugih prijatelja i rodbine. Sahranjena je u Srpsko-Crogorskom groblju u Colmi pored San Francisca. Na sahrani se okupilo preko 300 prijatelja i rodbine. Zasobom je ostavila ozaloscene sinove Dusana i Jovana sa svojim suprugama, scerku Jelenu  i njenog muza Radovana Adzica, 13 unucadi, 26 praunucadi, i 4 pra-pra unucadi. Babe Andje nema vise medju nama, ali njen lik uvijek ce biti pred nama i nase sjecanje na nju vjecno.
 
Vjecna ja pamjat.
 
Djoko J. Vuckovic
Predsjednik Kluba Montenegro S.F.
San Jose, CA 

 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006