Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Djoko Vuckovic
Obituary: Milo J. Radulovic

U 810j GODINI, UMRO HEROJ MILO J. RADULOVIC AMERIKANAC CRNOGORSKOG PORIJEKLA 

Heroji postaju iz raznih okolnosti: isticuci se u borbi protiv nerijatekja, u momentu kad covjek rijesi da riskira svoj zivot da bi spasio neciji drugi u toku pozara ili neke druge katastrofe, kad covjek rijesi da se suprostavi ogromno vecoj nemilosrdnoj sili, kao Golaja, I u tome uspije, itd. MILO RADULOVIC, sin Jovana I Ikonije Radulovic, Americkim imigranti iz nase ponosne Crne Gore, je jedan od tih heroja koji je, kao njegovi predci, Crnogori, rijesio da se bori protiv nepravde koja gaje zatekla od strane Senatora Joseph McCarthy-a I njegovog "lova na vjestice" 1953 godine, u doba poznato kao vrijeme "Makariizma" u Americkoj istoriji. Milov slucaj je, po rijecima Michael Ranviell-a u njegovojj knizi "To Strike at a King" u kojoj je ovaj istorijski slucaj detaljno ispisan, pocetak kraja Markatiizma.

Milo, mladic od 26 godina, odlikovani vazduhoplovni porucnik, kasnije rezervista, student fizike na Michiganski univerzitet, u Avgust 1953 primio je od dva oficira vazduhoplovstva koji su ga posjetili u njegovom stanu specijalno pismo u kojemu je glasilo: da ce biti razcinjen svih duznosti I vojnog cina kojega je imao u vazduhoplovstvu Sjedinjenih Americkih Drzava....U dva kratka paragrafa koji su slijedili naveli su daje razlog ovoga njegov otac, Jovan, radnik jedne fabrike automobila u Detroitu, primao I citao list Slobodna Rec, novine naklonjene komunizmu, I da je u fabriku u kojoj je radio sirio Rusku I komunissticku propagandu. Njegovu sestru, Margitu, optuzili su da je bila aktivna u demonstracijama isped jednog hotela u Detroitu koji nije dozvolio nociste jednom poznatom crncu, pjevacu, glumcu I sportisti., I daje bila aktivna u raznim drugim demonstracijama . Znaci, od Porucnika Milo Radulovic zahtijevali su da se odrece od svojega oca I sestre iIi ce biti rascinjen od svih obaveza I cina u vazduhoplovstvu. Dali su mu kratko vrijeme u kojemu ima pravo da pismeno odgovori na ovo pismo.

Za Senatora Joseph McCarthy-a I njegove borbe protiiv "infiltracije crvene opasnosti" ovo je bilo dovoljno da bi ugrozio zivotjenog neivnog covjeka sa suprugom I dvije scerke, kao sto je bio slucaj sa hiljadama drugih gradjana raznih profesija sirom Amerike. On se jednom izrazio da bas nije siguran da I tadasnji predsjednik SAD, Eisenhower, nije malo "pink" boje. Ali McCarthy se u ovome slucaju prevario jer nije znao sa kime ima posla. Najvjerovatnije nije poznavao Crnogorce.
Milo je odma rijesio da ne pristane da se odrekne svoje voljene porodice negp da se bori za cast svojega imena I ako je opozicija imala izgled planine Everest. Stari Jovan se sa
suzama na lieu slozio sa sinom I posjetio ga da se stari Crnogorci nikada nijesu predavali I da su uvijek smatrali da se za "obraz" sve zrtvuje u zivotu. Milov slucaj je prenijela lokalna stampa, The Detroit News I The Free Press na naslovnoj strani, a zatim i Time magazin. Taj clanak u Timesuje dosao do znanja poznatog noviara Edward R. MUITow-a kojije u njemu video ono sto je trazio da bi iznijo preko njegovog popularnog TV programa, See It Now, nepravdu I apsrdne zlocine toga Senatora prema neivnim I uglednim gradjanima kao sto je Porucnik Milo Radulovic ada se nesto takvo moze desiti svakome od nas". Odmah poslije prikazivanja ovoga programa pod naslovom, "Slucaj Porucnika Mila Radulovica.narod se uocio sto je I ko je Senator McCarthy. Milioni Amerikanaca su se okrenuli protiv njega znajuci da je otisao sllvise predaleko sa njegovim "lovom na vjestice," a Milo je posstao covjek 0 kojemu se skoro u svakom domu sirom Amerike diskutovalo kako se jedan obican gradjanin kurazno suprostavio nepravdi tadasnje vlade. Senator McCarthy je poslije toga dozivio politcku osudu u senatu a Ameriknci se rijesili jednoga politicara koji je sa svojom propagandom unijo strah medju I najobicnijim ljudima ove zemlje. 1957 Senator McCarthy je umro cija smrt nije ozalostila mnogo stanovnistva. Milo je rehabilitovan i govori se daje cak Predsjednik Dwight Eisenhower ucestvovao u tome.
Slucaj Porucnika Mila J. Radulovicaje Michael Ranville opisao u knjizi, "To Strike at a King" -Udarac Protiv Kralja -(1997), a ovaj dogadjaj je prikazan prosle godine u vrlo popularnom filmu, Laku Noc I Srecno" u reziji George Clooney-a koji je nominiran za Oskara.

Poslije rehabilitacije, Milo se preselio iz Michigana u Califomiji gdje je dobio posao kao meteriolog u Sacramentu. Bio je vrlo aktivan u nasoj najstarijoj crkvi u Jackson, koju su vecinom sagradili nasi Cmogorci I Hercegovci 1896g a u kojoj se jos uvijek na zidu nalazi Cmogorska zastava koju je Knjaz Nikola urucio crkvi za vrijeme njenog otvaranja. Bio je njen predsjednik mnogo godina. Milo je umro poslije tromjesecne bolisesti u bolnici u Valejo, Califmia, 19 Novembra. New York Times I Los Angeles Times, kao I skoro sve novine sirom Amerike, objavile su njegoyu smrt I naglasili da je Porucnik Milo Radulovic taj koji je dao prvi udarac na "kralja" McCarthy-a od kojega se nikada vise nije oporavio. Milo ce biti sahranjen ispred crkve Sv. Save u Jacksonu u Utorak, 27 Novembra.

Djoko J. Vuckovic
San Jose, CA
25 Nov 07
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006