Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Branimir Vujicic
Re: Prepiska sa Nebojsom Medojevicem
Postovani,
 
Zao mi je sto nijesam mogao prije da odgovorim na Vas tekst gospodine Joveticu, jer on odrazava upravo ono o cemu sam pisao u svojem prethodnom pismu. Dakle sada Njegos nije ni Crnogorac, ni Srbin, no postade Vlah! Interesantno. Pa gdje nestade Vasa konzistentnost na inzistiranju da je Njegos Crnogorac-dukljanin?
Samo cu ukratko da ne duljim jer bi se o ovoj temi moglo izgubiti podosta vremena. U dubrovackim, mletackim i kotorskim spisima nikada nije spominjanja nacionalnost upisanog lica. Uz lice koje se navodi u kojekakvim tuzbama onog vremena, zajmovima, deponiranju vrijednosti, isticala se pripadnost nekom od socijalnih staleza. Tako ste cesto mogli naci uz ime i prezime lica i njegovu profesiju, npr. dijak, kirindzija, pa tako i vlah (stocar). Takva se praksa mislim odrzala i do danas, jer ne znam da li na nekoj tuzbi, zajmu ili deponiranju novca uz necije ime pise i njegova nacionalna pripadnost.

U turskim defterima pak spominju se vlasi iz razloga sto su vlasi placali drukciji porez od ostalog stanovnistva. Medjutim, interesantna je Vasa teorija gospodine Joveticu, jer po njoj u Crnoj Gori ne zive niko drugi do samo vlasi! Pa ja, kada bih sada krenuo u nabrajanje bratstava u Crnoj Gori koji se u raznim dokumentima spominju kao vlasi, valjda bih napisao pet punih stranica, ako ne i vise s njihovim prezimenima. Ja Vas zaista molim, kada pisete o necemu da pokusate bar da shvatite o cemu pisete, jer ovakvo pausalno donosenje zakljucaka na osnovu interpretacija i pisanja kojekakvih internet stranica ne donosi kvaliteti i razumnosti diskusije.

Necu ovdje pisati o porijeklu dinastije Petrovic od Herakovica, jer se ona manje vise (tko zeli i ima volje) moze pronaci na vise mjesta, sto u knjigama, sto u novinskim feljtonima, pa i internet stranicama. Ipak knjige istoricara su najrelevantnije, pa tko zeli neka cita i rasudjuje.
 
Srdacan pozdrav,
 
Branimir Vujicic
 
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006