Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Bogdan Boskovic
Re: Crnogorska Brda 

Moj Igore, jabuko sa grane, ti bas rijesio da prosipas besmislice, bez zalbe. Za pocetak, prije no nastavis pricu o “brdjanskoj naciji”, knjigu u sake te pogledaj malo sto to znaci nacija, narocito koje su to razlike izmedju naroda i nacije. Mozda svatis kakva je glupost uposte pominjanje “brdjanske nacije”. Sto se tice metodologije po kojoj si dosao do zakljucka da su Brdjani u stvari Srbi, to te, vjerujem, moze preporuciti za SANU.
 
Moj Igore, radi se o takvim besmislicama, da je mozda jednako besmisleno komentarisati ih. No, da ti ucinim cef, preuzecu taj rizik. Ako malo nesto znas o istoriji Crne Gore, trebalo bi da ti je jasno da je podjela na Crnu Goru i Brda bila teritorijalna, a nikako nacionalna podjela. Brda se pominju odvojeno zato sto se u to vrijeme to odnosilo na teritoriju van tadasnjih granica Crne Gore. Ta se podjela postepeno izgubila, nakon sto su Brda postala dio Crne Gore. Sumnjam da ces idje naic na taj pojam nakon Berlinskog kongresa. Uostalom u naslovu Zakonika knjaza Danila stoji da je to Zakonik “slobodne Crne Gore i Brdah”, sto je potvrda ovog sto napisah. O tome je pisao Rotkovic, a on to sigurno poznaje mnogo bolje no nas dva. Ono sto je mnogo vaznije, barem za ovu raspravu, to je da su se Crnogorci i Brdjani vazda smatrali istim narodom. Govorili su isti jezik, imali iste obicaje, nošnju, isto plemensko uredjenje, ukljucujuci podjelu na bratstva koja nikad nije postojala u Srbiji. O tome da su Brdjani i Crnogorci smatrani istim narodom postoji veliki broj pisanih dokaza. Navescu samo jedan - pismo Petra I Jeremiji Gagicu: “K tome je neki dan spužskij komendant javno govorio Br?anima i ostalijem Crnogorcima, koji su se tu na pazar desili, da nam domalo vremena ho?e udariti Turci zaista kako nigda nijesu još.” 

Eto, potrosih malo vremena na ovu tezu koju sam otpocetka opisao kao besmislenu. A svakom normalno pametnom je dosta ovo sto napisah. 

Uostalom, o tome da u Crnoj Gori zive Crnogorci, a ne Srbi jasno pise u prvom broju Matice Srpske iz 1825. godine:
 
 
Jasno je navedeno dje zive Srbi, a kao sto vidimo nema ih u Crnu Goru. A za Crnogorce kaze: “Crnogorci (Montenegri) nazivaju se Slovenski obitatelji planina crnogorskih.” E sad, sasvim je moguce da je po novim tumacima tipa SANU kandidata Igora Jaramaza to bilo (ne)djelo iza koga su stojali CIA, Vatikan & Kominterna. Odnosno, da je u to vrijeme Matica Srpska bila potpala pod uticaj Dukljana, Jevrema Brkovica & CKL-a! Aferim tome!
 
Nego, pomenu “krvavu pretucenu” istinu. Prvo sto mi pade napamet je ovo:
 
“Srpska zandarmerijska jedinica, sastavljena od 12 zandara, pod komandom majora Kecmanovica i bivseg austrijskog vahmajstora nekog Kolakovica, 25. aprila 1923. godine, u dva sata poslije ponoci, upala je u Cuca, u selo Rokoci, u kucu poznatog komite Petra Zvicera. Svu njegovu porodicu, izuzev brata Jagosa, koji se tu nije zatekao zato sto je bio u zatvoru na Cetinju, srpski zandari su tukli, mucili, zaklali, okrutno ubili. Dzelati se nijesu cak ni tada zaustavili, nego su sadisticki nastavili sa svojim monstruoznim, krvavim pirom. Izveli su iz kuce Djurdju Zvicer, staricu od oko 100 godina, babu Petra Zvicera, zavezali je za jednu tresnju ispred kuce, a onda kucu zapalili, a nju primorali da gleda u vatri pobijenu i zaklanu familiju. Baba Djurdja je od prizora strave i uzasa poludjela i, docnije, umrla u bolnici u Danilovgradu. Srpski zandari, pod vodjstvom majora Kecmanovica, su te uzasne, proklete, noci 25. aprila 1923. godine mucili, ubili, zaklali i spalili: Andju Zvicer, majku Petra Zvicera, koja je imala 60 godina; Zagorku Zvicer, staru 23 godine, suprugu Petra Zvicera sa troje djece; Vidaka Zvicera, starog 13 godina brata Petra Zvicera i Planu Zvicer, staru 20 godina, sestru Petra Zvicera.”
Mozda je dijete Igor na ovo mislilo kad napisa da su Crnogorci sami pristali da ih Srbija okupira? Izgleda, nije cuo za ono Njegosevo “Crnogorci ne ljube lance”. Za razliku od brace Srba koji ostase u lancima od Kosovskog boja, pa sve do 19. vijeka. A vjerovatno bi jos bi da ne bi ljudi koji dodjose u Srbiju iz Crne Gore sa potpuno drugacijim pogledima na lance & slobodu, kakav bijase Karadjordje. Ima jedan moj pobro te veli “da Srbe i Crnogorce stavis u lonac, ne bi im se corba pomijesala kolko li voda i ulje. Srbin nikad nije znava sto su (edit), ali su zato dobri trgovci, za razliku od Crnogoraca.”. Moj pobro malo preceruje, jer bas nijesam siguran kolko su se te stvari sacuvale i kod Crnogoraca. A mislim da je to kod danasnjih Crnogoraca dosta mrcno! Ali su zato neki postali dobri trgovci. Valjda im prijenulo od Srba?
 
No da se vratim na pricu o Zvicerima (a takvih prica ima dosta). O tome se nije smjelo pisnut u vrijeme Karadjordjevica, a ni poslije za vrijeme komunista. No svakom teroru dodje kraj, te se istina obicno na kraj sazna. Mnozini Crnogoraca su se oci otvorile kad Karadjordjevici uzese Crnu Goru pod svoje. Shvatise s kim imaju posla! No ima i onih koji to nikad shvatit, ili priznat nece, no im je dan-danas bliza Srbija od svoje zemlje. Srbovanja ce jos biti, ali Crna Gora vise nikad srpska nece biti! Spustavasmo se mi na vase uze, umalo se uze ne pretrze! Dosta ga je bilo! Nikad vise, Jaramaze!

E sad, ovi ka sto je Jaramaz jamcano pate zbog toga, tako da treba imat razumijevanja za njihove frustracije. No, mislim da je opet dobro sto su dobili zasluzenu lekciju. Ne samo u Crnu Goru. Ima jedna poucna prica o psu. Dok je taj kucko klapusa preko mosta noseci kost u usta vidio je u rijeku ispod sebe svoj odraz. Ucinje mu se da oni pas nosi vecu kost u usta. Kako je otvorio usta da zalaje, pade mu kost iz usta u rijeku. Osta i bez onog sto je imao. Muka je to kad “zine (edit)” na tudje. Ostane se i bez onog svoga. Otud nije cudo da se sad prave razni vicevi na racun Srbije, cesto neukusni. Kao onaj “Srbija ka Nokia – sve manja i novija”.

 
Prikladnija je za ovu priliku jedna druga prica, bolje rec pripovjetka cuvenog francuskog pisca Balzaka. Mislim da se zove “Sagrinska koza”, a nedje davno sam gledao film snimljenoj po toj prici. Mlogo poucno.  Prica je o jednom covjeku koji u neku radnju kupio komad koze, kao neku amajliju. Ta amajlija je imala moc da ispuni svaku zelju, ali svaki put kad se nesto zazeli, taj komad koze postane manji. Po naski, uljegne se. Kad se smanji toliko da dodje na nista, to znaci kraj onoga ko se njome koristio za ispunjenje zelja. Kako je taj covjek svatio moc tog komada koze, najprije je zazelio mnogo stvari, tako da se koza malo-pomalo dobrano uljegla. Kad je svatio da se blizi kraj, ne samo amajliji no i njemu kukavcu, svim silama se trudio da vise nista ne zazeli, e mu ga djavo pozoba, sto bi rekli nasi stari. Inace, sam naziv “Sagrinska” je igra rijeci, jer “chagrin” na francuski znaci i patnja. 

Eto, Igore, mislim da je ova prica poucna, ili bi trebala da bude poucna za srpske nacionaliste koji su se radovali svakoj granati Karadziceve vojske, tj, svakom “oslobodjenju”, kakvo bijase ono Vukovara. Lijepo ste se osjecali, a sad malo patite. Sve se placa, sve se vraca. Mnogi nemilice trose, no mlozini taj trosak prisjedne kad konobar, ili djavo, dodje po svoje. 

Patis li Jaramaze sto Crna Gora vise srpska nije? Patis? Ako, ako. Tako treba! Sad se samo potrudi da vise nikad ne pozelis nesto tudje, pa dako te Bog jaki pogleda. 

Svati ovo kao salu, jer to jeste. Bice mi drago ako iz ove price izvuces i neku pouku. Aj, zivio mi!

 
Bogdan Boskovic
 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006