Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Blazo Sredanovic

Re: Pogresno racunjanje vremena, niti srpska, niti pravoslavna

Gospodine Apostolakis, 

Sasvim je u redu imati suprotno misljenje o bilo kojem subjektu. Medjutim, Vi ste kontradiktorni u vasim izlaganjima i spadate u one ljude koji imaju svoje misljenje, ali se ne slazu s njim!
Pocnimo redom: zelite "faktima da dokazete da je CPC silom nestala". Posto nesto ne moze nestati ako nije postojalo, sa ovim ste se slozili da je CPC postojala. Ali, ako ste priznali da je postojala zasto je stavljate pod znake navoda?
"Monarhija je posvadjala dva bratska naroda Srbe i Crnogorce." I sa ovim ste se slozili da postoje dva naroda a ne samo jedan. Ako ste konstatovali da postoje dvije zasebne nacije kako istovremeno tvrdite da ste prihvatili ono sto Vas je majka ucila da su Crnogorci najbolji izdanak srpstva?

Trazite da Vam se navede bar jedan "primjer pobune" u dotada 'autokefalnoj' CPC. U crnogorskoj literaturi i istorijskoj  dokumentaciji navode se brojni primjeri, gdje su crnogorski svjestenici pomagali i skrivali komite, cesto bas u crkvama. Brojni crnogorski svjestenici iz revolta sto su dozivjeli i vidjeli pridruzili su se 1941 partizanima, iako nijesu ideoloski usvojili komunizam. U Detrojtu je jos 1923 godine postojala I aktivno radial Nezavisna crnogorska crkva na celu sa arhimandritom Nikodimom Janjusevicem. Srbija je prvo okupirala Crnu Goru, razorila drzavu i naciju, a kralj Aleksandar je tek 1920 dekretom, kao SVJETOVNI VLADAR nekanonski ukinuo  CPC. 

Opste je poznato da postoji samo jedna Katolicka crkva. U Pravoslavlju ih ima mnogo i sve su  tijesno vezane za nacion, bez kojeg ne mogu postojati. Po Vama crnogorsko svjestenstvo je moglo da bira i da nastavi bez drzave i nacije, a u prisustvu okupacione srpske vojske, koja je zapalila na hiljade crnogorskih kuca, provodila teror nad narodom i zenama stavljala macke pod kotule. Takva tvrdnja je ne samo neznalacka vec i nemoralna. Kazete: "Ja nijesam protiv da se stvori CPC." Prvo ne moze se stvoriti nesto sto je vec postojalo, vec se samo moze obnoviti. A to smo mi i uradili 1993 i izabrali mitropolita Antonija Abramovica za vladiku. Drugo, ne stvaraju Crkve kanonske jerarhije, kako vi tvrdite vec narod kojemu po Hristovom ucenju Crkva i pripada. Kako Amfilohije moze da bude na celu CPC kad je protiv crnogorske nacije i njen zakleti neprijatelj ? On je postavljen dekretom Milosevica i prestavlja SPC u Crnoj Gori kojoj je bio cilj ranije, kao i sada da zatre sve sto je crnogorsko. 

Crna Gora je obnovila drzavnost i svoju Crkvu i sad se postepeno konsoliduje. A to sto je Crna Gora raspolucena doslo je kao bratska pomoc iz Srbije i osoba kao sto ste Vi. Mi u Crnoj Gori nemamo probleme sa Muslimanima i katolicima, vec sa agentima klero-fasisticke SPC koju u svijetu smatraju kao sektu, jer Svetog Savu stavljaju ispred Hrista.

Pozdrav,
Blazo Sredanovic
 
 
 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006