h
Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Zoran V. Raicevic
 Re: Kradja i paljenje zastave


Postovani gosporine Jaramazu, 
 
  Vase obracanje i pisanje me je navelo da napisem i ja par rijeci o jednom simbolu, a to je zastava ili grb. 
 
 Vi kazete da je pravo, istakli ste, demokratsko - paliti drzavnu zastavu jedne zemlje i tako ispoljavati svoje demokratsko pravo na mislljenje, govor, jezik i td. Nova crnogorska zastava je crvene boje, ima na sredini dvoglavog zlatonog orla sa krunom, skiptrom i zezlom u jednoj kandzi i šarom, globusom ili kuglom u drugoj kandzi, sa štitom na grudima orla na kojemu se nalazi zlatni lav koji hoda po zelenoj travi iznad kojega je plavo nebo. Ta zastava jeste novijeg datuma, u onom obliku u kojem je danas, ali svaki dio na njoj je izvucen iz duboke istorije, pocev od Crnojevica, preko Petrovica, pa do novog crnogorskog rukovodstva koje je prihvatilo te simbole kao orginalno crnogorske ili kao simbole onog dijela naroda koji tim obiljezjima odslikava autohtonu Crnu Goru. 
 
 Ja znam da Vi ne volite te simbole. To je Vase pravo. Ja znam da Vi ne volite, mozda, ni zastavu Evropske Unije ili zastavu Ujedinjenih Nacija ili zastavu susjedne drzave. To je isto Vase pravo. Ali, vi podrzavate pravo na skrnavljenje tih simbola. U Americi ili Kanadi, dje ja zivim, vijore se zastave S.A.D i Kanade na mnogim mjestima. Kazete da se one pale, da pale se, ali u privatnim posjedima, u privatnim organizacijama, istina ne tako cesto. Ali, gospodine Jaramaz, ne mogu se paliti drzavne zastave koje su istaknute na mjestima koja nijesu privatna, znaci na mjestima koja su javna ili drzavna. To je onda direktan atak na tu zemlju, a u Americi ili Kanadi ne samo sto cete dobiti mozda novcanu kaznu, nego ce to paljenje zastave koja se vijori na javnom mjestu, povuci cio lanac odgovornosti i krivicnog gonjenja prema pociniocu ili pociniocima. Taj potez, bilo ciji, ce biti evidentiran i samim time, mnoga obicna kao i druga prava pojedinca, bice posebno posmatrana i u nekim slucajevima nekad za cio zivot limitirana. 
 
 Znaci, paljenje zastave crnogorske koju ste kupili ili nasli negdje, ne mora se smatrati aktom protiv drzave, ali skrnjavljenje crnogorskih zastava koje su istaknute na javnim povrsinama, ili drzavnim insitucijama, se smatra neprijateljskim aktom prema toj drzavi i po meni novcana kazna je previse blaga prema pociniocu. Svako ko krene da skrnavi simbol jedne drzave ( a Crna Gora, ima pravo, kao drzava, da istice svoje simbole tamo dje je ona vlasnik i dje ona raspolaze sa prostorom) mora biti evidentiran kao neprijetelj drzave i on ne moze po automatizmu uzivati ista prava kao sto je uzivao. Znaci, kao gradjanin Crne Gore, svako mora biti obavezan da ne preduzima radnje prema simbolima te drzave na mjestima i u prilikama koje nemaju dodirnih tacaka sa slobodom govora ili misljenja.  
 

Moja malenkost, kao gradjanin Kanade, nemam pravo da skrnavim hiljade kanadskih zastava koje se vijore po mnogim institucijama i povrsinama koje su u vlasnistvu drzave Kanade. Ukoliko bih to uradio, u moj dosije bi to uslo kao ozbiljan akt protiv drzave. Zbog toga, mnoga obicna prava moja kao gradjanina bi bila ogranicena, jer mnoge institucije, bi imale uvid u informacije o meni, gdje bi pisalo da sam ja napravio taj prekrsaj, sto bi u pocetku eliminisalo moje pravo cak i na neki posao ( na primjer, ako podnesem zahtjev za cuvara).
 
 

Ja Vas molim, u ime Moje i Vaseg potomstva, da ne dovodite sebe u situaciju da lisite sebe onih prava koja vam pripadaju kao gradjaninu zbog toga sto vam se ne svidja zastava zemlje u kojoj zivite.   

Pozdrav 
  
Zoran V. Raicevic  

Toronto, Kanada 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006