Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Blazo Sredanovic

Re: Izvjestaj sa XV crnogorskih susreta u Las Vegasu 2004

Najvece okupljanje sa najmanje ljudi.
Re: Crnogorska Asocijacija Amerike i Kanade

Receno je da je uvjek dobro poci od realnosti i pogledati cinjenicama u oci, pa cu i ja  prvo ozbiljno prici problemu dijaspore u Sjevernoj Americi, kako to ja odgovorno vidim iz dugogodisnjeg iskustva, a onda cu preci na stil, jezik i nacin obracanja, koji je jedino razumljiv osobama kao sto su Dusan Petranovic i Rako Krsikapa.

Danas u Americi i Kanadi postoji priblizno 30-40 crnogorskih iseljenika, koji bi bili spremni da nesto  rade i da se u kontinuitetu angazuju oko nekog projekta, a kad je u pitanju da se da neka veca svota novca onda je taj broj jos i manji. TO JE REALNOST !! To je ta  "pogaca", a nije nego tortija i to tanka, koja se moze lomiti na bilo koliko komada, a nikad ne postaje veca, nego zbog svadja i nasih zadjevica sve manja. Presipa se iz supljeg u prazno. Medjutim za one kojima je cilj destrukcija sve je to po taman i samo sto ne bacaju sesir uvis od zadovoljstva. Nebi me iznenadilo da neko  osnuje i trecu kontinentalnu asocijaciju, po uzoru kako  se cijepaju i mnoze partije u nesrecnoj nam domovini. Sto rekao Branko Copic: "Znam ja nas, jebo ti nas!!

Iz iskustva drugih brojnih nacionalnosti na ovom kontinentu moze se zakljuciti da su uspjesna okupljanja, najvece aktivnosti i najvise jedinstva i stabilnosti postize u religioznim organizacijama i institucijama, bilo da se radi o crkvama, dzamijama, budistickim hramovima ili sinagogama. Ove institucije najbolje su povezane sa maticnom zemljom i medjusobno tijesno saradjuju na obostranu korist. Ocigledno je da bi i crnogorsko pravoslavno iseljenistvo ovdje dje zivimo mogla najbolje i najuspjesnije organizovati i objediniti nasa Crkva, sto je za nas od posebne vaznosti zbog  latentne opasnosti od pogubnog uticaja klero-fasisticke Srpske pravoslavne crkve. Zato smo, kao jedina crnogorska organizacija na ovom kontinentu, sistematski prisli prvo osnivanju i  propisnoj registraciji Crkve kod nadleznih lokalnih i federalnih  vlasti, kao sto smo to uradili i sa Udruzenjem, a zatim sakupljanju fonda za gradnju crkvene zgrade, na cemu cemo i dalje nastaviti da radimo i pored svih prepreka i smetnji na koje nailazimo. Naravno, to nije jedini projekat vec ima nekoliko drugih na kojima paralelno radimo, prije svega za buduci referendum, ali kontinuirano a ne jednom godisnje i taj nas prilaz je prepoznatljiv i ovdje medju konstruktivno orijentisanim iseljenistvom, a i u Crnoj Gori, dje  je dozivio   priznanje, jer se tamo tacno zna ko je ko i ko sto radi u dijaspori. Svakome je jasno  da su organizacije, koje su registrovane na najvisem mogucem drzavnom nivou, a ne u kafani postojane i da iza njih stoje odgovorne, provjerene i stabilne osobe, afirmisane u Americi i kao poslovni ljudi i kao licnosti na koje se svako moze osloniti, a ne sarlatani, seprtlje i prevaranti. Proslo je vrijeme kad se mogla bacati prasina u oci  najavljivanjem kojekakvih udruzenja i fantomskih klubova sa megalomanskim  programima, koji lice na petogodisnje planove Borisa Kidrica samo da bi se stvorio privid da se nesto radi, a u stvari se samo “udara u serpe”i, kao sto je to bilo u Cikagu i Las Vegasu, rodi se mrtvo dijete! Do referenduma nam je ostalo najvise dvije godine. Ako bi se ovih tridesetak aktivista, oslobodjeni okostalih struktura, statuta i zvucnih titula,  dogovorili da jednostavno kao crnogorski iseljenici, jednaki i ravnopravni u svemu, nesto urade, jer antagonisticke i suprostavljene asocijacije i grupe ne mogu nista zajednicki stvoriti, a pogotovu ne Crkvu, mogla bi dijaspora da  doprinese Crnoj Gori, a i iseljenicima u tom sudbonosnom trenutku, poslije kojeg ce biti sve drukcije i ovamo i tamo.  Sve ostalo su prazne price i sluze da zadovolje neciju sujetu.
U ime toga  mi pozivamo svakog dobronamjernog iseljenika na saradnju uz punu jednakost za koju smo uvijek otvoreni. 

A sada “Prema svecu i tropar”:
Posto se Dusan Petranovic stidljivo krije iza svojeg velikog predsjednika, koji se pojavljuje u ulozi njegovog licnog advokata, a u stvari gonjen paranojom ide kao bik na crvenu maramu, red je da prvo njemu vratim milo za drago. Prosto osjecam obavezu da ga obaspem i pocastim “komplimentima”, posto je on otisao tako daleko da daje ocjenu o mojoj psiho-mentalnoj konstituciji. 
Ovaj smuseni visokoskolac sa niskim I Q sve one koji mu istinu o njegovim prljavim radnjama, podnose pod nos, a uz to su jos i neumoljivi svjedoci njegove profesionalne i drustvene inferiornosti, naziva neuracunljivim, jer ne moze da podnese svoje nedostatke u oba sektora. Ja, naprotiv, smatram da je nas dr. Dule veoma uracunljiv, cak sta vise sto posto iskalkulisan, ali je nevolja u tome sto mu matematika odnosno kalkulacije ne vrede ni boba, iako je zaludu ucio trideset godina. Ucen a neznaven! Skolovana avetinja! Hoce da radi ono sto nezna i neumije, pa je jednom nogom  stalno na ulici, a i kad nesto radi jedva zasluzi trojku u radnim karakteristikama. Kod nas se ponasao kao pretenciozna primadona, koji bi volio da bez rada prvaci. Zato mu je receno: Dosta skrivanja iza tudjeg rada i tudjih para. Ili napisi cisto jasno sta mislis i sta zelis i onda predji na posao, ili se ukloni s puta. I, naravno, nikad nista nije ni napisao ni uradio, pa se i pokazalo  da nista drugo nezna nego da stoji na put i smeta. Nije u najboljim odnosima sa realnoscu i onda siromah okrivljuje Marka i Ranka za sve nedace. Sujetan vise nego tri zene zajedno, za “pogonsko gorivo” koristi mrznju, neutoljivu zedj za osvetom i lukavstvo. A poznato je da je lukavstvo inteligencija glupih, a onaj ko priprema osvetu treba da iskopa dva groba.  Dok on lunja bez posla, njegov imenjak i organizator nadaleko cuvenih Susreta u Cikagu, lezi  u americkom  zatvoru, kao elitni predstavnik ove klonirane Asocijacije, koju pokusavaju da odrze vjestackim disanjem, a  koja fakticki zivotari samo dva dana godisnje. Saznajemo da su Mijovica americke vlasti ispratile za Crnu Goru, dje ga ceka novi zatvor zbog silovanja, dok je Rako jos na slobodi, mada njemu ne prijeti opasnost od zatvora, vec izolacija u jednoj drugoj kolektivnoj instituciji! 
Rako Krsikapa, osvjedoceni mrzitelj Mila Djukanovica od straha ne smije u Crnu Goru, jer je tamo odavno na “shit list” poslije svega sto je pricao i brbljao o svemu i svakome. Za Liberalni savez kaze: “Znate li da je jedinoj pravoj opozicionoj partiji u Crnoj Gori bukvalno objavljen rat, a njeni celnici proglaseni za neprijatelje naroda”. A dje je i tebi i ostalima, moj dobri Rako, sada ta dicna partija? Dje vam je sad Slavko Perovic, ta moralna nakaza i najveci izrod crnogorske istorije, koji vam je zajedno sa Vjerom Miljanic i Nikolom Kocelo slao pozdravne telegrame. Ima jos fukare koji su zajedno sa tobom i Petranovicem u Detrojtu vrsili pripremne radove za razbijanje Kongresa na Cetinje, ali cemo njih ostaviti za drugi put. A Drugi kongres iseljenika na Cetinju ce ostati u sjecanju kao najuspjelija iseljenicka manifestacija, jer smo mi doveli na Cetinje blizu tri stotine iseljenika iz cijelog svijeta, a vi mislite da se afirmisete po tome ko ce vam doci ovamo iz Crne Gore, jer sami niti imate reputaciju niti vas ko uzima ozbiljno. 

Nije ni cudo sto se bas Rako nasao sa Petranovicem na istom poslu. Prirodan spoj umnog i moralnog siromastva, ili sto bi rekli Amerikanci: Misery needs company! Taj  perolaki skribant, koji vjerovatno stenje i znoji se dok pise kao da tuca soder, misli da ga ovakvo bulaznjenje kvalifikuje za lidera. Pati od toga sto mu nijedna novina, u kojoj postoji korektura pismenosti i logicnog razmisljanja i rasudjivanja nije objavila nista sto je ponudio, a molio je na sve strane. Moze se zakljuciti da svi ti njegovi konfuzni sastavi puni praznih rijeci poredjanih bez smisla,  kao i pozivi i apeli, nijesu nista drugo do buncanje i krik jedne paranoidne osobe koja pokusava da se izvuce iz psiholoskog zivog pijeska i sto vise i agresivnije napada i optuzuje druge sve dublje i dublje tone. Mentalno poremecena osoba, koja se usudjuje da daje ocjene o necijoj mentalnoj zrelosti. Zaista mu odgovara nadimak koji su mu dali u Njujorku: MAMLAZ  BOY.

Evo nekoliko umotvorina i famoznih izjava tog velikog mislioca. Citate doslovno prenosim:
U “Opomeni crnogorskoj Dijaspori” od 4 februara, 2000. godine kaze:

1. “Moral je otrov iz proslosti koji je jos u upotrebi samo u polu primitivnim sredinama, dje su tanki zakoni, opsti propisi i dje je drzava u formiranju ili rasulu”. 

 
 2 ...“Predsjednik toga tijela ( inace odlican sahista) je brzopleto i na svoju ruku, ne pitajuci i ne citajuci, uletio u prepisku sa predsjednikom Crne Gore Milom Djukanovicem koji je iskoristio priliku da ga matira jednim potezom, prihvatajuci se pokroviteljstva za Drugi kongres” 
A evo sta stoji u zakljuccima sa Kongresa u Njujorku koje je pisao licno nesrecni Rako Krsikapa.  Clan 20 glasi:
“Kongres je usvojio prijedlog da se sljedeci, Drugi kongres crnogorske dijaspore i Crnogorski susreti 2000-te godine, odrze u crnogorskoj prijestonici Cetinju i da predsjednik organizacionog odbora bude predsjednik Crne Gore”. Cisto i jasno, bez ikakvog uslovljavanja da nesto prethodno treba izvrsiti. Ko ovdje ne pita i ko ovdje ne cita!? Davno se reklo da ne laju  pascad na proroka! Ako je spreman da izopaci i preokrene ono sto je sam napisao, a svi predsjednici klubova potpisali, kako vjerovati ovom pataloskom lazovu bilo sta drugo.
3 Pobijedili smo ih u San Francisku pobijedicemo ih i u Njujorku” uzvikuje Rako prenoseci blesavluke sa fudbalskih utakmica na okupljanja iseljenistva. 
  Knjizevnik Bozo Bulatovic bi rekao: Ovaj se tri put obaljezio!

A evo sta se desilo u Njujorku. Citiram Rakovo obracanje Vladici: 
 “Njegovom preosvjestenstvu vladici crnogorskom gospodinu Mihailu: tvoj mukotrpni rad, tvoja danonocna bdjenja, tvoja i nasa golgota su PUT, ISTINA I ZIVOT naseg napacenog naroda. Znadi dobro: nema iseljenika koji ti ne skida kapu, koji ne stoji iza tebe i koji ti ne blagosilja APOSTOLSKE stope kudije ides”.

Kad je Vladika Mihailo stigao u Njujork i pozvao Raka da dodje u hotelsku sobu, dje su jos bili Novak Adzic i Rajko Cerovic, Rako se poslije brojnih poziva konacno pojavio, ali je zaludu bila molba svih trojice, a posebno Vladike koji ga je preklinjao da dodje na pomirenje- nista nije pomagalo. Krsikapa je fakticki trazio i insistirao da Vladika slijedi njegove stope “RAKOSLOVSKE”, pa kad nije uspio da izmanipulise Vladiku, oglasio se naslovom “Sto posto izmanipulisani” Zato u Las Vegasu, sem u fusnoti nema ni pomena nase Crkve kao stozeru crnogorske tradicije i duhovnosti, ali se zato pominju teniske majice, azbuka i drugi “mali koraci” ovog velikog kretena, a sve to je zasluga svemocne Rakove i Dusanove asocijacije, koja, kao nekad Komunisticka partija, lebdi nad srecom svih gradjana i donosi radost u njihove domove na “hiljadu i jedan nacin” da upotrebim njegovu sintagmu. Dakle, bas kao sto Seherezada pripovijeda u “Hiljadu i Jednoj Noci” ovaj bilmez i skrabalo iznosi u javnost teks koji ima efekat pilule za povracanje.

Krsikape nasega djetica; pismenost je ka kod popa Mica
Nit ko mari nit za njega haje; od zla sveca zla i molitva je!
U sest slova pismenost mu stala, koja znace jednu rijec: budala! 

No da se vratimo ovom  turisticko-folklornom pikniku nekoliko familija.
Uvodnu rijec uzima Doktor-ideolog :
 Pozdravljam mnogobrojne prisutne iseljenike okupljene oko oba stola, tri generacije iz dvije drzave, tri vremenske zone i jednog kontinenta i predlazem sljedeci dnevni red:
Prva tacka: Izbacivanje iz asocijacije Mirsada Jahovica zbog pisanja istine.
Druga tacka: Izbacivanje iz asocijacije Veska Karadzica zbog pisanja istine.
Treca tacka: Povratak iz trogodisnje hibernacije predsjednika Krsikape. Molim prisutne da aplauzom izraze radost sto je nas voljeni Rako poslije dugog pretrazivanja terena konacno pronadjen neozlijedjen u supljini jedne stare bukve. Potsjecam vas na njegovu izjavu iz 2002. o nasim uspjesima: “Izlili smo dva zvona za CPC u Americi. Jedno je za istocnu a drugo za zapadnu obalu”.Nebi komentara ko ce graditi te dvije crkve i dje ce se okaciti ta zvona? Neko  predlozi u pola glasa da se kupi jos jedno manje zvono predsjedniku za oko vrata, kako bi ga lakse pronalazili u sljedece tri godine njegovog mandata. 

Cetvrta tacka: Cetnici i moj dom. Slavko Perovic kao uzor prodaje obraza i crnogorstva za kuce. 
Mislim da je svima vama poznato da u nasoj asocijaciji imamo samo jedan cilj zbog cega je i osnovana, a to je da se pozrtvovano borimo svim silama  protiv ONIH sto je okosnica naseg programa. Naravno borimo se i za istinu,  uljudjenost i visoki moral. -ovdje se malo zagrcnu, pa nastavi. Za ovu priliku pripremio sam za vas jednu malu deklamaciju koja ilustruje nas veliki napredak i nesebicno zalaganje za dobrobit nase domovine. 

Od Susreta do Susreta\ ONI su nam stalna meta
Zbog NJIH mi se mozak vrti; Ceracemo IH do smrti
Mada znamo nema rasta/ Zato cemo cinjet svasta 
Ne u korist Crne Gore/vec podjele na tabore
Nije vazno sto nas ima. Saka jada -come prima (kao prije)
Upada u rijec jedan od prisutnih i pita kako da prica o velikom napredku kad nas je svake godine sve manje i manje?
 E, vidis- odgovara doktor ideolog- to se u nauci zovu paradigmi, a u obicnom govoru to bi se moglo nazvati uzimanje zaleta. Dakle, sve se vise odmices i sve nas je manje i manje, a onda kad si uzeo puni zalet, odnosno kad si udario dupetom o ledini, podignes se i krenes punim trkom, povuces stotine za sobom sve brze i brze, trk, trk, trk,  i pravo u go….disnje susrete!
Na ovaj nacin doktor strucno demonstrira kako se uspjesno “regulisu odnosi i nacin rukovodjenja crnogorskom dijasporom” kako je ranije najavio da ce on stvar popraviti, pa nastavi sa deklamacijom: 
Istina je da nas malo ima; nastavimo ka dosad s lazima.
Pa cu svima na Cetinje reci. Od nas ovdje niko nije veci

Dok se Vesku otvorise oci; pa o svemu javno posvjedoci
“Kakvo drustvo kucine i trice. Tu nikoga nema sem trojice
A ostale mnogo boli… glava; CAAK jadna snom mrtvijem spava
U takvu se ne upustam bruku; S vama vise neci ni pod ruku”.

Puce kolan Duskovoj kobili, do nosa su svi se zaglibili
Kad zacuse posmrtnicka zvona/ izvukose Raka iz talona
On mamuran i oce i nece; na parastos u Las Vegas krece

Na kraju da konstatujemo da je Rako sasvim slucajno napisao i jednu istinu, a on istinu kaze samo kad pogrijesi. “Crnogorska Asocijacija Amerike i Kanade radi kao sat”napisa Rako. A poznato je da sat koji stoji i kojem se kazaljke ne pokrecu pokazuje najtacnije vrijeme!
Blazo Sredanovic

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2002