Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page 
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Predhodno pismo gosn. Njegosa Montserba 
Zatrije se ime crnogorsko: ne ostade krsta od tri prsta ! -Petar II Petrovic

Njegos Montserb wrote: 

Njegos Montserb: Meni je jedino zao sto ce naici neki jad na vas page, pa ce reci, Srbi 
su okupirali Crnu Goru i ucinili neki kulturni genocid nad nekom Crnom 
Gorom sto je suprutno svemu sto je bila ona Srpska Crna Gora sto je 
postojala pre komunistickog genocida, i pre Kraljevine Srba Slovenaca i 
Hrvata.
Trubite o nekoj autokefalnoj Crkvi, sto nema autokefalnost. 
Procitajte malo teze, vi ste tobas neki kulturni site, pa ajde reci mi 
tacno ko je dao tome kultu autokefalnost i daj mi taj dokument da vidim. 
Neces ga nikad naci, i zbog samog toga razloga taj vas "moc" je bas 
"moc" (in the English sence of the word), i zato samo imate jednu 
'crkvenu' zgradu dje sluzite papi i Srpskoj neslozi. 
MonteNet: Kratke podatke o pravnoj i kanonskoj utemeljenosti Crnogorske pravoslavne crkve i njene autokefalnosti mozete naci na nasim 'web' stranicama 'http://www.montenet.org/religion/moclegal.htm' i http://www.montenet.org/religion/bestwish.htm doduse na Engleskom. Kao sto predpostavljate mi nijesmo eksperti za kanonsko pravo, ali koliko nase znanje seze, nijesmo upoznati da postoji ijedna institucija, ukljucujuci Carigradsku Patrijarsiju i Ekumenskog Patrijarha,  koja daje formalni dokument autokefalnosti. To se svakako odnosi na sve pravoslavne crkve a ne samo na Crnogorsku. Dakle mi ne vjerujemo da bi ste nam mogli dati na uvid 'dokumenat' o autokefalnosti ijedne pravoslavne crkve kakav od nas trazite. Ne vjerujemo da bi u ovom kontekstu pomogla priznanica o otkupu autokefalnosti jedne nam bratske po Hristu crkve, i sumnjamo da ste i sami srecni sa tim 'dokumentom'.
Isto tako, iako nijesmo upoznati sa aktivnostima Crnogorske pravoslavne crkve iz prve ruke, i ne mozemo i da bi htjeli govoriti u njeno ime, vjerujemo da bi ste imali problema da podkrijepite cinjenicama tezu da Crnogorska crkva  "sluzi papi i srpskoj neslozi". Tim prije, sto nam se cini da je, makar do proslog ljeta, "srpska nesloga" najmanje bila izrazena na prostorima na kojima, koliko toliko, djeluje Crnogorska pravoslavna crkva. Kao sto ste sigurno upoznati, epske dimenzije "srpske nesloge" su u proslosti vezane za samu Srbiju, a u novije vrijeme smo, nazalost, imali priliku da pratimo kako se ova narodna tradicija snazno opire zaboravu u samoj Srbiji sa pokrajinama, u Bosni i Hercegovini pa i u Hrvatskoj. Dakle, sve na prostorima na kojima Crnogorska pravoslavna crkva, ukoliko je mi ne podcjenjujemo, nema nikakvih ingerencija.
Njegos Montserb: Kako mozete pisati o Njegosu i da uopste ne spomenute da je on bio fakticki Cetnik u svakom smislu?
Zasto ga nazivate kao da je bio vladika u vasoj kulti? 
Dje vam je obraz i ljudski osjecaj? 

Ujedno su ovce i kurjaci, 
zdruzio se Turcin s Crnogorcem, 
odza rice na ravnom Cetinju ! 
Smrad ufvati lafa u kljusama, 
zatrije se ime crnogorsko, 
ne ostade krsta od tri prsta ! 

Laske bi bilo nazvati Ante Pavelica Srpskom rodoljubom nego Njegosa kao 
vodja nekog ilegalnog zelenaskog vjerskog kulta koji sluzi rusenju 
Srpske nacije, drzave, i Crkve. 

  MonteNet: Povremeno i sporadicno se susretnemo sa nepoznatim detaljima iz Njegosevog (P.P.) zivota, ali smo, do danas,  propustili da se obogatimo saznanjem da je bio "fakticki Cetnik u svakom smislu". Mi smo ga nazivali Vladika Rade, i ponegdje samo Vladika, misleci jasno na vladiku Crne Gore, a nadamo se da smo dovoljno dobro objasnili na stranicam o religiji i istoriji da je u kontekstu Crne Gore to znacilo duhovni i svjetovni poglavar Crnogoraca. Nije nam jasno zasto ga nebi trebali zvati tako i koji adekvatniji naziv Vi predlazete? S druge strane tvrdnju da je "Njegos vodja nekog ilegalnog zelenaskog vjerskog kulta koji sluzi rusenju Srpske nacije, drzave, i Crkve" nijeste mogli naci na nasim stranicama. Naprotiv, na nasim stranicama mozete naci tvrdnju da je Njegos, kao i vecina vladara iz dinastije Petrovica, zagovarao blizu saradnju juznoslovenskih naroda ukljucujuci Srbe, Hrvate i Slovence, s teznjom da se svi nadju u zajednickoj drzavi kao ravnopravni narodi. Dakle, sigurno necete naci na nasim stranicam tvrdnju da je Njegos bio protiv bilo koje nacije, drzave ili crkve.
   
Njegos Montserb: Zasto ne spomenute da vam je "patriarch abramovic" bio izbacen ne samo 
iz Srpske Pravoslavne Crkve (jer je bio Srpski pop u Montreal dje je 
fino znao da krade pare), nego isto tako, pod Pravoslavnom zakonom iz 
svake Pravoslavne Crkve (bilo to Srpska, Grcka, Bugarska, Ruska,ili bilo 
koja druga)? 
Zasto ne spomenute kad je ovaj abramovic lipsa i odapeo papke, da ga je 
zamjenio Miras Dedic, koji je bio razcinjen i isto izbacen iz Grcke 
Pravoslavne Crkve zbog njegovih zlo namjera protiv svete Srpske 
Pravoslavne Crkve? 
  MonteNet: Pravoslavna vjeroispovjest u Crnoj Gori je neiscrpna tema i mi nikada nijesmo imali iluzija da cemo sa nekoliko stranica zadovoljiti znatizelju i apetite svih citalaca. Jos manje smo ocekivali da ce se svi sloziti sa nama. Ipak napisali smo ponesto o onome o cemu Vi pisete neprihvatljivo derogativnim jezikom. Nemamo namjeru da pisemo biografije, ali nam se cini da su netacne i zlonamjerne Vase kvalifikacije. Blazeni vladika Antonije Abramovic nije, prema nasim saznanjima bio svjestenik Srpske vec Ruske pravoslavne crkve u Montrealu. Prije toga je bio svjestenik Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i cini nam se da je bio ucenik Njegove Svetosti Patrijarha Pavla, a i da je nagradjen od Srpske pravoslavne crkve za ocuvanje jednog manastira na Kosovu (mislimo da su bili Decani ili Gracanica) za vrijeme njemacke okupacije. Iz Srpske pravoslavne crkve je presao u Rusku, a nije nam poznato da je "fino znao da krade pare".  U stampi smo procitali da je razcinjen od Srpske pravoslavne crkve (mislimo 1993) posto je prihvatio da bude poglavar Crnogorske pravoslavne crkve. Kako smo i ranije pomenuli, nijesmo dobri poznavaoci crkvenih kanona, ali nam se cini nelogicnom i neprihvatljivom ideja da Srpska pravoslavna crkva rascini penzionisanig svestenika Ruske pravoslavne crkve a da ova druga ne zna nista o tome.  

  O gospodinu Mirasu Dedeicu smo procitali stosta u stampi. Kao sto ste mogli i sami primijetiti te informacije su konfliktne i nepouzdane i zbog  nedostatku drugih informacija predpostavljamo da bi bilo neodgovorno pisati o tome. U svakom slucaju, ako Vas to interesuje, zasto se ne obratite Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, cije je sjediste na Cetinju, za potpunije informacije?
   

Njegos Montserb: Ovo nisu neke tajne.....
Ali krijete informacije sto vam skros uniste svu kredabilnost. 
Znaci vasa stranica nema blage veze sa kulturom Crnogorskoj nego sluzi 
kao propaganda instrument sto potpuno ignorise vecina Crnogoraca koji su 
za Srpsku Pravoslavnu drzavu, i za federaciju sa Srbijom. 
  MonteNet: Posto je potpuno nezavisna od bilo koje vladine ili nevladine institucije, Montenet nema ama bas nikakvog razloga da krije informacije ili cuva neke posebne tajne. Montenet svakodnevno prenosi vecinu aktuelnih informacija (Montenet Vijesti) koje se ticu Crne Gore. I to je kljucni kriterij. Dakle svjesno ne cenzurisemo niti Crnogorce koji su za federaciju sa Srbijom, niti one koji nijesu za to, niti one koji imaju drugacije opcije a mogu biti interesantni citacima.
Njegos Montserb: Istorijske informacije moraju nekako da budu potvrdjene, i ako ne vidite 
da Crnogorci zbore Srpski, imaju Srpsku zastavu, Srpske dvoglave orlove 
sa znak Srpske kuce Petrovica, sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, i sa 
casnim Srpskom imenom i obicajima, onda po cemu ste Crnogorci?  Ja vas 
ne smatram Crnogorcima.  Vi ste izdali sve sto je sveto ikad bilo Crnoj 
Gori. 
Kome sluzite? 
Koju blagu vezu imate sa Crnom Gorom? 
MonteNet: Drago nam je da se slazemo da istorijske informacije moraju biti potvrdjene cinjenicama. Mi smo se, uz sva ogranicenja, trudili da upravo  predstavimo Crnu Goru koristeci istorijske izvore i cinjenice radije nego mitove. Dopustamo mogucnost da nijesmo dovoljni citirali izvore koji bi mogli biti blizi vasem nacionalnom i politickom miljeu. Sasvim je moguce da smo propustili stosta interesantnog da kazemo ili citiramo. Ponavljamo, centralna tema Monteneta je Crna Gora a ne Srbija i Srbstvo. S tim u vezi, ako Montenet, u granicama svojih skromnih mogucnosti, pokusava da promovise Crnu Goru to ne znaci da je protiv ikoga ili icega ukljucujuci i Srpstvo. 
Dobro ste primijetili da po Ustavu C.G. Crnogorci govore Srpskim jezikom iako je stanoviste istaknutih crnogorskih lingvista i intelektualaca da ne postoji niti jedan valjani razlog zbog kojeg se taj isti jezik ne bi trebao zvati nacionalnim imenom (Crnogorski), kao sto je slucaj u svim bivsim jugoslovenskim republikama. Medjutim nijeste u pravu kad kazete da Crnogorci imaju srpsku zastavu. Crnogorci su od vajkada imali sopstvenu zastavu mada se njen indetitet vremenom mijenjao.
Sto se tice grba, "sa znak Srpske kuce Petrovica",  tu ste jedini u pravu da je dvoglav orao, mada ne orlovi. U Crnu Goru oni koji se rode i podignu na Njeguse, kao sto su predstavnici kuce Petrovica, kazuju se i zovu ih Crnogorcima. Prilican broj zemalja ima grb s dvoglavim orlom, ukljucujuci na primjer Rusiju kojoj Crnogorski grb lici vise nego srpskom, pa bi mozda bilo previse i za zezene Srbe da sve grbove sa "dvoglavim orlovima" proglase srpskim. Usput, srpski simboli ne vode porijeklo od kuce Petrovica vec od vladara Nemanjica, koji su opet veoma slicni vizantijskim originalima.
  U Crnoj Gori kao sto pomenuste, djeluje i Srpska pravoslavna crkva, posto je 1920, dekretom Regenta Aleksandra, nelegalno i nekanoski uzurpirala imovinu Crnogorske pravoslavne crkve, nepokorno svestenstvo prognala a u tezim slucajevima i zlostavljala. Dobro ste primijetili da nijesmo pisali puno o aktivnostima Srpske pravoslavne crkve u C.G. mada povremeno prenesemo izjave gospodina Amfilohija Radovica kao vijest ili 'danasnji hit'. Medjutim na sve nase stranice o religiji smo napravili linkove za SPC, smatrajuci da oni mogu sebe opisati bolje od nas. Nijesmo primijetili da oni na njihovim stranicama imaju link za Crnogorsku pravoslavnu crkvu ili bilo koju crnogorsku instituciju. Podsjeticu Vas, Vi MonteNet obtuzujete za selektivnost. 

  Predpostavljamo da nijeste upuceni da pored "casnog Srpskog imena i obicaja" postoji i casno crnogorsko ime i casni crnogorski obicaji. Ne bismo htjeli da zvucimo agresivno niti nekoga da uvrijedimo, ali je nase zapazanje da se u Crnoj Gori kroz istoriju a i danas, prolilo podosta krvi da bi se ocuvala crnogorsko ime, cast i sloboda. Najmanje pola te prolivene krvi je krv nasih predjedova.  Mi se, kao i vecina Crnogoraca i gradjana Crne Gore, koliko god bili nesavrseni,  trudimo da se to casno i slobodarsko crnogorsko ime ne ukalja, crnogorski obicaji ne zaborave a krv nasih pradjedova ne iznevjeri. I da nema drugih razloga, ovi bi trebali da budu dovoljni da nam daju pravo da se zovemo Crnogorcima iako nas Vi ne priznajete.  

  Vjerujemo da kada bi svi bili izdajnici Crne Gore kao sto smo mi i kad bi svi izdavali crnogorske svetinje onoliko koliko to mi radimo, bericetnije drzave od Crne Gore ne bi moglo biti na Balkanu a mozda i sire. Isto tako, kada bi svi sluzili drugim zemljama  umjesto sopstvene koliko mi to radimo, djeca bi dostima ostala gladna. Na nasu veliku zalost, cini nam se da bi se veliki broj ove neduzne ali nesrecne djece nasao upravo u Crnoj Gori. Nijesmo od tih koji smatraju da zbog mitomanije, ili zbog inata ili obecanja stana i funkcije u velikom gradu, vrijedi zivjeti podanicki. Dakle, ukoliko je uslov imanja veze sa Crnom Gorom podanicki zivot u mitomanskim maglinama onda mi nemamo ama bas nikave "blage" veze  s Crnom Gorom. 
   

Njegos Montserb: Bog se dragi na Srbe razljuti 
za njihova smrtna sagresenja. 
NASI cari zakon pogazise, 
pocese se krvnicki goniti, 
jedan drugom vadit oci zive; 
zabacise vladu i drzavu, 
za pravilo ludost izabrase. 
Nevjerne im sluge postadose 
i carskom se krvlju okupase. 
Velikasi, proklete im duse, 
na komate nam razdrobise carstvo, 
SRPSKE sile grdno satrijese; 
velikasi, trag im se utro, 
raspre sjeme posijase grko, 
te s njim pleme SRPSKO otrovase; 
velikasi, grdne kukavice, 
postadose roda izdajice. 
O prokleta kosovska vecero, 
kud ta sreca da grdne glavare 
sve potrova i trag im utrije; 
sâm da Milos osta na srijedi 
sa njegova oba pobratima, 
te bi Srbin danas Srbom bio ! 
Brankovicu, pogano koljeno, 
tako li se sluzi otacastvu, 
tako li se cijeni postenje ? 

O Milose, ko ti ne zavidi ? 
Ti si zertva blagorodnog cuvstva, 
voinstveni genij svemoguci, 
grom stravicni te krune tazdraba ! 
Velicastvo viteske ti duse 
nadmasuje besmrtne podvige 
dibne Sparte i velikog Rima; 
sva vitestva njina blistatelna 
tvoja gorda misca pomracuje. 
Sto Leonid oce i Scevola 
kad Obilic stane na popriste ? 
Ova misca jednijem udarom 
prestol srusi a tartar uzdrma. 
Pade Milos, cudo vitezovah, 
zertvom na tron bica svijetskoga. 
Gordo lezi veliki vojvoda 
pod kljucevma krvi blagorodne, 
kâ malopred sto gordo idjase, 
strasnom mislju prsih nadutijeh, 
kroz divjacne tmuse azijatske, 
gutajuc ih vatrenim ocima; 
kâ malopred sto gordo idjase 
k svetom grobu besmrtnog zivota, 
preziruci ljudsko nistavilo 
i pletenje bezumne skupstine. 

Bog se dragi na Srbe razljuti: 
sedmoglava izide azdaja 
i satrije Srpstvo svekoliko, 
klevetnike grdne i klevetu. 
Na razvale carstva junackoga 
zasja sveta Miloseva pravda, 
okruni se slava vjekovecno 
Miloseva oba pobratima 
i lijepe kite Jugovicah. 

Srpskoj kapi svud ime pogibe. 
Postadose lafi ratarima, 
isturci se plahi i lakomi - 
mlijeko ih srpsko razgubalo ! 
Sto utece ispod sablje turske, 
sto na vjeru pravu ne pohuli, 
sto se ne hce u lance vezati, 
to se zbjeza u ove planine 
da ginemo i krv prolivamo, 
da junacki amanet cuvamo, 
divno ime i svetu svobodu. 

Sve su nase glave izabrane ! 
Momci divni, isto kâ zvijezde; 
sto su dosad ove gore dale, 
svi padali u krvave borbe, 
pali za cest, ime i svobodu. 
I nase su utirali suze 
vjesti zvuci divnijeh gusalah. 
Proste nase zertve svekolike 
kad je nasa tvrda postojbina 
sile turske nesita grobnica. 

Sto je ovo evo neko doba 
te su nase gore umucale, 
ne razlezu ratnijem klicima ? 
Pocinu ni rdja na oruzje, 
ostade ni zemlja bez glavarah. 
Nekrscu se fore usmrdjese... 
Ujedno su ovce i kurjaci, 
zdruzio se Turcin s Crnogorcem, 
odza rice na ravnom Cetinju ! 
Smrad ufvati lafa u kljusama, 
zatrije se ime crnogorsko, 
ne ostade krsta od tri prsta ! 

 Predhodno pismo gosn. Njegosa Montserba
 
Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org 
 
 
 
   
 
 
 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia] 
 
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published 
 Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997 
 
 All rights reserved.
Last updated  February 1998