Komentari

Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO

Index of montenet home page 
 

 

Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous

 

Savic Branov Rasovic

CPC i SPC

Gospodine Drecun,

slazem se apsolutno sa vasijem prijedlogom. Moju je zenu krstio pod Ostrog pop Arsenije Radovic. On moze bit ne znam koje nacije, ali ja ga ne bih mijenjao za tu priliku. Vjencao nas je pop Dragan Mitrovic iz Ducica, Kuci, i opet nije ni jednome ni drugome smetalo moje crnogorstvo. Ne smeta ni meni njihovo srpstvo. Arsenije je bio covjek i prema meni i prema mojoj zeni i posvjetio joj je posebnu paznju tokom i poslije ceremonijala. Povrh svega toga bio je uljudan, duhovit, i nije se predstavljao vecim svecem od boga. Bio je stono bi rekli covjek od krvi i mesa.

Medjutim postoji jedan problem sa Vasom teorijom. Ona je sama po sebi zla, ili naivna, iz vise razloga:

-Vi predlazete kompromis normalno dje Crnogorci nista ne dobijaju, ali bez obzira na to mi trebamo opet cutat i zaboravit i na naciju, i na potlasnje 8 godina zla, i na 1918. i na drzavnost, i na istoriju, i na nas jezik i na nasu kulturu. Sto ce nama crkva, mi samo volimo da bistrimo glave... Problemi sa vasom teorijom:

-SPC ne priznaje crnogorsku naciju. Crnogorci su za njih teke teritorijalna oznaka. -SPC ne priznaje da je nezakonito oduzela nase crkve i manastire. -SPC vjesa srpske monarhisticke barjake po nasim hramovima i iskljucuje bilo kakvo crnogorsko obiljezje. Ne treba u crkvu ni jedno ni drugo. -Gospodin Risto Radovic je bacio anatemu na sve Crnogorce i nije se za to izvinuo Crnogorcima. Ka'ce ne znamo... -Isti covjek je doveo Arkana na Cetinje da bi prijetio Cetinjanima kad su oni bili jedina zublja razuma u psihicki rastrojenon Crnoj Gori. -Prosloga ljeta, 1997, dok smo moja zena Tiffany (Radmila), moj kum Drasko Medenica iz Morace i ja bili u posjetu riznici u manastir na Cetinje, jedan od svjestenika ustvrdi: "Ovo je Srbija." Malo me pogleda pecobrazno, no na srecu nijesmo duduci da stvaramo probleme u svjetome mjestu. -Ja napisah pismo "vladici crnogorskome" ali nikad ne dobih odgovora. Moja knjiga bijela bjese nedostojna njegovijeh koljena. Ja mu nijesam pastva interesantna.

A sad malo o pravdi istorijskoj.

Ako oni treba da sluze obje nacije, onda neka se javno izvinu Crnogorcima i svim ostalima vjerama u Crnoj Gori za godine: mrznje, netrpeljivosti, lazi, nehumanosti. Onda cemo bit spremni na besjedu. Na kraju krajeva znate li vi gospodine Drecun da su jednom i Patrijarh srpski i Patrijarh Carigradski bacili anatemu na nasu Mitropoliju. Da se ispravim srpski patrijarh je bacio anatemu, a grcki je pokusao da nas podmiti da priznamo tursku vlast. Ja ne vidju ovdje puno dokaza kako je kontinuitet nase Crkve neprekinut od strane SPC. Ako nista drugo od dana kada su nas prokleli postali smo svoji, pa da smo i bili njihova Mitropolija, a nijesmo. (Ako Vas interesuju grcki i britanski arhivi iz XIX stoljeca kopiracu i poslat Vam). Ne zasluzuju nas, no se njima cini da mi ne zasluzujemo njih. Apsurd, paradoks? Crnogorci najveci neprijatelji "svojeme" vladici? Svi mi krivi a on prav. Nijesu coce srpski popovi i vladike vodili svoj narod toliko vjekova, pisali zakonike, mirili zavadjene, pisali knjige, ucili svoju pastvu da nad sobom nemaju gospodara. Srpski su patrijarsi ili bili podlozni Turcima, jedan se cak i poturcio, a neki drugi kao Arsenij su strugali na sjever. Da su crnogorske vladike imale istu misao svi bi se iselili u Rusiju ka pleme Trebjesani. A nijesmo bas zbog toga sto nas je imao ko vodit na srecu. Danas ne vode oni koji misle da smo gomila brava. U to su nas djelimicno oni pretvorili. Jedina istorijska pravda je Crnogorska Crkva, sa svojim centrom u Crnoj Gori. To bi bilo vaskrsnuce nasega kontinuiteta, a ne ovo Vase kroz SPC. Meni ne treba lazava crkva. Ja se jos sjecam knjiga pecatanih 1990 i '91. kako Mitropolija crnogorska nije nikad bila autokefalna, onda su izmijenili malo pricu pa rekose bila je ali samo od 1910. Sad vele bila je ali to nije bilo kanonski. Za Vasu informaciju autokefalnost moze dati samo Veliki samit pravoslavnih Crkava. On se nije sastao nedje od XII stoljeca. Znaci ne samo CPC, no ni SPC i jos mnoge crkve nijesu kanonski proglasene. Na sve njihove lazi i "istine" jedan fini crnogorski izraz: trt meduna.

Savic Branov Rasovic

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org     

 

   
 

 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous

[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia] 

 

 Comments and suggestions are welcome and selected will be published 

 Copyrights©

webmaster@montenet.org

Montenet 1997 
 

 All rights reserved. Last updated  March 1998