Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page 
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 

MONTENEGRIN ETHNIC ASSOCIATION OF AUSTRALIA

 
PROSLAVA SOPSTVENE PROPASTI - 1918. GODINA
 
Jedan od vidova pritisaka na Crnu Goru je svakako i obiljezavanje 1918-te, ili dana tzv. Ujedinjenja,  nasilnicke i prevratnicke Podgoricke skupstine, dana kada je Crna Gora izgubila svoju drzavu, nacionalnost, jezik, crkvu. Dana kada je Crne Gora izgubila SVE. Dana kada je Crna Gora izgubila SEBE.
Bar danas je, kada su na vidjelo izasla sva dokumenta iz perioda tzv. Ujedinjenja, svima jasno da je Podgoricka skupstina na kojoj je i proglaseno tzv. Ujedinjenje - bila sazvana na nelegitiman, neustavan i nasilnicki nacin. Isto tako, opste je poznata tortura koja je pratila cin okupacije Crne Gore od strane srpskih vojnih snaga.
Cifra od oko 5000 Crnogoraca ubijenih jedino iz razloga sto su bili Crnogorci, paljenja i rusenja ognjista te mucenja i protjerivanja cijelih familija kao i omalovazavanja  crnogorskih svetinja - ne daje za pravo Crnogorcima, u najmanju ruku, da taj dan proslavljaju.
I ova Jugoslavija gusi ravnopravnost Crne Gore i cini sve da je pretvori u jedan od srbijanskih okruga. Srpska emigracija, bar ovdje u Australiji, proslavlja taj dan kao cin ujedinjenja Srpstva, cime se na jos jedan, perfidan, nacin nastavlja potiranje crnogorskog naroda.
Valjda po istom scenariju dat je nalog sa tzv. Saveznog nivoa, a sa nasim dedinjskim jadi izvrsiocima, za proslavu apokalipse Crne Gore, svim ambasadama ili konzularnim predstavnistvima. Vjerovatno da se ispita lojalnost osoblja, a i da se sondira iseljenistvo. Dostina ih je i otislo iz istinske ljubavi prema jugoslovenstvu dozivljavajuci i taj dan kao krunu te ideje, a ne znajuci za krvarenje Crne Gore i Crnogoraca kojim su platili to 'ujedinjenje'. Dostina ih je otislo da nazdrave, casom viskija, propast i unistenje Crne Gore. Dostina ih je tu casu nagnulo koliko da im ne bi, ne daj boze, zasmetalo u poslovnim odnosima. Zlu ne trebalo. Junacit cemo se negdje na samo. U dvoje, ili u troje - gdje nas niko ne cuje. Valjda nam je takvi karakter.
Ova proslava je zavrsena, a kad ce slijedeca, i oce li - vidjecemo?!

Mihailo Mandic

 
Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org 
   
 
 
 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia] 
 
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published 
 Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997 
 
 All rights reserved.
Last updated  December 1997