Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
Index of montenet home page 
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
 
Montenegrin Ethnic Association of Australia 

P.O. Box 392, KOGARAH NSW 2217 , AUSTRALIA ; Fax. (02) 9587 4301 ; E–mail:Montenegro@dot.net.au  

Broj  199/02 - 98  

Sydney, 22/02/98  
AMBASADA SR JUGOSLAVIJE  
CANBERA  
Ambasadoru  
Gospodinu Draganu Dragojlovicu  
  
  
RE: OTVORENO PISMO AMBASADORU SR JUGOSLAVIJE U AUSTRALIJI  
  
Gospodine ambasadore,  
  
Australijska Radio stanica SBS, kao institucija Commonwealth-a, u emisijama na srpskom jeziku, konstantno siri propagandu protiv Crne Gore i crnogorskog naroda. Ta radio stanica promovise ekstremnu srpsku politiku dominacije nad Crnom Gorom, negirajuci njenu kulturu, tradiciju i istoriju. Kao dopisnici iz Crne Gore se, po pravilu, javljaju reporteri poput Vojvodica, Brankova, Maslovarica i njima slicni, koji predocavaju krivu sliku stanja politickih prilika u toj republici. Tako se u naznacenim radio emisijama moze cuti da su Crnogorci kao narod - izmisljeni, da je Crna Gora getoizirana pod novim rukovodstvom i gurnuta u mrak, da klika Mila Djukanovica vrsi progon, hapsenja i utjerivanje straha, da je Crna Gora pod najezdom Vatikana i katolicanstva, da su Crnogorci - crnolatinasi i americki placenici, da je novoizabrani predsjednik mafijas te da sprema jedno veliko zlo i nedjelo… Crnogorska kultura se pretapa u srpsku, narod crnogorski u srpski, Jugoslavija se poistovjecuje sa Srbijom… U ovako nazadnoj propagandi prednjace glavni urednici inkriminisanog radio programa, a narocito g-din Ljubisa Radulovic. Podsjecamo na nekoliko takvih emisija, emitovanih u poslednje vrijeme: 26/12/97, 29/12/97, 6/01/98 i nedavno 16/02/98, kada je g-din Radulovic, najavljujuci izjavu ministra inostranih poslova Jugoslavije Francuskoj, sve vrijeme govorio o srpsko-francuskim odnosima, o odnosima Srbije i Francuske; reprezentacija Jugoslavije, koja je nedavno ucestvovala na svjetskom vaterpolo prvenstvu, po g-dinu Radulovicu je srpska reprezentacija….  
Montenegrin Ethnic Association of Australia je dala i daje svoj doprinos borbi protiv ovakve uredjivacke politike srpskog radio programa, upucujuci pravovremeno zalbe, na zato adekvatna mjesta, i svakako je najzasluznija sto je cerecenje Crne Gore i ceranje Crnogoraca malo popustilo.  
Ambasada u okviru redovnog obavljanja poslova, zbog kojih kao institucija i postoji, vjerujemo, redovno prati reagovanja lokalnih medija - stampe , TV i radija tako da je tesko pretpostaviti da nije upoznata sa navedenim emisijama SBS-a, ovo tim prije ako se ima u vidu da ste i Vi bili gost SBS radio programa na srpskom jeziku.  
Montenegrin Ethnic Association of Australia izrazava nezadovoljstvo i iznenadjenje da Ambasada SR Jugoslavije nije preduzela bilo kakvu akciju, kod australijskih vlasti, u okviru svoje nadleznosti i medjunarodne prakse, da zastiti ugled i dostojanstvo Crne Gore kao konstitutivne clanice SR Jugoslavije.  
Zelimo da vjerujemo da Ambasada ne podrzava politiku extremnih politickih pogleda u odnosu na Crnu Goru i crnogorsku naciju, a da je dosadasnji propust, da u okviru vase funkcije ukazete nadleznim australijskim institucijama na djelovanje SBS-a, uslijedio zbog nedostatka osjecaja pridavanja znacaja jednom tako vaznom pitanju kao sto je permanentno nipodstavanje Crne Gore i Crnogoraca, posebno izrazenom od vremena raspada prethodne Jugoslavije.  
Ocekujemo da Ambasada izanalizira dosadasnje emisije SBS, sa posebnim osvrtom na one koje smo naznacili, i da shodno tome odluci koje ce akcije da pokrene.  
  
 S postovanjem  

Mihailo Mandic, predsjednik  
 
Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org 

 
 
 
   
 
 
 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia] 
 
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published 
 Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997 
 
 All rights reserved.
Last updated  August 1997