Komentari

Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO

Index of montenet home page 
 

 

Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous

 

Vasko Drecun

Re: Tolerancija... i rasprava

Apsolutno se slazem da je tolerancija i uzdrzanost jedna od najvecih odlika crnogorskog naroda. I ovdje je tako i upraznjavamo. Rasprava je svakako isto tako dobrodosla, jer mi Crnogorci volimo da bistrimo glave, nadmudrujemo se i na kraju ipak smatramo jedni druge prihvatljivim sagovornicima.

Crnogorska Pravoslavna Crkva je imala svoje (vrijedno) mjesto u istoriji koje je zasluzila dostojanstvenom i bogougodnom djelatnoscu svojih mitropolita i svjestenika. Isto tako voljom svojih vjernika ona je ocuvala svoj kontinuitet kroz SPC, pri cemu nije izgubila ni jotu od svojeg istorijskog znacaja i simbolicke vrijednosti presudne za slogu medju Crnogorcima i Srbima.

CPC nije nikad prestala da postoji i okuplja svoje vjernike premda zastupljena kroz SPC. Nastanak neke nove CPC nije kontinuitet originalne CPC, jer je ona vec ostvarila svoj kontinuitet kroz SPC.

U pravu ste kad kazete da je pravim vjernicima najstalije do Boga i vjerske tolerancije i bogougodnosti. Eto nama pravoslavne vjere olicene u SPC, starih nasih manastira, starih spomenika, crkava, a uskoro i novih hramova, ponosnih, slobodnih i pravednih sljedbenika.

Naravno, kome takva crkva nije dobra, vjerovatno iz pogleda na hriscanstvo, kulturu, buducnost vjere i svoje familije, svako pravo je omoguceno da osnuje svoju sektu, novu religiju ili ideologiju. Ta prava je izlisno objasnjavati, osporavati ili prenaglaseno odobravati. Tu su, izvolite uzmite.

Ali, isto tako, ostavite onima koji smatraju da tamo gdje je Cetinjski Manastir, tamo se treba moliti Bogu i paliti svijecu, pravo da budu i srpski i crnogorski pravoslavci, bez potrebe da naucnim metodama dokazuju svoj kontinuitet i privrzenost pradjedovskim principima ocuvanja dostojanstva i sloge. Tamo gdje su srpske vladike okupljale narod u CPC, crnogorske vladike okupljale narod u SPC, tamo je svakom crnogorskom i srpskom pravoslavcu sasvim dostupno i ugodno sluziti Bogu i narodu.

Svim vjernicima hriscanske vjere, cestitam dolazece praznike Hristovog Vaskrsnuca uz pozdrav: "Hristos Vaskrese!"

Vasko Drecun

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org     

 

   
 

 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous

[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia] 

 

 Comments and suggestions are welcome and selected will be published 

 Copyrights©

webmaster@montenet.org

Montenet 1997 
 

 All rights reserved. Last updated  March 1998