Aktuelnosti
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page 
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
 Komentari - Comments 
MONTENEGRIN ETHNIC ASSOCIATION OF AUSTRALIA
ODRZANI  CRNOGORSKI SUSRETI U CIKAGU
Foto prica...

G-din Fadil Redzovic pozdravlja sve prisutne u ime domacinaU Cikagu su sredinom oktobra mjeseca odrzani susreti iseljenika Crne Gore pod nazivom "Crnogorski susreti". Organizaciju ovoga skupa ponijeli su na svojim plecima iseljenici okupljeni u kulturnim centrima sirom Amerike i Kanade, a domacin je bio Kulturni centar "Rumija". Po prvi put ovim "Susretima" pridruzili su se i Crnogorci iz Australije kroz svoje udruzenje "Montenegrin Ethnic Association of Australia" koje je predstavljao Mihailo Mandic u svojstvu predsjednika udruzenja. Oko ovih americkih, kanadskih i australijskih drustava i iseljenickih centara okupljeni su brojni emigranti bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Svi oni njeguju prave vrijednosti crnogorske nacionalne kulture. 
V.Rasovic,B.Sredanovic,B.Vuksanovic,M.Mandic i princ Nikola Petrovic NjegosSkup je imao, osim radnog dijela i kulturne sadrzaje. U radnom dijelu zapazene referate izlozili su pored domacina, gospode Fadila Redzovica i Alije Pekovica, i gosti: princ Nikola Petrovic Njegos; gospodin Slavko Perovic, poslanik Liberalnog saveza u Skupstini Crne Gore; g-din Marko Spadijer, sekretar Matice crnogorske; g-din Rajko Cerovic, potpredsjednik crnogorskog PEN Centra; g-din Serbo Rastoder, doktor istoricar i profesor iz Bara;gospodjica Vesna Radunovic, predsjednik udruzenja "Crnogorski kulturni centar - Njujork"; predstavnici Crnogorskog udruzenja iz Toronta, gospoda Vojislav Rasovic i Branko Aleksic; biznismen iz Bara, g-din Hamza Djencic;g-din Blazo Sredanovic, predsjednik udruzenja Crnogoraca iz San Franciska kao i g-din Mihailo Mandic u ime Crnogorske etnicke zajednice iz Australije.
Izuzev u pozdravnom govoru g-dina Bojana Vuksanovica, pomocnika ministra za diplomatsko-konzularne poslove i odnose sa iseljenicima Vlade Crne Gore, u kojem je obecao inteziviranje saradnje institucija sistema vlasti sa svim crnogorskim udruzenjima sirom svijeta, svi ostali govornici su izrazili svoja dalja zalaganja na ocuvanju crnogorske nacionalne samobitnosti - jezika, crkve i drzavnosti.
Da su ovi "Susreti" od velikog znacaja i za maticu Crnu Goru govore i opsirni telegrami podrske upuceni ucesnicima skupa od strane predstavnika Vlade CG, Skupstine CG i na kraju od samog predsjednika g-dina Mila Djukanovica.
Ucesnici susreta u CikaguU kulturnom dijelu programa ucesnicima su se predstavili slikari Marija Kovacevic iz Njujorka i Bozidar Cejovic iz Hamiltona. Kao gosti iz Crne Gore nastupali su glumac i publicista Mihailo Radojicic kao i poznati crnogorski pjevac i zabavljac Sukrija Serhatlic - Zuti i tom prilikom pobrali simpatije prepune sale.
Odluceno je da se slijedeci "Crnogorski susreti" odrze iduce godine u Njujorku, a domacin ce biti Crnogorski kulturni centar Njujork.
Za organizaciju ovih susreta - domacinima, udruzenju "Rumija", sve cestitke na nezaboravnom doceku, paznju i ukazano gostoprimstvo. Pored nabrojanih treba spomenuti i sve one neumorne Barane koji su bdjeli nad nasim stolovima, trudeci se da nas usluze u svakom trenutku i tako nam daju energije i poleta za nasa kola i pjesme koje su odzvanjale do ranih jutarnjih sati.
Bilo je to vece za pamcenje!

M.Mandic

 Foto prica...
 
 
 
[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia] 
 
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published 
 Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997 
 
 All rights reserved.
Last updated  November 1998