Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Mihailo Mandic
'VESTI' I NJIHOVA GODISNJICA…
 
Danasnje Vesti (list srpske dijaspore) su objavile opsirnu reportazu o proslavi devete godisnjice izlazenja lista sa posebnim osvrtom na anketu uprilicenu tim povodom (narucenu?), jerbo se ne nadje nijedan jedini glas da nesto rece malo drugacije no sto sefovi ocekuju. Vesti znaju kako se to radi. Uplatis krstarenje, naspes casu dobroga vina, ponudis probrane morske specijalitete i evo izjave kakvu godj zazelis!? A dovoljno je samo okaciti i sliku u novine pa ce nastati lom da se dodje do rijeci. Koliko ih isfalise umalo da zaboravimo na njihova podmetanja, lazi i marifetluke…a Vesti su SLAGALE… i to DEBELO - dan prije Popisa stanovnistva AU 2001 cime su nanijele nenadoknadivu stetu crnogorskoj zajednici u Australiji.

Kazu u naslovu: “VESTI”OSVOJILE I TRECI KONTINENT"….mi se pitamo cime? Lazima, podmetanjima, izmisljotinama, ignorancijom i novinarskim nemoralom? Doduse – lijepo upakovane.

Sledeci naslov je jos indikativniji: “NA VREME I ISTINITO”…i da imaju i malo obraza zbog nedavne prljavstine ucinjene spram Crnogoraca u Australiji barem bise ZACUTALI …ka sto cute na svaki nas dopis i na svako nase reagovanje. Ljudi izmislili novi fazon CUTE i NE ODGOVARAJU! IGNORISU! Lijepo novinarsko ponasanje…u duhu NEZAVISNIH VESTI. Slazi i UCUTI! Ocisti malo i sredi stanje u kuci i…UCUTI. 

A sta vele u Anketi?

Svi su se odma slozili da su VESTI pravo osvjezenje, da se bez njih nije moglo disat, da tako daju brze informacije da je to jedno cudo. Taman da se pomisli e su brze i od Interneta.

Onda jedan veli kako se radi o sasvim novoj generaciji i novina i novinara, koje su "Vesti" donele sa sobom…. 
Mi smo iskreno ocekivali da ce "Vesti" biti jedine srpske novine u Australiji, a kako sada stvari stoje, to ce se verovatno i desiti.– Da pozelimo da se ova zelja i ostvari! Jedno zlo bi se nekako i moglo podnijeti!

Iz tzv. yu ambasade im porucuju kako misle da imaju veliku i lepu buducnost….Uzdrzano….pravo diplomatski!

Jedna novinarka rece…: “Nema sumnje da su to novine koje imaju veoma sloznu uredjivacku politiku, gde je ocigledno rec o profesionalnim i novinarima i urednicima. Kod "Vesti" se nikada ne postavlja nikakvo pitanje istinitosti, jer se to odmah podrazumeva. "Vesti", dakle, nude pravovremeno, blagovremeno, uvek istinito informisanje"….Nije ni cudo kada drugo ne moze ni procitati u Vestima…pa joj oprastamo ovakve nebuloze obzirom da se novinarstvom bavi OVDJE…u iole ozbiljnijim zajednicama pitanje istinitosti se odmah NE podrazumijeva!

Advokat poruci:Osim toga, informacije u vestima ne kasne i uvek su istinite, sto je naravno presudna stvar za citaoca.”…cime Vesti dobise i advokatski certifikat o istinitosti

Svjestenik izjavi : "Vesti" - bez tumacenja informacija, bez komentara... Svakako da sama selekcija vesti moze biti subjektivna, ali mislim da "Vesti" to rade na dobar nacin i da su dostigli zavidan nivo rada.”….u cemu ima dosta istine: Objavljuju informacije BEZ komentara. Selekciju vrse na nacin kako im odgovara i na argumente ne uzvracaju…dakle dostigli su zaista zavidan nivo u rabotama – BEZ komentara

Iz slicne masinerije samo one koja koristi za svoja poturanja mikrofon porucise:Ja mislim da su "Vesti" pogodile u metu, odnosno da su dosle u pravom momentu. "Vesti" su se pojavile kada je bio primetan vacuum”A meta im je ista i u istom su vakumu…

A zasto smo se nanovo pozabavili VESTIMA?

Nedavno su ovdasnji mediji (srpska emigracija, naravno) propratili s paznjom godisnjicu proslave Njegosevogrodjenja. Prosto dodje covjeku da se zapita okle toliko ljubavi prema njemu, te ovo, te ono, te citava stranica o jednom skupu, pa sledeci dan jopet vascijela stranica o tome kako je neko posla iz Biograda nekakve slike Njegoseve, a ove nijesu stigle….i krenuse Vesti da ih traze od poste do poste. Umalo e ne zaplakah od tolike njihove brige za Njegosem.
Ajde, rekosmo, kada je tako da im posaljemo i vijest koja zasluzuje vise paznje: Cipan cijeli Gorski vijenac postavljen je na Internetu. Samo kliknes i evo ga na ekranu ispred nosa! I ne samo to – no i izbor stihova sa objasnjenjima za one kojima jezicki nije bas blizak (a kunu se u njega)…i ne samo to – no i Komentar prof. Slobodana Tomovica na delikatnu temu Gorskog vijenca, srpstva i crnogorstva. Ali, avaj….shvatismo da tu nije bitan Njegos no ko stoji iza njega. Moras biti dobar i poslusan, uvuci jezik sto dublje … i onda svaka informacija ima prolaz. Naravno, shodno novinarskoj kulturi koja se u NEZAVISNIM VESTIMA gaji – nijesu se udostojili ni jedne jedine rijeci na dvije nase poruke! Valjda su se prepanuli e ne objavimo to sto izjave.

Na drugoj strani pomogli smo im da ociste malo ispred (i unutar) svoje kuce otkricem laznog intervjua kojega su kao EKSKLUZIVNO objavili dan uoci Popisa stanovnistva Australije i time nanijeli ogromnu stetu crnogorskim iseljenicima. E kada smo ih uvjerili da je EKSKLUZIVNI INTERVJU kojega su objavili u stvari EKSKLUZIVNA LAZ i da se radi o glibavoj raboti, ispod svake novinarske etike i postenja – vidjeli su da se nesto mora ucinjeti. Ojde im reputacija.

Pomeli su malo metlom, ali nijesu otvorili prozore pa je prasina ostala dje je i bila. Doduse, sada se vidi ko sta radi i ko, kobajagi, stoji iza ovdasnje uredjivacke politike. I doista se vidi iz sastavaaustralijske ekipe da nema autora EKSKLUZIVNOG (izmisljenog) intervjua g.Vucinica iz Canbere…da je zamjenik urednika australijskog izdanja posta S. Princip, a da je g.Milovanovic sada director. To je onaj sto nam na nas zahtjev da objave reagovanje uz autenticne dokaze o njihovom novinarskom nasilju nad Crnogorcima u Australiji i otkrivenim lazima poruci"Ne nalazimo za shodno. R. Milovanovic"…Milovanovic nam poruci toliko, a Princip – ni toliko. …Vazda ima bolji od boljega….i obrnuto!

Sasvim je jasno da se radi o tipicno rezimskom listu. Geslo je jednostavno…pisi o sportu i drzi se izabrane strane. Ne daj Boze da se napise nesto sto se “onima u Biogradu” ne bi svidjelo, a kako ne znas njihov ukus (samo pretpostavljas) onda bolje NE TALASAJ! Cuvaj taj poslicak i hrabri sebe kako cinis sve kako i treba….i usput se pomoli Bogu!!!  Svi grijesi su ti oprosteni! A molim se i ja …i za sebe i za Vesti!

I na kraju jedno licno razmisljanje. Posmatrajuci fotografije sa krstarenja vidjoh mnoge moje bivse DOBRE poznanike koji su se od mene udaljavali upravoproporcionalno dostizanju zacrtanog cilja….bilo u politici, medijima ili biznisu. Doduse - spram nekih sam nacinio prvi korak kako bi im ustedio muke. 
Uspjeh u srpskoj zajednici, izgleda, ne podnosi druzenje sa istinskim Crnogorcima….ili to tako misle pojedinci!?

A ja cu pozeljeti srecne bozicne i novogodisnje praznike svima pa kakvi su da su, a i Vestima ... sa nadom da ce se i oni jednoga dana dozvati zdravome razumu i shvatiti da je po nekada korisno cuti i drugacije misljenje. 

Mihailo Mandic

Za razliku od Vesti, SSS Glasa i SBS-a...nas sajt ce objaviti svako reagovanje i svaki dopis bez ispravki i skracenja. Jednini uslov jeste da prilog bude i potpisan.Mihailo Mandic
www.montenegro.org.au

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org.

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Decembar 2001