Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Mihailo Mandic
 Gorski Vijenac na Internetu

Povodom 150 godina rodjenja crnogorskog vladike Petra II Petrovica Njegosa Crnogorska etnicka zajednica Australije je postavila Njegosevo djelo “Gorski vijenac”na svoj web sajt i tako ga priblizila svima onima koji su prikljuceni na Internet. Stranica je uradjena u Front Pageu 2000 na cirilici. Dovoljno je poci na adresu: www.montenegro.org.au/gorski_vijenac.html i uz malo strpljenja, pri prvom otvaranju strane – kolosalno Njegosevo djelo je pred Vama!

Web sajt organizacije "Montenegrin Ethnic Association of Australia" se nalazi na adresi: www.montenegro.org.au i dostavlja vam izvjestaj iz Sidneja iz prve ruke, kao i niz dodatnih informacija vezanim za Crnu Goru i Australiju.

 • Web sajt sadrzi osnovne podatke o udruzenju, program rada, pravilnik i statut. Jedna od stranica sadrzi razne mape, kako starijeg datuma po plemenima iz Stare Crne Gore, tako i niz zanimljivih mapa Evrope od 1500-te pa nadalje. 
 • Posebna cjelina je posvecena knjizi prof.Sretena Zekovica “Podsjetnik o Crnoj Gori i crnogorstvu” iz koje je preuzet veci dio poglavlja. Izdvajamo kao zanimljivost Kalendar dogadjaja, Ukrasi na crnogorskoj kapi, Crnogorske vladike, O crnogorskoj narodnoj nosnji itd. 
 • Na sajtu se nalazi i registar prezimena iz Crne Gore koji je napravljen prema akademiku Erdeljanovicu i koji se svakodnevno dopunjava novim prezimenima iz cijele Crne Gore. 
 • Iz knjige Pavla S. Radusinovica "Stanovnistvo i naselja Zetske ravnice od najstarijeg do novijeg doba" preuzeta su poglavlja rodoslovlja pravoslavaca, starosjedjelaca, novonaseljenika i mohamedanaca u Zeti 
 • Sledeci dio je posvecen plemenima u Crnoj Gori. Detaljno su obradjene Katunska, Ljesanska, Rijecka i Crmnicka nahija sa opisom sela i bratstava koji vode porijeklo iz navedenih oblasti. 
 • Svoje mjesto na sajtu je nasao i dobar dio knjige Vasilija Muja Spasojevica “Obicaji u Crnoj Gori” sa interesantnim poglavljima: Rodjenja u CG, Kumstva u CG, Obicaji na slavama, Bozic kod pravoslavnih, Bozic kod katolika i Bozic kod malisorskih katolika… 
 • Izuzetno je bogata i stranica sa linkovima, a posebna strana je posvecena sajtovima za pretrazivanja. 
 • Sajt sadrzi i bogatu kolekciju fotografija podijeljenu na vise cjelina. 
 • Zanimljiv je i objavljeni document Defter za Crnu Goru iz doba Skender-bega (1520g) koji, u stvari, predstavlja popis crnogorskog zivlja za placanje haraca sa autenticnim imenima i prezimenima iz toga doba. 
 • Jedan poseban dio sadrzi kompletan Mali kuvar sa velikim brojem recepata, a dio sajta je ustupljen na koristenje Crnogorskom zenskom lobiju iz Crne Gore.  
 • Kao jedna od zanimljivosti na sajtu je niz odlomaka iz knjige "Sjecanje na Bobote", u stvari - svjedocanstvo borbi oko Skadra i njegove predaje Crnogorcima 
 • Sajt je bogat i nizom drugih informacija i korisnih linkova vezanim za mogucnost dobijanja australske vize te adrese na kojima se moze dobiti vise informacija, a obiluje i zanimljivostima iz australijske svakodnevnice. Tako je na sajtu objavljena kompletna knjizica na nasem jeziku “Informacija za doseljenike” kojega je objavilo Ministarstvo za doseljenike i multikulturne poslove. Ova Informacija sadrzi potrebna uputstva za sve doseljenike poput onih sta je vazno da preduzmete odmah nakon useljavanja, kome da se obratite ukoliko ne govorite engleski jezik, sta raditi u hitnim slucajevima, stanovanje – smjestaj, zaposljavanje, gdje se obratiti u slucaju finansijskih teskoca, skole i visoko obrazovanje, saobracaj, zdravstveni system, prava doseljenika itd…Tu je i spisak etnickih i vjerskih zajednica, nasih doktora (iz bivse YU), sajtovi koji nude radna mjesta, socijalno osiguranje itd itd.
·Na glavnoj stranici se nalazi i niz drugih informacija, kao npr. gdje kupiti avionsku kartu do Crne Gore i kompjuter, kome se obratiti za obracunavanje poreza, prevodilacke usluge, a kome za imigraciona pitanja….i sve to na nasem jeziku.

U ovom dijelu objavljujemo i sve priloge koje dobijamo iz Crne Gore i ostalih djelova svijeta.
 
 • Nastojimo da ostanemo otvoreni i za sasvim suprotna misljenja pa vec duze vrijeme imamo i rubriku “Drugaciji pogled” koju odrzava g.Marko Lopusina, poznati novinar i publicista iz Beograda sa kojim imamo izuzetno korektnu saradnju.

Sajt predstavlja jedino glasilo Crnogoraca u Australiji i jedino mjesto gdje mozemo, bez censure, iznijeti sve ono sto je od interesa za nasu zajednicu.

Web sajt je uradjen u Front Page 2000 i u toku je izrada u programu Dreamweawer 4 sto ce mu dati jos bolji dizajn.

Pozivamo Vas da posjetite nas sajt i svojim prilozima obogatite njegov sadrzaj. Objavljujemo svaki prilog iza kojega stoje licni podaci.

Mihailo Mandic, predsjednik MEAA
www.montenegro.org.au

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org.

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  October 2001