Letters
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Članovima Koordinacionog odbora CSA,
predsjednicima svih crnogorskih udruženja u svijetu,
uglednim Crnogorcima i prijateljima Crne Gore u svijetu

Cijenjena gospodo!

Da bi što uspješnije uspostavila i koordinisala vezu među crnogorskim udruženjima u razmim zemljama, te očuvala i razvila identitet i samostalnost svakog pojedinog udruženja, Crnogorska svjetska asocijacija pokrenula je inicijativu za izlazak lista (dvomjesečnika) koji se zove Crnogorski Glasnik.
Tema prvog posvećena je internacionalizaciji crnogorskog pitanja, kao osnovu očuvanja našega nacionalnog identiteta, i našem zalaganju da građani Crne Gore po najvišim civilizacijskim standardima demokratski sami odluče o svojoj sudbini i da u tome budu pošteđeni bilo kakvih pritisaka izvana ili iznutra.

U tom smislu, privremena redakcija je formulisala 3 pitanja koja su već bila upućena odgovornim osobama SCA i CSAE (evropska asocijacija). Budući da još nismo dobili odgovore na njih, ponovo ih šaljemo na gornje adrese kako se  niko ne bi mogao žaliti da mu pitanja nisu bila dostupna i da nije imao prilike na njih odgovoriti. Nadamo se vašoj konstruktivnoj saradnji i očekujemo vaše mjerodavne odgovore u narednih 15 dana.

Pitanja glase:

1. KOJI SU KLJUČNI ELEMENTI CRNOGORSKOG IDENTITETA KAO MODERNE EVROPSKE NACIJE?

2.ŠTO SE MORA I MOŽE UČINITI UČINITI DA SE CRNA GORA POLITIČKI I DUHOVNO UJEDINI, NASUPROT "SITNIM" STRANAČKIM I GRUPAŠKIM RAZMIRICAMA, NA ISTORIJSKOM PROJEKTU STVARANJA SUVERENE DRŽAVE I PLURALISTIČKOG GRAĐANSKOG DRUŠTVA?

3.ZAŠTO NEKE VODEĆE DRŽAVE MEĐUNARODNE ZAJEDNICE EKONOMSKI OTEŽAVAJU I POLITIČKIM PRITISKOM ONEMOGUĆUJU PRAVO GRAĐANA CRNE GORE DA DEMOKRATSKI ODGOVORNO ODLUČE O SVOJOJ BUDUĆNOSTI?

Odgovore ćemo objaviti kako ste ih napisali i poslali e-mailom, kao i imena autora i imena svih kojima su pitanja poslana. Napominjemo, da ako neki autor želi o cijelom pitanju napisati i opširniji prilog i takav će biti objavljen. Takođe, molimo sve zemljake kojima je upućen ovaj poziv da predlože novinare za redakciju, koji bi pisali o najaktualnijim događajima iz njihovih udruženja, kao i ugledne članove za savjet lista, koji bi izradio program za naredne brojeve. Na osnovu tih prijedloga, Koordinacioni odbor će na svom idućem sastanku imenovati redakciju i savjet lista.
Koristimo priliku da vas obavijestim da će za nekoliko dana izaći iz štampe zbornik napisanih i priloženih priloga našeg  kongresa sa Cetinja. U zbornik nisu uvrštene diskusije koje nisu pismeno priložene  i potpisane kao referati. Nekoliko mjeseci prije kongresa svi su autori bili upozoreni da pravovremeno dostave svoja napisana i potpisana izlaganja radi štampanja. To je učinio jedino princ Nikola, koji je naknadno dostavio svoje izlaganje u traženom obliku. Svim delegatima sa Cetinja zbornik će biti dostavljen besplatno. Nadam se da ćete, u svakom udruženju u svijetu, pomno proučiti kongresne priloge i odgovorno i kritički ocijeniti kvalitet i domete našeg kongresa. Kongres na Cetinju je dao dovoljno prostora za sve koji poštuju sebe i svoje korijene. Na Cetinje smo došli i zbog sebe samih i zbog naše Crne Gore, a ne zbog neke stranke ili grupacije. U svojim zaključcima, CSA je to jasno i nedvosmisleno zaključila, podržavajući sve koji čuvaju dostojanstvo crnogorskog bića - i zbog sebe samih i zbog građana Crne Gore.

Nadamo se da ćete sa ovim pismom upoznati članove svojih udruženja koji su takođe pozvani da odgovore na postavljena pitanja; pozivamo vas da im to omogućite. Pitanja su dostavljena i Matici crnogorskoj, sa preporukom da se svim crnogorskim stranačkim liderima omogući da se izričito i pismeno izjasne o njima; preporuka važi i za civilna društva i građanske inicijative kao i za sve one građane Crne Gore koji svojim promišljanjem mogu doprinijeti našoj stvari. Mali smo narod a da bi u naše zajedništvo unosili stranačke ili čak plemenske podjele. Pokušajmo se ujediniti barem na fundamentalnom pitanju: ko smo i kuda idemo. 

Cijenjene odgovore šaljite na  jednu od e-mail adresa: 
lukrecija.pavicevic@zg.tel.hr
sonja.lalovic@zg.hinet.hr; veljo33@zg.hinet.hr

Pitanja sastavili: Lalović Dragan, Ph.D; Radomir Pavićević, Ph.D.
Pošaljite pitanja na e-maill koji nisu navedeni jer ih ne znamo.

Hvala na saradnji.
 
 
 

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
CopyrightsŠ
webmaster@montenet.org
Montenet1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2001