Komentari
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 
Index of montenet home page
 
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Stanko Bubanja
REFERENDUM U CRNOJ GORI

Vec dugo je u Crnoj Gori  aktuelno pitanje odrzavanja referenduma o buducnosti Crne Gore. Na ovu temu se daju razni i vrlo konfliktni odgovori. Jedni predlazu da glasaju samo gradjani Crne Gore i da  referendumski rezultati treba da budu na osnovi vecine onih koji izadju na referendum. Drugi  opet zahtijevaju da na referendum treba da izadju  pored gradjana i svi drzavljani Crne Gore, inace prijete bojkotom referenduma. Predlaze se i da na referendumu budu dva pitanja.
U cilju doprinosa razjasnjenja nekih od gore pomenutih pitanja,ovdje navodimo nekoliko primjera u  Evropi , Americi i Australiji koji su objavljeni u javnim medijima.

Referendum u Svajcarskoj odrzan 10.6.2001 o nosenju oruzja svajcarskih mirovnih snaga u sastavu medjunarodnih jedinice  je usvojen na osnovu slijedecih rezultata.Na referendumu je izaslo 41% biraca od ukupnog broja upisanih.Za referendumsko pitanje je glasalo 51%, a protiv 49%.
Prema ovim rezultatima referenduma, vecina koja ja glasala za referendumsko pitanje iznosi svega 21% od ukupno upisanih u biracke spiskove.Prema  statistici u Svajcarskoj izlazak na referendum  je 41% prosjek  izlaska na dosadasnjim referendumima.

Referendum u Francuskoj odrzan 20.9.1992 o ulasku Francuske u Evropsku Zajednicu je usvojen na osnovu slijedecih rezultata. Na referendum je izaslo 70% od ukupnog broja biraca.Za ulazak u EZ, glasalo je 51%. a protiv 49%. Kao i u gore navedenom primjeru u Svajcarskoj, vecina od 51% onih koji su izasli na referendum bila je dovoljna da referendum bude priznat i usvojen.
 
Referendum u Engleskoj  odrzan 5.6.1975 o pitanju opstanka u Evropskoj Zajednici je usvojen na osnovu slijedecih rezultata. Na referendum je izaslo 64% a za referendumsko pitanje je glasalo 67%, dok je protiv bilo 33%. 

Referendum u Rusiji odrzan 12.12.1993 o ustavnim promjenema je usvojen na osnovu slijedecih rezultata. Na referendum je izaslo 55%od ukupno upisanih biraca. Za referendumsko pitanje je glasalo 58% a protiv 42%.
U Rusiji, za razliku od gore navedenih drzava,postoji odredba zakona da na pojedinim referendumima  mora da izadje bar 50% upisanih biraca.Procenat onih koji su glasali za referendumsko  pitanje u odnosu na ukupan broj upisanih biraca je iznosio svega 31%.  

Referendum u Poljskoj odrzan 25.5.97 o ustavnim promjenama je usvojen na osnovu slijedecih rezultata.
Na referendum je izaslo 43% od ukupno upisanih biraca. Za referendumsko pitanje je glasalo 53% a protiv 47%.
Poljska takodje ima zakon, da na referendum izadje najmanje 50% od ukupnog broja upisanih biraca.Kako je taj procenat od 43 % bio ispod zakonskih propisa od 50%, donesena je posebna odluka po kojoj je taj  zakonski propis u ovom slucaju postao irelevantan.  

U Americi se referendumi o pojedinim pitanjima i propozicijama cesto odrzavaju istovremeno na saveznim ili drzavnim izborima.
Procenat izlaska na izbore i na referendume u prosjeku je vrlo mali, i krece se izmedju 45% i 55%, a procenat onih koji su glasali potvrdno krece se izmedju 51% i 59%.
U Americi je takodje vecina onih koji su izasli na izbore uvijek odlucujuca.
Kao primjer navodimo da je u ovoj multimilionskoj drzavi, na proslogodisnjim predsjednickim izborima  izabran predsjednik Amerike sa  vecinom od par stotina glasaca u drzavi Florida. Ovaj podatak je u toliki  vazniji, jer ilustruje cinjenicu da se svaki pojedinacni  glas, broji i da  odlucuje. 

U Australiji je na primjer, izlazak na federalne izbore i referendum je  obavezan. Oni koji se ne odazovu izlozeni su novcanim kaznama.Kod njih postoji jos jedno zanimlivo pitanje kada se radi o promjeni Ustava.Oni imaju takozvanu “DOUBLE MAJORITY”, to jest DVOJNU VECINU, pa je referendum usvojen jedino  ako je od ukpnog broja biraca izaslog na referendum vecina  glasala za i istovremeno se veci broj drzava  izjasnio za referendumsko pitanje.
Zakljucci do kojih dolazimo u Australiji i Americi su skoro identicni sa onima iz  evropskih drzava i ponovno se susrecemo sa onom vec poznatom vecinom, koja odlucuje sudbinu referenduma ili izbora.

Kada se radi i o broju pitanja, u svim navedenim primjerima je uvijek bilo samo jedno referendumsko pitanje.
U svim gore navedenim primjerima uvijek je odlucila vecina onih koji su izasli na referendum Ovi podaci jasno govore u prilog onih u Crnoj Gori koji  se opredjeljuju za vecinu kada se radi o rezultatima referenduma i o procentima onih koji su glasali za referendumsko pitanje u odnosu na ukupan broj upisanih u birackim spiskovima.

I na kraju, ne vidimo razlog da  Medjunarodna zajednica nece priznati odluku  naroda Crne Gore izrazenu na  referendumu, kada su navedene clanice te  Medjunarodne zajednice priznale identicne rezultate u svojim drzavama. Na osnovu koje logike Crna Gora treba da bude izuzetak, posebno kada se svi u Crnoj Gori zalazu da i ona postane dio Medjunarodne zajednice.

Stanko Bubanja, clan Koordinacionog odbora CSA
San Francisco, Californija

Montenet.org:  Kao sto zna veliki broj citalaca koji su nam se javljali, komentari citalaca su dobrodosli.  Montenet.org ne prezentuje vecinu komentara koje su licne prirode. Medjutim, ukoliko neko zeli da komentarise ili sugerise teme koje bi mogle biti od interesa citaocima, Monenet.org ce ih okaciti na "http://www.montenet.org/home/letters.htm" po redu u kojem stizu. Mozda je jos jednostavnije ako oni koji hoce da posalju komentar dvostruko pritisnu misa na rijec 'comments', a ukoliko hoce da vide komentare pritisnu misa na rijec  'published' koje se nalaze na dno svake stranice Montenet.org. Alternativno, komentari se mogu poslati na e-mail adresu webmaster@montenet.org.

 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  October 2001