Predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću,

 

Predsjedniku Vlade Republike Srbije Vojislavu Koštunici,

 

 

Poštovani Predsjedniče,

 

Želim da Vas obavijestim da je Ministar Vjera Republike Srbije, gospodin Radomir Naumov donio odluku da zabrani registraciju Crnogorske Pravoslavne Crkve (CPC) u Srbiji, 22 novembra, 2007 godine.

 

Siguran sam da ste podjednako zatečeni ovom neshvatljivom odlukom Ministra Naumova kojom se krše ustavne i zakonske norme o slobodi vjeroispovesti i negiraju temeljna prava 70,000 etničkih Crnogoraca da registruju svoju crkvu. Podsjećam Vas da Crnogorci čine skoro 1% ukupne populacije Srbije po zvaničnoj statistici.

 

Pošto se ova nesrećna odluka Ministarstva Vjera lako može shvatiti kao pokušaj vlasti u Beogradu da uvede represivne mjere prema nacionalnim manjinama, sigurni smo da ćete hitnom intervencijom pomoći da se preinači odluka i spriječiti da se hiljade vjernika CPC sateraju u prvi vjerski geto države Srbije. Uvjeren sam da je i Vama jasno da zvanični Beograd nema apsolutno nikakve šanse da uvjeri svet da je pouzdan garant ljudskih prava nacionalnim manjinama, ako se uvode novi oblici represije prema vjernicima CPC i našoj Crkvi.

 

Zato uvjereni smo da je i Vama podjednako važna dobrobit i sloboda djelovanja CPC u Srbiji, pogotovo imajući na umu Vaša neumorna i energična višegodišnja zalaganja za određenu kategoriju prava Crnogoraca koji žive u Srbiji, dok je postojala državna zajednica Srbija i Crna Gora. Zato, uvjeren sam da ni sada Vaša energična reakcija u zaštiti vjerskih prava Crnogoraca u Srbiji, neće izostati. Vjernici CPC u Srbiji su uvjereni da imaju svoja dva najveća saveznika upravo u Predsjedniku i Premijeru Srbije i njihovom nepokolebljivom poštovanju Ustava.

 

Ipak, ako sticajem okolnosti odluka Ministra Naumova ne bude povučena najkasnije do 20 januara 2008, Crnogorci i predstavnici zabranjene CPC u Srbiji, biće primorani da iskoriste raspoloživa domaća i međunarodna pravna sredstva da se bore protiv ove odluke, kao i da obavijeste međunarodne organe o neispunjavanju obaveza o garantovanju slobode vjeroispovesti od strane Vlade Srbije.

 

Nažalost, zbog ozbiljnosti situacije, primorani smo da već sada o neodgovornom gestu Ministra Naumova obavijestimo Vladu i Ministarstvo Spoljnih Poslova Crne Gore. Takođe, o ovom pokušaju zabrane CPC biće obaviještene i relevantne međunarodne institucije, organizacije i vlade zemalja iz Evro-Atlantskog regiona, zbog toga što bi opstanak odluke Ministarstva Vjera bio vrlo zabrinjavajući indikator vjerske netolerancije i neraspoloženja dijela administracije u Beogradu prema nacionalnim manjinama u ovako delikatnom trenutku za demokratiju u Srbiji.

 

U prilogu, ispod ovog pisma je faksimil sporne odluke Ministarstva Vjera.

 

Sa poštovanjem

 

                                                                                         Nenad Stevović

                                                                                  Predsjednik UCS „Krstaš“ i

                                                                                   Povjerenik CPC za Srbiju