Letters 
Welcome to MONTENET the window with a view of MONTENEGRO
 Previous Letters:
 
2006 2005 2004 2003 2002 2001
2000
1999 1998
index of montenet
 
Profile of Montenegro
People of Montenegro
Geography of Mpntenegro
Short History of Montenegro
Montenegrin Culture
Language in Montenegro
Religions in Montenegro
Montenegrin Arts
Montenet Press Cut
Politics in Montenegro
Montenegrin Law
Montenegrin Economy
Travel to Montenegro
Sports in Montenegro
Links to ex Yugoslav Republics
East Europe and Russia
Links to Montenegrin Sites
Site Map of Montenet
Letters&Comments&Suggestions
Miscellaneous
 
Veljko Ilic
Re: Jezik i Crkva

Porucuje neki Elefterios Apostolakis, Crnogorcima (pod njegovim znacima navoda-" " ), i Srbo-Crnogorcima da nesto sto je pronasao u srpskoj stampi pod hitno procitaju. On iskazuje tu njegovu mudrost ovako: "Evo ko umije da cita nek procita ovaj interview  pa ce mu biti jasno, ako ni poslije ne bude jasno, bogami tome pomoci nema.

Da me nebi stigla ta njegova bozja kletva, i da mi pomoci nece biti, ako mi ne bude jasno, pozurih da to procitam i da poslije toga javim Elefterios-u da mi je sve jasno. Uz  pomoci moga "kucnog misa" koga koristim od proslog vijeka,  pritisnem ja sto jace mogu da  mi se otvori to remek djelo koje mi je gore navedeni preporucio. Otvori se  arhiva "Glasa javnosti" koji su prije neki dan proslavljali 9-o godisnjicu izlazenja tog srpskog lista. 

Poznajuci dobro "mudrosti" Elefteriosa, pomislih mora da  se tu radi o necemu gdje se dokazuje "naucno", uz pomoc onih akademika iz SANU i Amfilohija, da Crnogorci ne postoje, da Crna Gora ima samo geografsko znacenje, da Crnogorski jezik ne postoji, da Crnogorska Pravoslavna Crkva ne postoji. Oprostite gospodine Apostolakisu, ja te vase 'mudrosti' citam od onih dana  kada su braca srbi sa vojskom dosli u Crnu Goru 1918-e, i naravno, kada su u novije vrijeme poceli da stvaraju one srpske republike po tudjim drzavama.

Posto imas grcko ime i prezime, pomislio sam da ces nesto pisati o starim Helenima. Imalo bi se sta pisati o Platonu, Aristotelu, Demokritu i ostalima velikanima. Cuo si valjda za onaj izraz "Platonska ljubav."  Cini mi se da se kod tebe ta platonska ljubav prema srbima pojavila odavno. Nije Elefterios 
dobro za tebe da se bavis Crnogorsko-srpskim problemima. Ostavi to Amfilohiju, Beckovicu i drugima provjerenim borcima za pitanja vaskolikog srpstva. Oni bi ti predlozili da promijenis ime i prezime i da dobijes srpsko. Tada, i samo tada, ti  bi bio istinski borac za srpstvo. Za mene, Apostolakisu ako zivis u Crnu Goru vi ste drzavljanin moje i sada vase drzave Crne Gore. Zivjeli!
 

Veljko Ilic
 

[Index] [Profile] [People] [Geography] [History] [Culture] [Art] [Language] [Religion] [Miscellaneous
[Site-map] [News] [Politics] [Law] [Economy] [Travel] [Sports] [Letters] [Links] [ExYu] [EE&Russia]
 Comments and suggestions are welcome and selected will be published
Copyrights©
webmaster@montenet.org
Montenet 1997
 All rights reserved.
Last updated  Jan 2006